Музей килимів (Стамбул)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей килимів
тур. Vakıflar Halı Müzesi
Тип музей
Тема килимарство
Країна  Туреччина
Розташування Блакитна мечеть
Засновано 1979

Музе́й килимі́в (тур. Vakıflar Halı Müzesi) — музей у місті Стамбул, спеціалізований на демонстрації і збереженні історичних килимів, переважно створених у провінціях Туреччини.

Музей і його приміщення[ред. | ред. код]

Турецька майстерня килимів, фото 1908 року.

Музей килимів Стамбула належить до нових закладів в місті. Він заснований 1979 року, незважаючи на історію килимарства в декілька тисячоліть, що почалася ще до виникнення християнства і мусульманства як таких.

Первісно музей розмістили в одному з павільйонів так званої Блакитної мечеті, тобто мечеті Султанахмет. Мечеть у Стамбулі була вибудована в період 16091617 років. Кожна велика мечеть мала благодійний заклад із суповою кухнею — імарет. Завданням закладу (імарету) було нагодувати бідноту міста, знедолених і бідних студентів. Імарет був вибудований на кошти султана Махмуда I в середині XVIII століття, але тоді був приналежністю мечеті Айя-Софія. Імарет як благодійний заклад проіснував тут до кінця XIX ст. Потім приміщення віддали під архів, а з 1920 року — розмістили склад[1].

На початку XXI ст. Музей килимів Стамбула розмістили в спорожнілому приміщенні імарета. Колекція зросла через придбання нових експонатів і виникла проблема музейного збереження і реставрації коштовних килимів, створення кліматконтролю, контролю за вологою, забезпечення безпеки як експонатів, так і відвідувачів музею. Реконструкція і музеєфікація споруди коштувала більше чотирьох з половиною мільйонів фунтів[1].

У період 20062007 рр. відбулась модернізація приміщення, створення кліматконтролю, придбання новітніх експозиційних вітрин з броньованим склом, створені електронні паролі на дрерях залів тощо. Була створена нова експозиція килимів, котру відкрили для відвідин лише в листопаді 2013 року.

Експозиція[ред. | ред. код]

Килим з південної Анатолії 1875 р.

Загальна кількість експонатів перевищує вісім сотень (800) зразків. Експозиції розташовані в трьох музейних залах[1]. Представлені декілька центрів килимарства суто Туреччини, серед котрих найстаріші килими Анатолії (так звані килими Бейликів). Це була низка феодальних володінь, де правили беї після сельджуцького захоплення Анатолії в другій половині XI ст. В експозиції представлені як килими періоду Бейиків, так і перших століть виникнення і розвитку Османської імперії. Для них відведена перша музейна зала.

Друга музейна зала репрезентує килими з Центральної і Східної Анатолії періоду Османської імперії, а також збірку молитовних килимків для мечеті.

Третя зала — килими з міста Ушак та молитовні килимки «саф» (saf).

Керівництво музею стверджує, що приблизно половина експонатів — це так звані натуральні історичні килими, музейна вартість котрих найвища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Архівована копія. haberler.com (тур.). Архів оригіналу за 23 лютого 2015. Процитовано 23 лютого 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]