2 гривні (банкнота)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 2 гривні)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2 гривні
Країна  Україна
Вартість 2 ₴
Висота 63 мм
Ширина 118 мм
Елементи захисту захисне волокно, водяний знак, захисна стрічка
Тип паперу спеціальний тонований
Роки друку 1992 — 2018
Лицьова сторона
Дизайн Ярослав Мудрий
Рік дизайну 2004
Зворотна сторона
Дизайн Софійський собор
Рік дизайну 2004
CMNS: 2 гривні у Вікісховищі
Зовнішні відеофайли
Графічний ролик-розповідь про 2 гривні на YouTube

2 гривні — українські банкноти, що вводилися в обіг Нацбанком України з 1996 року. Знаходиться в обігу разом з двохгривневими монетами. З 2018 року двохгривневі банкноти поступово вилучаються та замінюються в обігу монетами відповідного номіналу. Крім цього, цей номінал між 1918—1920 роками випускала УНР.

Історія[ред. | ред. код]

Див. також: 2 гривні (монета)

УНР[ред. | ред. код]

Після проголошення Української Народної Республіки (УНР) третім універсалом Центральної Ради у листопаді 1917 року почалася активна розробка власної валюти. Створенням своєї фінансової системи і грошових знаків, як ще одного чинника державотворення, опікувався Генеральний секретаріат фінансів та промисловості на чолі з Михайлом Туган-Барановським.[1] 1 січня 1918 року Центральна Рада ухвалила «Тимчасовий закон про випуск державних кредитових білетів УНР». Першими українськими грошима стали банкноти «100 карбованців», оформлені художником-графіком Георгієм Нарбутом. Після проголошення самостійності УНР та з огляду на часті випадки фальшування нової купюри (яка робилася зі звичайного паперу, не мала захисних водяних знаків; окрім того більшовики, тікаючи з Києва, викрали і вивезли до Москви кліше грошового білета), Центральна Рада 1 березня 1918 року ухвалила закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк кредитових державних білетів». Запроваджувалася нова грошова одиниця — гривня, «що має містити 8,712 долі щирого золота; гривня ділиться на 100 шагів; 2 гривні відповідають одному карбованцеві емісії 1917 р.».[1] Загалом, серед інших номіналів, УНР 1918 року вводила в обіг двохгривневі лише одного зразка. З настанням радянського періоду в історії України, гроші у гривневому найменуванні зникли з обігу аж до середини 1990-х років. На початку 1920-х років, після розпуску УНР, Раднаркомом на землях Радянської України були запроваджені перші радянські карбованці (так звані «більшовицькі тисячки»)[2].

Сучасна Україна[ред. | ред. код]

У вересні 1991 року, після проголошення Україною незалежности у серпні того року на тлі розпаду Радянського Союзу, Верховною Радою УРСР було прийнято рішення щодо випуску банкнот-гривень[3]. Однак перед введенням гривні спочатку, 1992 року, була запроваджена перехідна тимчасова валюта — купонокарбованець. Перші банкноти-гривні були випущені Нацбанком України в обіг лише через 4 роки, під час грошової реформи 1996 року, протягом 2—16 вересня[3].

Зі слів автора перших банкнот сучасної України Василя Лопати, у квітні 1991 року відомих художників УРСР запросили для участі в розробці ескізів нової української валюти. До складу колективу з розробки ескізів увійшли народний художник України Олександр Данченко, заслужений діяч мистецтв України Василь Перевальський, заслужені художники України: Володимир Юрчишин, Сергій Якутович і сам Василь Лопата. Робота по створенню банкнот проходила під егідою комісії Верховної Ради України з питань економічних реформ та управління народним господарством, а також комісії з питань культури й духовного відродження. У цій роботі взяли участь народні депутати України: Лесь Танюк, Павло Мовчан, Дмитро Павличко, Володимир Яворівський, Іван Заєць й інші. Ескізи банкнот розглядала Президія Верховної Ради під головуванням Леоніда Кравчука, який затвердив ескізи, підготовлені Василем Лопатою.

Загалом, між 1992—2018 роками Нацбанком України було випущено три покоління двохгривневих банкнот. Банкноти першого покоління друкувалися в Канаді 1992 року, бо в Україні на той час не було необхідного для цього обладнання. 1994 року вийшли банкноти другого покоління, вони мали такі самі розміри як і перше покоління, але їх дизайн суттєво відрізнявся, зокрема, портрет Ярослава Мудрого розташовувався не по центру, а праворуч, та іншим забарвленням. Банкноти другого покоління випускалися з 2004 року і мали два різновиди, вони теж суттєво відрізнялися за дизайном від двох попередніх поколіннь і були меньшого розміру. Банкноти другого і третього покоління друкувалися вже в Україні[4].

14 березня 2018 року Нацбанк оголосив про введення в обіг монет номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень, які поступово замінять банкноти відповідних номіналів, і двохгривневі у тому числі. Монети номіналами 1 та 2 гривні були введено в обіг 27 квітня 2018 року, монети у 5 гривень — 20 грудня 2019 року, а монети у 10 гривень — 3 червня 2020 року[5][6]. Причиною цього рішення стало те, що паперові банкноти слугують лише рік, тоді як монети — до 20 років. Відповідно це дозволило економити щороку до 1 млрд гривень. Щороку Нацбанк вилучав з обігу близько 800 млн штук зношених банкнот. Причому половина з них — номіналом від 1 до 10 гривень[5]. З 1 жовтня 2020 року Нацбанк розпочав поступове вилучення з обігу всіх банкнот третього покоління[7][8]. Ці банкноти перебувають в обігу до прийняття окремого рішення Правлінням Нацбанку щодо їх повного вилучення[9].

Також, 2020 року, з метою поліпшення організації готівкового обігу, Нацбанк заявив про вилучення з обігу банкнот, випущених до 2003 року, тобто банкнот першого (1992 року випуску) та другого покоління (1994—2001 років випуску). З 1 жовтня того року ці банкноти перестали бути законним засобом платежу[10][11].

Двохгривневі банкноти третього покоління після оголошення початку вилучення з обігу залишаються дійсним платіжним засобом. Ними можна продовжувати розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. Водночас, потрапляючи в банки, вони більше не повертаються в готівковий обіг, а вилучаються банками та передаються до Нацбанку для утилізації. Після встановленої Нацбанку дати банкноти перестають бути платіжним засобом; усі магазини, ресторани, заклади сфери побуту не приймають їх під час готівкових розрахунків за товари та послуги; встановлюється часовий період для обміну на платіжні банкноти та монети у банках[5].

Опис випусків УНР[ред. | ред. код]

17 жовтня 1918 року УНР ввела в обіг перші двохгривневі банкноти, які були надруковані у Берліні. Автором ескізу 2 гривень був відомий художник Георгій Нарбут, у ньому він використав орнаменти українських книжкових гравюр XVII століття[1].

Дизайн банкноти, оздобленої досить простим геометричним орнаментом, виконав Василь Кричевський (на що вказували дві літери на лицьовій стороні: «ВК»). Банкнота друкувалася на жовтуватому папері, що мав водяні знаки у вигляді чергування кілець і хрестів[12].

Зворотній бік банкноти містив текст: «Державні кредитові білєти Української Народньої Республіки забезпечується всім державним майном Республіки. Державні кредитові білєти Української Народньої Республіки ходять нарівні з золотою монетою. За фальшування державних кредитових білєтів виновних карається позбавленням прав і тюрмою».

Банкноти були введені в грошовий обіг на території України 17 жовтня 1918 року й були вилучені протягом першої половини 1920-х років[1].

Випуски двохгривневих банкнот зразка 1918 року[13][14]
Зображення Підпис Розміри
(мм)
Основний
колір[14]
Опис Дата
Аверс Реверс Аверс Реверс першого друку випуску початок
вилучення
неплатіжності
В. Ігнатович
М. Таранов
118 × 70 Зелено-коричневий Геометричний орнамент Геометричний орнамент 1918 1918 після 1924

Опис випусків сучасної України[ред. | ред. код]

Банкноти всіх трьох поколіннь містили підписи голів Нацбанку України. Випуски першого покоління мали десятизначні безлітерні номери, а випуски другого та третього поколіннь — семизначні дволітерні номери.

Банкноти першого покоління[ред. | ред. код]

Банкноти першого покоління друкувалися в Канаді фірмою «Canadian Bank Note Company[en]» лише 1992 року, через відсутність необхідного обладнання в Україні, після чого вони не виготовлялися.

Банкноти виготовлялися на спеціальному білому папері, який не флуоресціює в ультрафіолетових променях, з однотонними водяними знаками у формі тризуба, розташованими по всій площі банкноти. Банкноти містили райдужний друк, рельєфні елементи, мікротекст, видимі захисні волокна, флюоресцентний номер, прихований номінал і високий друк.

На аверсі по центру розташовувалося графічне зображення Ярослава Мудрого, а на реверсі — гравюрне зображення Софійського собору. Дизайн обох сторін доповнювався орнаментами.

Номер на банкноті завжди починався з двійки. Розмежувати номера з підписами Володимира Матвієнка, Вадима Гетьмана й Віктора Ющенка неможливо, тому що номери ставилися на вже віддрукованих банкнотах всіх видів[15].

Банкноти були введені в обіг 2 вересня 1996 року. З 15 липня 2003 року вони почали поступово вилучатися з обігу, а з 1 жовтня 2020-го — перестали бути законним платіжним засобом.

Випуски двохгривневих банкнот першого покоління[13][14]
Зображення Підпис Розміри
(мм)
Основний
колір[14]
Опис Дата
Аверс Реверс Аверс Реверс першого друку випуску початок
вилучення
неплатіжності
Володимир
Матвієнко
135 × 70 Коричневий Князь Ярослав Мудрий Київський Софійський собор 1992 2 вересня
1996
15 липня
2003
1 жовтня
2020
Вадим
Гетьман
Віктор
Ющенко

Банкноти другого покоління[ред. | ред. код]

Банкноти другого покоління друкувалися на Банкнотно-монетному дворі Нацбанку України у 1995 і 2001 роках.

Банкноти виготовлялися на спеціальному білому папері, який не флюоресціював в ультрафіолетових променях, з двотоновими водяними знаками у вигляді портрета Ярослава Мудрого, зображеного на її лицьовий стороні. Захисні елементи були представлені: рельєфними елементами, мікротекстом, захисною стрічкою з повторюваним словом «2 гривні», прихованим зображенням, райдужним друком, видимі й невидимі захисні волокна, флюоресцентний номер, високий друк, орловський друк і магнітний номер. Також банкноти містили знак для людей з ослабленим зором[16].

На аверсі праворуч розташоване графічне зображення Ярослава Мудрого, а на реверсі — гравюрне зображення Софійського собору. Дизайн обох сторін доповнено орнаментами.

Банкноти були введені в обіг 1 вересня 1997 року. З 28 вересня 2004 року вони почали поступово вилучатися з обігу, а з 1 жовтня 2020-го — перестали бути законним платіжним засобом.

Випуски двохгривневих банкнот другого покоління[13][14]
Зображення Підпис Розміри
(мм)
Основний
колір[14]
Опис Дата
Аверс Реверс Аверс Реверс першого друку випуску початок
вилучення
неплатіжності
Віктор
Ющенко
133 × 66 Помаранчево-коричневий Князь [[Ярослав
Мудрий]]
Київський Софійський собор 1995 1 вересня 1997 28 вересня
2004
1 жовтня
2020
Володимир
Стельмах
2001 6 липня 2001

Банкноти третього покоління[ред. | ред. код]

Банкноти третього покоління друкувалися на Банкнотно-монетному дворі Нацбанку України у 2004, 2005, 2011, 2013 і 2018 (у нерозрізаних аркушах) роках.

Банкноту виготовлено на спеціальному тонованому папері, відтінок якого відповідає основному кольору банкноти. Папір не флуоресціює в ультрафіолетових променях, містить багатотоновий водяний знак у вигляді портрета, відповідного портрету на лицьовий стороні банкноти. Папір також містить двоколірний водяний знак (штрих-код), захисну стрічку й захисні волокна. Банкнота містить суміщене зображення, рельєфні елементи, знак для людей з ослабленим зором, приховане зображення, мікротекст, орловський друк, райдужний друк і рельєфні елементи. Напис на захисній стрічці — повторюване «2 грн.»[17].

На аверсі праворуч розташоване графічне зображення Ярослава Мудрого, у центрі — грошова одиниця гривня періоду його правління й слова Ярослава Мудрого: «Якщо будете жити в любові між собою, і Бог буде з вами».

На реверсі — зображення Собору Святої Софії в Києві, праворуч від якого розміщена художня композиція, що включає військове спорядження, предмети побуту й елементи декору часів Ярослава Мудрого, а також збірник законів «Руська Правда». Дизайн обох сторін доповнено орнаментами.

Київського князя, Ярослава Мудрого на банкнотах третього покоління почали зображувати з бородою, хоча самі її ніколи не мав[18].

Банкноти були введені в обіг 28 вересня 2004 року. Наразі вони знаходяться в обігу. З 1 жовтня 2020 року почався процес їх поступового вилучення з обігу.

Випуски двохгривневих банкнот третього покоління[13][14]
Зображення Підпис Розміри
(мм)
Основний
колір[14]
Опис Дата
Аверс Реверс Аверс Реверс першого друку випуску початок
вилучення
Статус
Сергій
Тігіпко
118 × 63 Жовто-коричневий Князь Ярослав Мудрий Київський Софійський собор 2004 28 вересня
2004
1 жовтня
2020
В обігу
Володимир
Стельмах
2005 10 червня
2005
Сергій
Арбузов
2011 1 грудня
2011
Ігор
Соркін
2013 1 квітня
2014
Яків
Смолій
2018 В обігу не були

Випуск у нерозрізаних аркушах[ред. | ред. код]

У зв'язку з підвищеним попитом на нерозрізані аркуші банкнот гривні й численними заявками юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців щодо їх придбання, Національний банк України провів електронний біржовий аукціон із продажу нерозрізаних аркушів банкнот номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень (розпорядження НБУ від 29.12.2018 № 1803-ра).

Електронний аукціон № Е-15 був проведений 24 січня 2019 року об 11:00 Універсальною товарною біржею «Контрактовий дім УМВБ».[19]

Окрім того, Національний банк України з 1 лютого 2019 року приймав on-line замовлення на нерозрізані аркуші банкнот номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень (по 60 банкнот у кожному цілому друкарському аркуші).[20]

Відповідні нерозрізані аркуші банкнот номіналів 1 та 2 гривні випускалися з підписом нинішнього Голови Правління Національного банку України Якова Смолія, на яких проставлена дата випуску — 2018 рік. Дані банкноти представлені серією «ЮК».

Ураховуючи політику Національного банку України щодо вилучення банкнот української гривні низьких номіналів, дані банкноти номіналами 1 та 2 гривні представлені, для колекціонерів, лише у вигляді цілих нерозрізаних аркушів банкнот, без поштучного випуску для масового обігу.

Кількість банкнот в обігу[ред. | ред. код]

Станом на 1 липня 2023 року в обігу в Україні перебувало 147,2 млн штук двогривневих банкнот, що складає 5,5 % від загальної кількості банкнот всіх номіналів[21].

Література[ред. | ред. код]

  • Паперові гроші України з 1990 р. Каталог / за ред. М. Загреби, С. Яценка. — Київ: 2021—160 с. ISBN 978-617-95147-0-8

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г 1918 — закон про грошову одиницю УНР uinp.gov.ua Процитовано 11 серпня 2023
  2. «Грошові знаки та монети України» shron1.chtyvo.org.ua Процитовано 21 грудня 2023
  3. а б Історія національної валюти України bank.gov.ua Процитовано 7 листопада 2023
  4. Національний банк України — Гривня — Про банкноти — 1 гривня bank.gov.ua Процитовано 12 грудня 2023
  5. а б в Національний банк презентував нові обігові монети. Архів оригіналу за 30 серпня 2018. Процитовано 14 березня 2018. 
  6. Нова монета номіналом 10 гривень з'явиться в обігу в червні [Архівовано 10 травня 2020 у Wayback Machine.] // Офіційне Інтернет-представництво Національного банку України, 29 квітня 2020 р.
  7. Постанова Правління НБУ від 06.08.2020 № 115 «Про поступове вилучення з готівкового обігу банкнот номіналами 1 і 2 гривні зразків 2003—2007 років та обігових монет номіналом 1 гривня, виготовлених до 2018 року» zakon.rada.gov.ua Процитовано 12 грудня 2023
  8. Банкноти 5, 10, 20 та 100 гривень попереднього покоління поступово замінюватимуться в обігу на оновлені // Свйт НБУ, 11 жовтня 2022 р.
  9. Національний банк України — Гривня — Про банкноти bank.gov.ua Процитовано 12 грудня 2023
  10. Національний банк України. Лист N 11-111/5661-22932 «Про вилучення з обігу банкнот зразків до 2003 року». 10.12.2009. Архів оригіналу за 14.12.2021. Процитовано 19.03.2010. 
  11. Правління Національного банку України. Постанова N 738 «Про вилучення з готівкового обігу банкнот випуску 1996 та 2001 років номінальною вартістю 50, 100 та 200 гривень». 14.12.2009. Архів оригіналу за 14.12.2021. Процитовано 19.03.2010. 
  12. Державний Кредитовий Білет 2 гривні, 1918. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 7 лютого 2011. 
  13. а б в г Банкноти України. Архів оригіналу за 22 серпня 2011. Процитовано 29 червня 2008. 
  14. а б в г д е ж и Дмитро Харітонов. Українські паперові гроші (1917—2005). — Київ : Купола, 2005. — 112 с. — ISBN 966-8679-03-2.
  15. 2 гривны 1992 года [недоступне посилання з грудня 2018]
  16. 2 гривны 1995 года. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 7 лютого 2011. 
  17. 2 гривны 2004 года. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 7 лютого 2011. 
  18. Як штабіст Януковича відростив бороди Великим Київським князям. Архів оригіналу за 19 травня 2015. Процитовано 19 травня 2015. 
  19. Національний банк проведе електронний біржовий аукціон із продажу нерозрізаних аркушів банкнот. bank.gov.ua. Архів оригіналу за 12 лютого 2019. Процитовано 10 лютого 2019. 
  20. On-line замовлення. bank.gov.ua. Архів оригіналу за 28 серпня 2018. Процитовано 10 лютого 2019. 
  21. Готівковий обіг в Україні на 01 жовтня 2023 року bank.gov.ua Процитовано 5 листопада 2023

Посилання[ред. | ред. код]