Число Ірібарена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У гідродинаміці, Ірібарена число або Ірібарена параметр (також знаний як параметр прибою або параметр руйнування хвилі ) це безрозмірний параметр, що використовується для моделювання деяких ефектів (руйнування хвилі) у поверхневих гравітаційних хвилях що розкочуються об берег або берегові споруди. Цей параметр був названий на честь іспанського інженера Рамона Ірібарена Каванильяс(1900—1967)[1], який ввів його, щоб описати виникнення розбиванні хвилі на похилих пляжах.

Наприклад, число Ірібарена використовується для опису руйнуючогося типу хвилі на пляжах; або хвилі яка набігає і відкочується від берега пляжу, хвилерізів або дамб.

Визначення[ред. | ред. код]

Ірібарена число — зазвичай позначають як Ir або ξ — визначається як:

  де

тут ξ це Іребарена число, α це кут нахилу дна, H це висота хвилі, L0 довжина хвилі на глибоководді (без урахування відбиття хвиль від дна) , T це період хвилювання і g це прискорення вільного падіння. Залежно від застосування, використовуються різні визначення Н і Т, наприклад: для регулярного хвилювання, це висота хвилі H0 на глибокій воді або висота руйнуючоїся хвилі Hb виміряна по краю зони зламу. Або, для нерегулярного хвилювання, це характеристична висота хвилі Hs в певному місці. 

Види руйнуючоїся хвилі[ред. | ред. код]

Breaker types.

Тип руйнуючоїся хвилі — розлиття, пірнання, колапсування або нахлинання — залежить від величини числа Ірібарена. Згідно з Батьес (1974), для періодичного хвильювання, що поширюються на поверхні пляжу, два можливих варіанти для числа Ірібарена є:

  або

де H0 висота хвилі на глибокій воді, та Hb висота руйнуючоїся хвилі виміряна по краю зони зламу. (там де хвиля починає зриватися і зламувати профіль). Then the breaker types dependence on the Iribarren number (either ξ0 or ξb) is approximately:

Тип руйнування ξ0–діапазон ξb–діапазон
нахлинання або колапсування ξ0 > 3.3 ξb > 2.0
пірнання 0.5 < ξ0 < 3.3 0.4 < ξb < 2.0
розлиття ξ0 < 0.5 ξb < 0.4

Посилання[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Ramón Iribarren Cavanilles (1900-1967), padre de la Ingeniería Marítima. Ingeniería en la Red. 21 лютого 2012. Процитовано 26 серпня 2016.