Білокриниця (Кременецький район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Білокриниця
Країна Україна Україна
Область Тернопільська область
Район Кременецький район
Громада Кременецька міська громада
Облікова картка Білокриниця 
Основні дані
Засноване 1438
Населення 2 215
Поштовий індекс 47013
Телефонний код +380 3546
Географічні дані
Географічні координати 50°08′34″ пн. ш. 25°44′58″ сх. д.H G O
Відстань до
районного центру
5 км
Місцева влада
Адреса ради 47000,Тернопільська обл, м. Кременець, вул. Шевченка, буд. 67
Карта
Білокриниця. Карта розташування: Україна
Білокриниця
Білокриниця
Білокриниця. Карта розташування: Тернопільська область
Білокриниця
Білокриниця
Мапа
Мапа

CMNS: Білокриниця у Вікісховищі

Білокрини́ця (раніше також Біла Криниця) — село в Україні, у Кременецькій міській громаді Кременецького району Тернопільської області. Розташоване на півночі району.

Населення — 2225, осіб (2003)[1].

Географія[ред. | ред. код]

Розташоване на березі річки Дядьківська Криниця — притоки річки Іква, за 5 км від райцентру.

На півдні та сході оточене Кременецькими горами. У селі розташований Білокриницький дендропарк.

Через село проходить автодорога М19 (частина E85) Доманове — Порубне[2].

Історія[ред. | ред. код]

Поблизу Білокриниці виявлено археологічні пам'ятки пізнього палеоліту, мезоліту, лендельської, черняхівської, комарівсько-тшинецької, давньоруської культур.

Перша писемна згадка — у грамоті великого князя Свидригайла Ольгердовича від 9 травня 1438 року, згідно з якою Кременець отримав магдебурзьке право[3].

Наполеон Орда. Палац Чосновських з руїнами замку Збаразьких
Білокриницький палац

На початку XVI століття Білокриниця ще належала до Кременецького староства, а пізніше двом родинам зем'ян Білокриницьких (наприклад Богдану Білокриницькому у 1545 році[4], Станіславу Білокриницькому у 1563 році) та частково іншим власникам (бояринові князів Чарторийських Ждану 1545 року, Ганні Гойській 4 «дими» та князю Леву Воронецькому 6 «димів» 1583 року.[3]).

З другої половини XVI століття селом володіють князі Збаразькі, що споруджують тут замок. 1605 року його було знищено татарами, проте знову відбудовано. У 1617 році Збаразькі приймали в гостях у Білокриниці королевича Владислава. Після вигасання роду Збаразьких Білокриниця переходить до споріднених з ними князів Вишневецьких. Чимало Збаразьких та Вишевецьких мали у Білокриниці свою резиденцію, бо обіймали посаду кременецького старости.

1705 року у Білокриниці на хрестинах Уршулі-Франціски — доньки Януша Антонія Вишневецького — побував гетьман Іван Мазепа, який став її хресним батьком[5].

1725 року Білокриниця перейшла до князя Михайла Казимира Радзивілла «Рибоньки» як віно Уршулі-Франціски. За князів Радзивіллів замок занепадає, власники рідко у ньому мешкають.

У 1806 році замок згорів, після чого Білокриниця та інші села маєтку продані Чосновським. У середині XIX століття Чосновські на руїнах старого замку Збаразьких будують неоготичний палац.

1866 року Білокриницю придбав чиновник з особливих доручень при київському генерал-губернаторі таємний радник Олександр Феодосійович Воронін. Після виходу у відставку він оселився в Білокриниці та до своєї смерті в 1890 році активно займався розвитком маєтку. Згідно із заповітом бездітного Вороніна в 1892 році в палаці було відкрито сільськогосподарську школу для селянських дітей (див. Кременецький лісотехнічний коледж).

12 червня 2020 року, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 724-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тернопільської області», увійшло до складу Кременецької міської громади[6].

17 липня 2020 року, в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Кременецького (1940-2020) району, село увійшло до складу новоутвореного Кременецького району.[7]

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення села становила 2031 особа, з яких 1109 чоловіків та 922 жінки[8].

За переписом населення України 2001 року в селі мешкала 2261 особа[9].

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[10]:

Мова Відсоток
Українська 98,60 %
Російська 1,13 %
Білоруська 0,18 %
Молдовська 0,05 %

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Муровані храми:

  • Іоана Богослова (1890)  — збудований замість ветхої парафіяльної церкви 1728 року спорудження на кошти дідича Вороніна та парафіян;
  • Казанської ікони Божої Матері (1910)  — перебудована колишня полкова церква Покрови Пресвятої Богородиці 11-го драгунського Ризького полку, за Другої Речі Посполитої гарнізонний костел, у радянську добу клуб.

Пам'ятники:

  • полеглим у німецько-радянській війні радянським воїнам-односельцям (1969)
  • на честь першого повстанського загону на Кременеччині у Другу світову війну під командуванням «Хрона» Миколи Медвецького (2003).

Білокриницький палац — колишня панська резиденція другої половини XIX століття у стилі англійської неоготики, що з 1892 року займають різні навчальні заклади.

14 квітня 2024 року на фасаді Білокриницької ЗОШ - І -ІІІ ступенів відбулося відкриття та освячення чотирьох меморіальних дошок загиблим Героям, учасникам російсько-української війни, вихованцям школи: Гайчені Олексію, Федотову Володимиру, Черняку Івану, Якубовському Віталію, які віддали своє життя за волю та незалежність Української держави[11].

Соціальна сфера[ред. | ред. код]

Пам'ятна дошка школи

У лісоколеджі та школі працюють краєзнавчі музеї.
Діють загальноосвітня школа І—III ступенів, будинок культури, бібліотека, ФАП, амбулаторія, відділення зв'язку, швейна майстерня, 4 магазини, ЗАТ «Молоко» та ін.

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народилися[ред. | ред. код]

  • Поет-пісняр С. Байдюк.
  • Директор ВАТ «Укрфанерпром» П. Горбатюк.
  • Марченко Микола Іванович (1858—1940) — український майстер декоративно-ужиткової кераміки.
  • Музикант і композитор Олег Шак.

Проживали[ред. | ред. код]

Перебували[ред. | ред. код]

Поховані[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мазурчук В., Уніят В., Чернихівський Г. Білокриниця… — С. 136.
  2. через, зокрема, Чернівці — Тернопіль — Дубно (звідси на Луцьк чи на Київ)
  3. а б Białokrynica (1)… — S. 127.
  4. згідно з матеріалами ревізії 1545
  5. У «СгКП…» помилково вказано, що дідичем, батьком Уршулі-Франціски був Міхал Сервацій Вишневецький.
  6. Кабінет Міністрів України - Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тернопільської області. www.kmu.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 5 жовтня 2021.
  7. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  8. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Тернопільська область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  9. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Тернопільська область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  10. Розподіл населення за рідною мовою, Тернопільська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  11. У Кременці відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам, які віддали життя за Україну - 20 хвилин. te.20minut.ua (укр.). Процитовано 16 квітня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]