10-та група ССО армії США

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
10-та група сил спеціальних операцій армії США
10th Special Forces Group (United States)
Емблема 10-ї групи на берет
На службі 19 червня 1952 — по т.ч.
Країна США США
Належність Сили спеціальних операцій США
Вид армія США
Тип Сили спеціальних операцій США
Роль ведення спеціальних операцій
Чисельність група ССО
4 батальйони
У складі Командування ССО армії
Командування військ ССО армії
Гарнізон/Штаб США Форт Карсон, Ель-Пасо, Колорадо
Гасло «Найкращі» (англ. The Best)
Війни/битви Холодна війна
Конголезька криза
Операція «Готичний змій»
Війна в Перській затоці
Війна проти тероризму
Війна в Афганістані
Війна в Іраку
Знаки розрізнення
Нарукавний шеврон належності до ССО армії
Основа під знак
Знак ССО

Медіафайли на Вікісховищі

10-та група сил спеціальних операцій армії США (англ. 10th Special Forces Group (United States) — військове формування, група сил спеціальних операцій армії США, призначена для виконання завдань спеціальних та загальновійськових операцій, ведення партизанської війни.

Призначення[ред. | ред. код]

На 10-ту групу сил спеціальних операцій сухопутних військ покладаються основні завдання притаманних підрозділам спеціального призначення:

10-та група спецоперацій підпорядковується командуванню спеціальних операцій «Європа» й на неї покладаються завдання в зоні відповідальності Європейського Командування Збройних сил США. З 2009 року до її зони діяльності включена Африка, а в разі необхідності підрозділи групи можуть залучатися для виконання завдань на Близькому Сході.

Особовий склад 3-го батальйону 10-ї групи спецоперацій проводить бойові стрільби в кілл-хаузі у Форті Карсон

Історія[ред. | ред. код]

10-та група сформована 19 червня 1952 року її першим командиром полковником Аароном Бенком у Форт Брегг у Північній Кароліні. До кінця червня частина нараховувала 122 офіцера та солдата, більшість з них були ветеранами Управління стратегічних служб, рейнджерами та десантниками з часів Другої світової війни. Серед них було багато легендарних осіб, зокрема фінський офіцер Лаурі Тьорні. Основним призначенням групи було підготовка до розгортання партизанської війни на території Західної Європи в разі радянського вторгнення.

В 1953 році половина персоналу відбула до Західної Німеччини у міста Бад-Тельц та Ленггріс, а друга частина стала основою для формування 77-ї групи спецоперацій. В 1968 році більшість частини передислокували до Форту Девенс, у Массачусетсі, за винятком 1-го батальйону, що залишився в Німеччині. З 1994 по 1995 група спеціальних операцій перебазувалася до Форту Карсон, у Колорадо, де залишається й донині.

Із початку заснування 10-та група займалася тренуванням дружніх підрозділів з країн НАТО для ведення неконвенційних методів ведення війни. Згодом, коло тих, кого навчали, зростало: американські експерти тренували різні компоненти спеціальних сил з Лівану, Йорданії, Ємену, Ірану, а також курдських повстанців. Особовий склад групи брав участь у гуманітарних місіях в Конго, Сомалі, Руанді. У 1991 році під час підготовки до війни в Перській затоці, 10-та група розгорнулася на базах у Саудівській Аравії.

З початком війни проти тероризму, підрозділи групи найактивнішим чином залучалися до ведення спеціальних дій в Грузії, Північній Африці, Афганістані, Іраку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Moore, Robin (2007). The Green Berets: The Amazing Story of the U.S. Army's Elite Special Forces Unit. Skyhorse Publishing, Inc. ISBN 978-1-60239-017-1.

Відео[ред. | ред. код]