Акваманіл у формі грифона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Акваманіл у формі грифона»
Творець: Рогер з Гельмарсгаузена (?)
Час створення: 1120/1130
Розміри: висота 17,3 см
Матеріал: бронза із позолотою, срібло, нієлло, гранат
Зберігається: Музей історії мистецтв, Відень

«Акваманіл у формі грифона» (нім. Aquamanile in Gestalt eines Greifen) — бронзовий глечик для води (акваманіл); шедевр середньовічного зображення тварин. Створений близько 1120/1130 року. Зберігається у Кунсткамері у Музеї історії мистецтв, Відень (інвен. номер КК 83).

Відкритий дзьоб глечика слугує носиком, у той час як хвіст слугує ручкою, в якій також знаходиться отвір для набирання води. Він схований під верхньою частиною хвостового пера, який слугує своєрідною кришечкою. Цей акваманіл у період Високого Середньовіччя використовувався при літургіях під час меси, а пізніше під час світських бенкетів для омовіння рук.

Грифон виготовлений із використанням дорогої технології, оскільки поверхня бронзи прикрашена різними матеріалами (срібло, нієлло, гранат), що надає експонату вигляд золотого виробу. Це характерно для групи предметів, що відносяться до періоду Високого Середньовіччя, які, ймовірно, були зроблені монастирі в Гельмарсгаузені у Північному Гессені, Німеччина. Припускається, що акваманіл належить до художнього кола Рогера з Гельмарсгаузена, монаха, який працював у Південній Саксонії близько 1100 року.

Література[ред. | ред. код]

  • Конрад Шлегель. Музей истории искусств. Вена. Кунсткамера, Вена. — London : C.H.Beck/Scala Publishers Ltd, 2013. — С. 15. — (Музеи мира) — ISBN 978-3-406-64752-9. (рос.)
  • Masterpieces of the Kunstkammer Vienna. A Brief Guide to the Kunsthistorisches Museum Vienna. Edited by Sabine Haag. — Volume 12. — Vienna : Kunsthistorisches Museum, 2013. — P. 24-25. — ISBN 978-3-99020-037-7. (англ.)