Жидок (річка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жидок
Зграя чепур великих (Ardea alba) (Linnaeus, 1758) над ставом закинутого рибного господарства у гирлі річки Жидок на південний захід від села Сухолуччя Вишгородського району Київської області
Витік ліс за 1 км на захід від с. Федорівка
висота, м 130 м
Гирло Дніпро (поблизу с. Толокунь)
Басейн ДніпроЧорне море
Країни: Україна Україна
Київська область
Регіон Київська область
Довжина 25 км
Площа басейну: 151 км²
Притоки: Лосинка (права)

Жидок — річка в Україні, в межах Вишгородського районів Київської області. Права притока Дніпра. На старовинних картах річка підписана як Жид.

Довжина річки 25 км. За даними «Каталогу річок України» довжина складала 29 км, вона зменшилася внаслідок створення Київського водосховища та заптоплення колишнього гирла річки. Площа басейну 151 км². Похил 1,4 м/км.

Опис річки[ред. | ред. код]

Бере початок в лісі за 1 км на захід від села села Федорівка. Далі протікає повз село Андріївка, селами Любимівка (на річці частково заболочений ставок) та Сичівка і північніше села Толокунь впадає у Дніпро.

Останні 4 км, майже перед самим впадінням у Дніпро, протікає повз ставки рибного господарства. Русло частково каналізоване (неподалік від витоків та гирла). У Любимівці Жидок приймає свою єдину (праву) притоку Лосинку. Також у Жидок впадає багато меліоративних каналів — 8 з лівого боку та 2 з правого.

Хоча річка має невелику довжину, вона багато разів змінює напрям течії — спочатку тече чітко на північ, далі змінює напрям на північно-східний, потім тече чітко на схід і зрештою, останні 5-6 км на південний схід.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Каталог річок України / Упорядник Г. І., Швець, Н. І. Дрозд, С. П. Левченко. — К.: Видавництво АН УРСР, 1957. — с. 93.