Вікіпедія:Критерії значущості персоналій спорту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тут представлені запропоновані критерії значущості персоналій спорту. Критерії, визначені для окремих конкретних видів спорту (приміром, футболу) мають пріоритетне значення над загальними критеріями спорту для осіб спорту, що представлені тут (за винятком тих випадків, що не є прописаними та деталізованими у критеріях того чи іншого виду спорту).

Критерії значущості для спортсменів неігрових видів спорту:[ред. код]

  1. Учасники Олімпійських ігор, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, Юнацьких олімпійських ігор та фестивалів, Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту, Всесвітніх ігор серед військовослужбовців, Європейських ігор, Панамериканських ігор, Африканських ігор, Азійських ігор, Тихоокеанських ігор, Всесвітніх студентських ігор (Універсіад), Ігор Доброї волі, Ігор незламних, Ігор Британської співдружності, ігор «Дружба», Спартакіад народів СРСР та інших найпрестижніших мультиспортивних міжнародних ігор.
  2. Учасники турнірів всесвітньої серії боксу, «Діамантової ліги», та аналогічних найпрестижніших турнірів в інших видах спорту.
  3. Учасники чемпіонатів світу з видів спорту, що мають олімпійське визнання.
  4. Учасники чемпіонатів світу з інших видів спорту, що мають міжнародні спортивні федерації, які посіли 1-8 місце на турнірах.
  5. Учасники чемпіонатів континентів з видів спорту, що мають олімпійське визнання, які посіли 1-8 місце на турнірах.
  6. Переможці та призери чемпіонатів континентів з інших видів спорту, що мають міжнародні спортивні федерації.
  7. Переможці та призери чемпіонатів і кубків — світу, континенту або країни в будь-якому виді спорту
  8. Переможці та призери всеукраїнських турнірів (чемпіонат, кубок, спартакіада тощо) у будь-якому виді спорту.
  9. Переможці та призери багатоденних міжнародних велоперегонів та їх етапів.
  10. Переможці будь-яких міжнародних спортивних турнірів та змагань у будь-якому виді спорту за участі представників 10 чи більше країн.
  11. Переможці та призери чемпіонатів світу в будь-якому виді спорту серед юніорів, юнаків, ветеранів.
  12. Переможці кубків світу, чемпіонатів і кубків континенту або країни в будь-якому виді спорту серед юніорів, юнаків, ветеранів.
  13. Переможці чемпіонатів світу та Європи серед дітей у будь-якому виді спорту.
  14. Рекордсмени світу, континентів, чемпіонатів світу та континентів, своїх країн у будь-якому виді спорту на сьогодні або у минулому.
  15. Рекордсмени світу, континентів, чемпіонатів світу та континентів серед юніорів, юнаків, ветеранів у будь-якому виді спорту на сьогодні чи у минулому.
  16. Рекордсмени світу та Європи серед дітей у будь-якому виді спорту на сьогодні чи у минулому.
  17. Спортсмени, що ставали переможцями чемпіонатів адміністративних одиниць першого порядку (областей, вілаятів, провінцій тощо) три і більше разів з видів спорту, що мають олімпійське визнання у країнах, що входять до 10-тки найсильніших у своєму виді спорту свого континенту.
  18. Переможці чемпіонатів адміністративних одиниць першого порядку федеративних країн та автономних утворень унітарних держав (республік, автномних областей та районів, штатів тощо) з видів спорту, що мають олімпійське визнання.
  19. Члени національних збірних країн з видів спорту, які отримали олімпійське визнання, що мають на своєму рахунку виступи на 20 чи більшій кількості міжнародних спортивних змагань та турнірів (приміром, біатлоніст, фехтувальник, стрілець, борець чи дзюдоїст, що виступив на чемпіонаті світу, чемпіонаті Європи, 7 етапах Кубка світу та 11 етапах Кубка Європи тощо).
  20. Спортсмени дореволюційних часів, що припинили виступи у змаганнях високого рівня 100 і більше років тому й імені яких досі зберігаються в пам'яті, як про помітних чи особливих атлетів свого часу.
  21. Володарі малих та великих кришталевих глобусів в біатлоні.
  22. Учасники бодай 10 гонок у змаганнях "Формула-1 та 30 чи більше гонок в інших видах автоспорту".
  23. Дайвери — новатори, першовідкривачі та першопроходці гротів, підводних печер та видатні підкорювачі глибин.
  24. Альпіністи, що здійснили сходження на бодай 1 один восьмитисячник, 3 чи більше семитисячників, підкорювачі найвищих вершини гірських систем, масивів та хребтів, висотою вище 5000 м та перші достаменно відомі підкорювачі найвищих вершини будь-яких гірських систем, масивів та хребтів, висотою.
  25. Спелеолеологи та спелеотуристи — першовідкривачі та першопроходці печер, та ті спортсмени спелеоспорту, що мають на рахунку проходження вертикальних печер глибиною більше 500 метрів, чи горизонтальних печер довжиною більше 25 тисяч кілометрів.
  26. Спортсмени, посіли 1-10 місце у світовому рейтинзі своєї спортивної дисципліни у будь-якому виді спорту за підсумками календарного року.
  27. Члени Залів Слави регіонів, країн, макрорегіонів, континентів та світу у будь-якому виді спорту.
  28. Спортсмени, життю та досягненням яких, присвячені написані літературні та інші художні твори, зокрема знято фільми, випущені пам'ятні знаки, монети, марки.
  29. Спортсмени, що знялися в кіно як актори бодай в одному фільмі, чи у бодай 20 фільмах як дублери чи каскадери .
  30. Спортсмени, що вперше застосували новації у будь-якому виді спорту, як то коньковий хід у лижних гонках, стиль стрибків «щучкою» чи зробили стрибок чи елемент у фігурному катанні або гімнастиці тощо.
  31. Окремі інші спортмени, з чиїми іменами пов'язані ті чи інші конкретні значущі події в історії спорту, в тому числі члени міжнародних чи національних залів спортивної слави.

Критерії значущості для спортсменів ігрових видів спорту[ред. код]

  1. Учасники Олімпійських ігор, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, Юнацьких олімпійських ігор та фестивалів, Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту, Всесвітніх ігор серед військовослужбовців, Європейських ігор, Панамериканських ігор, Африканських ігор, Азійських ігор, Тихоокеанських ігор, Всесвітніх студентських ігор (Універсіад), Ігор Доброї волі, Ігор незламних, Ігор Британської співдружності, ігор «Дружба», Спартакіад народів СРСР та інших найпрестижніших мультиспортивних міжнародних ігор.
  2. Учасники чемпіонатів світу і континентів з ігрових видів спорту.
  3. Учасники Ігор та зустрічей «всіх зірок» світових, континентальних та національних чемпіонатів серед клубів та збірних в будь-якому виді спорту.
  4. Учасники турнірів Світової волейбольної ліги, турнірів «Великого шолома» та «Мастерс», «Кубка Дейвіса» і «Кубка Федерації» в Світовій групі та аналогічних найпрестижніших турнірів в інших видах спорту.
  5. Переможці та призери чемпіонатів і кубків — світу, континенту або країни в будь-якому виді спорту.
  6. Переможці та призери всеукраїнських турнірів (чемпіонат, кубок, спартакіада тощо) у будь-якому виді спорту.
  7. Переможці будь-яких міжнародних спортивних турнірів та змагань у будь-якому виді спорту за участі представників 10 чи більше країн.
  8. Переможці та призери чемпіонатів світу в будь-якому виді спорту серед юніорів, юнаків, ветеранів.
  9. Переможці кубків світу, чемпіонатів і кубків континенту або країни в будь-якому виді спорту серед юніорів, юнаків, ветеранів.
  10. Переможці чемпіонатів світу та Європи серед дітей у будь-якому виді спорту.
  11. Переможці та призери чемпіонатів світу та Європи серед аматорів.
  12. Переможці, фіналісти та півфіналісти континентальних клубних турнірів і кубків у будь-якому виді спорту.
  13. Переможці та фіналісти континентальних клубних турнірів і кубків у будь-якому виді спорту серед юніорів та юнаків.
  14. Спортсмени, що ставали переможцями чемпіонатів адміністративних одиниць першого порядку (областей, вілаятів, провінцій тощо) три і більше разів у країнах, що входять до 10-тки найсильніших у своєму виді спорту свого континенту.
  15. Переможці чемпіонатів адміністративних одиниць першого порядку федеративних країн та автономних утворень унітарних держав (республік, автномних областей та районів, штатів тощо)з видів спорту, що мають олімпійське визнання.
  16. Спортсмени дореволюційних часів, що припинили виступи у змаганнях високого рівня 100 і більше років тому й імені яких досі зберігаються в пам'яті, як про помітних чи особливих гравців свого часу.
  17. Спортсмени, посіли 1-10 місце у світовому рейтинзі своєї спортивної дисципліни у будь-якому виді спорту за підсумками календарного року.
  18. Спортсмени ігрових видів спорту, які зіграли в континентальних кубках хоча б 1 і більше гру за клуб або хоча б 1 гру за збірну своєї країни.
  19. Гравці, які зіграли у вищих дивізіонах національних чемпіонатів і кубків 25 і більше ігор.
  20. Гравці, що зіграли 50 і більше ігор на професійному рівні: за професійний клуб у дивізіонах будь-якого рівня та офіційних професійних кубкових національних та міжнародних змаганнях, а також за національну збірну.
  21. Спортсмени командних ігрових видів спорту, що є переможцями та призерами дивізіонів будь-якого рівня національних чемпіонатів у професійних клубних змаганнях.
  22. Діючі гравці ігрових видів спорту, що зіграли бодай один матч за професійний клуб вищого дивізіону. У разі закінчення кар'єри застосовуються вище наведені критерії (аналогічно до критеріїв значимості футболістів).
  23. Діючі гравці ігрових видів спорту, що зіграли 20 чи більше матчів у складі професійного клубу будь-якого дивізіону. У разі закінчення кар'єри застосовуються вище наведені критерії (аналогічно до критеріїв значущості футболістів).
  24. 200 найкращих голеадорів або рекордсменів за набраними очками й іншим знаковим показниками в історії кожного національного чемпіонату в будь-якому ігровому виді спорту.
  25. Бомбардири і лідери за іншим знаковим показником за сезон континентальних та національних кубків; національних чемпіонатів професійних дивізіонів будь-якого рівня; аматорських та напівпрофесійних дивізіонів, якщо вони є дивізіонами 1-3 рівня своїх країн (має сенс передовсім щодо стосовно бідних країн та гравців минулих часів, коли спорт вищих досягень мав переважно аматорський характер) в будь-якому ігровому виді спорту.
  26. Спортсмени, що входили до складу збірних, які посіли одне з перших 20-ти місць на шахових олімпіадах. Учасники чемпіонатів світу з шахів. Гросмейстери у шахах (а також у шашках та інших інтелектуальних видах спорту, де схоже за змістом чи аналогічне за назвою звання) . Колишні міжнародні майстри, які могли би тепер бути гросмейстерами, якщо врахувати інфляцію рейтингу 5 балів на рік. Учасники найсильніших річних міжнародних турнірів до запровадження нинішньої системи шахових звань. Найсильніші шахісти своїх країн за багато років, якщо про них є статті у відповідних мовних розділах.
  27. Найвідоміші гравці своїх країн у «Що? Де? Коли», «Брейн-Ринг» та аналогічних іграх.
  28. Спелеолеологи та спелеотуристи — першовідкривачі та першопроходці печер, та ті спортсмени спелеоспорту, що мають на рахунку проходження вертикальних печер глибиною більше 500 метрів, чи горизонтальних печер довжиною більше 25 тисяч кілометрів.
  29. Члени Залів Слави регіонів, країн, макрорегіонів, континентів та світу у будь-якому виді спорту.
  30. Спортсмени, життю та досягненням яких, присвячені написані літературні та інші художні твори, зокрема знято фільми, випущені пам'ятні знаки, монети, марки.
  31. Спортсмени, що знялися в кіно як актори бодай в одному фільмі, чи бодай у 20 фільмах як дублери чи каскадери.
  32. Спортсмени, що вперше застосували новації у будь-якому виді спорту, наприклад «сухий лист» у футболі тощо.
  33. Окремі інші спортмени, з чиїми іменами пов'язані ті чи інші конкретні значущі події в історії спорту, в тому числі члени міжнародних чи національних залів спортивної слави.

Критерії значущості для тренерів, суддів, функціонерів та інших спортивних діячів:[ред. код]

  1. Тренери професійних команд в ігрових видах спорту, що керували клубами, в більш ніж в 100 іграх континентальних і національних кубків і національних чемпіонатів вищого дивізіону.
  2. Тренери національних збірних країн, під керівництвом яких команда провела більше 20 матчів в ігрових видах спорту, зустрічей чи турнірів в неігрових.
  3. Тренери національних команд в ігрових видах спорту, під керівництвом яких команда зіграла бодай 1 матч у фінальних турнірах континентальних чи світових чемпіонатів.
  4. Тренери професійних команд в ігрових видах спорту, що вивели керовані ними клуб чи збірну до групових турнірів континентальних чи світових чемпіонатів та кубків, або до плей-офф континентальних чи світових кубків чи під час фінальних турнірах континентальних чи світових чемпіонатів.
  5. Тренери команд (в ігрових та деяких інших видах спорту, де є розподіл на дивізіони), що вивели свій клуб чи національну збірну у вищий за рангом порівняно з попереднім дивізіон професійних спортивних змагань.
  6. Тренери, під керівництвом яких вперше вийшли на поле у складі спортивного клубу 10 чи більше майбутніх гравців національних збірних своїх країн. '
  7. Діючі тренери національних збірних країн та професійних клубів в ігрових видах спорту, під керівництвом яких команда зіграла бодай 1 матч.
  8. Головні, особисті і перші тренери переможців мультиспортивних міжнародних ігор, тренери чемпіонів світу континентів в неігрових видах спорту.
  9. Тренери  національних збірних країн будь-якого рівня (зокрема ветеранських, молодіжних, юніорських, юнацьких та інших команд), під керівництвом яких команда стала переможцем чи призером світових, континентальних і національних чемпіонатів і кубків в ігрових видах спорту
  10. Спортивні судді, зокрема, арбітри та рефері міжнародної категорії
  11. Спортивні судді, зокрема, арбітри та рефері національної категорії в усіх видах спорту, що отримали олімпійське визнання
  12. Провідні спортивні функціонери (керівники олімпійських комітетів, міжнародних, регіональних та національних спортивних федерацій з видів спорту тощо), організатори найбільш значних спортивних подій, найбільших спортивних федерацій
  13. Президенти професійних спортивних клубів в усіх видах спорту, що отримали олімпійське визнання
  14. Тренери та діячі спорту, життю та досягненням яких, присвячені літературні чи інші художні твори, зокрема знято фільми, випущені пам'ятні знаки, монети, марки.
  15. Тренери та діячі спорту, що знялися в кіно як актори бодай в одному фільмі.
  16. Тренери та діячі спорту, що вперше застосували новації у будь-якому виді спорту.
  17. Окремі інші діячі спорту, з чиїми іменами пов'язані ті чи інші конкретні значущі події в історії спорту, в тому числі члени міжнародних чи національних залів спортивної слави.

 За[ред. код]

  1. --Yasnodark (обговорення) 17:15, 24 лютого 2017 (UTC) До обговорення приєднаюся завтра[відповісти]
  2. Я то ЗА, але в чому питання? Таких критеріїв ще не існує? Може ще щось? (ще таке — тут, на Вашій підсторінці, не висвічується значок підпису на панелі інструментів… ;-(;-0 Наче дрібниця, але більшості буде незручно голосувати.@Yasnodark: Ще — мене хоч і згадали, але я поки не бачу, ЯК. ;-0 Ок. Гляну в історію…--Nickispeaki (обговорення) 17:52, 24 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
  3. В цілому за, хоча мабуть можливі доповнення в нюансах (я напр. особисто додав би «Ігри нескорених» — цьогорічну ініціативу). Mykola Swarnyk (обговорення) 19:12, 24 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
    Mykola Swarnyk згоден з доданням.--Yasnodark (обговорення) 14:10, 25 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
  4. Як робочий варіант приймаю, але безперечно треба спрощувати.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 18:45, 25 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
    Oleksandr Tahayev Саме деталізація завжди сприяє відсутності суперечливих моментів та двоякості при розгляді конкретних статей..--Yasnodark (обговорення) 16:40, 25 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
    Це вже будемо дивися на аргументи тих, хто голосуватиме проти.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 21:20, 25 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
  5. В цілому, як робочий варіант. --Yukh68 (обговорення) 14:49, 26 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
  6. Як «Проект», варто підтримати. Почав вірити, що доведете до кінця. Тільки ж зробіть так, щоб не «урізався рейтинг» у поціновувачів «колгоспних» команд (жарт, звичайно, однак якщо серйозно — не варто втрачати статті на підставі їх незначимості) Biletsky Volodymyr (обговорення) 11:18, 27 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
    Згоден, треба щоб максимально містило наявні статті. (О. Тагаєв)
  7. Ідею підтримую, тому що на особистому досвіді переконався, що нинішні критерії значимості до спортсменів застосовуються так, як це вигідно або хочеться повернути адміністраторам з яких, як мені здається, далеко не всі розбираються хоча б в тому що таке ігровий вид спорту, а що - не ігровий. Але сам я призупинив свою активність у "Вікіпедії". Djohnni (обговорення) 15:11, 5 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  8. Дуже вірно. Але із уточненнями зі сторінки обговорення.-Kossa b (обговорення) 14:54, 6 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  9. Прочитавши критерії та уточнення вс ж голосую  За Rootatroman (обговорення) 15:12, 6 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  10. у загальному підтримую --くろねこ Обг. 16:22, 9 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  11. --Л. Панасюк (обговорення) 21:10, 8 квітня 2017 (UTC)[відповісти]
  12. --Lviv 97 (обговорення) 19:22, 26 липня 2018 (UTC)[відповісти]
  13. --IgorTurzh (обговорення) 16:14, 31 липня 2018 (UTC)[відповісти]
  14. --Стефанко1982 (обговорення) 14:20, 1 серпня 2018 (UTC)[відповісти]

 Проти[ред. код]

# Поки що тут, оскільки пропонується фактично зробити значимими лише учасників міжнародних змагань та вищих професіональних дивізіонів у будь-якому виді спорту, ну й володарів національних нагород. Таким чином фактично, відсікаються автоматично учасники другого за силою дивізіону національного чемпіонату (маю на увазі командні види спорту: футбол, хокей, баскетбол тощо). --Дми88 (обговорення) 18:05, 25 лютого 2017 (UTC)[відповісти]

  1. …Спочатку в мене були такі думки та потім я вирішив зробити критерії більш жорсткими. Та я готовий до діалогу. Які зміни пунктів 18-22, зокрема в останній, ви вважаєте доцільними, щоб цього уникнути? Сформулюйте — внесемо.--Yasnodark (обговорення) 14:45, 26 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
    Пропоную наступне:
    18. без змін
    19. Спортсмени ігрових видів спорту, які зіграли в континентальних кубках хоча б 1 і більше гру за клуб або хоча б 1 гру за збірну своєї країни.
    20. Спортсмени ігрових видів спорту, які зіграли у вищих дивізіонах національних чемпіонатів і кубків 1 і більше ігор або понад 20 ігор у другому професіональному дивізіоні (перша ліга), понад 100 ігор у третьому професіональному дивізіоні.
    21. без змін
    22. Бомбардири і лідери за іншим знаковим показником континентальних кубків і національних чемпіонатів в будь-якому професіональному або напівпрофесіональному (в разі якщо це вищий дивізіон будь-якого спортивного змагання) дивізіоні ігрового виду спорту.
    23. Діючі гравці ігрових видів спорту, що зіграли бодай один матч за професійний клуб вищого дивізіону, 20 матчів за клуб першого професійного дивізіону та 100 матчів за клуб другого професійного дивізіону. У разі закінчення кар'єри застосовуються вище наведені критерії (аналогічно до критеріїв значимості футболістів).

Щось на зразок цього. З повагою, --Дми88 (обговорення) 17:20, 26 лютого 2017 (UTC)[відповісти]

  1. Поки що залишаюся проти: через пункт 20. 25 матчів забагато. --Дми88 (обговорення) 15:46, 2 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  2. Абсолютно незбалансовані критерії. З одного боку, значимі лише Тренери національних збірних країн, під керівництвом яких команда зіграла більше 30 ігор (тобто, наприклад, Фоменко Михайло Іванович незначимий, оскільки він провів рівно 30 ігор як тренер збірної України з футболу), і з іншого боку, значимі Багаторазові переможці чемпіонатів адміністративних одиниць першого порядку (областей, штатів. губернаторств тощо), у разі, якщо вони хоча би раз брали участь у чемпіонатах своїх країн і серед інших спортсменів тих країн є призери найсильніших міжнародних змагань приблизно за той період часу. (дворазовий чемпіон Миколаївської області з біатлону, який один раз вийшов на чемпіонат України та посів там останнє місце значимий). Там ціла купа суперечностей:
  1.  Проти. Нижче описав аргументи на СО. --YarikUkraine (обговорення) 16:24, 3 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  1. Категорично  Проти з двох причин:
    1. Організація голосування: критерії значимості змінюються в процесі голосування. Спочатку потрібно узгодити критерії, винести на цю сторінку, а голосування проводити на сторінці обговорення. А так не можна стверджувати, що той хто проголосував за первісний варіант погодиться за поточний, якщо він не матиме змоги змінити голос.
    2. На мою думку деталізація зайва, критеріїв повинно бути не більше 10 (чемпіони країн, призери міжнародних змагань, рекордсмени). Інші учасники будуть значимими за загальними критеріями значимості. А якщо прийняти такі детальні критерії, то тоді потрібно приймати аналогічно для інших видів діяльності осіб: архітектори (кількість проектів), науковців (кількість книг, статей), вчителів (кількість осіб у Вікіпедії), артистів (кількість ролей у відповідного рівня театрів), співаків (кількості концертів, виконаних пісень) і т.д і т.д.. Прийняття запропонованих критеріїв означатиме дискримінацію осіб за видом діяльності. --Basio (обговорення) 16:31, 3 березня 2017 (UTC)[відповісти]
      Зауваження усіх хто, голосував "ЗА" були враховано. Я певен, що вони досі підтримують їх. Та можете опитати ще раз. Єдина проблема з регіональними змагання:зараз версія навіть у компромісній редакції, що принципово узгоджується з позицією Олександра Тагаєва, тож якщо задовольнити зауваження Nikka, що на компроміси не йде та не зовсім зрозуміло чого хоче.
      Це не той випадок, коли сторінку з власного простору перейменовують в основний простір. Голосування від самого початку повинно проходити в основному просторі Вікіпедії. --Roman333 (обговорення) 17:29, 3 березня 2017 (UTC)[відповісти]
      Ага, щоб запороли на корню, як це робиться зараз. Сюди перенесено варіант, в якому враховано пропозиції інших користувачів, це вже не мій первинний, а частково узгоджений варіант. Я пінгував неодноразово більше 40 користувачів - відгукнулася і прийняла участь в обговоренні четверта частина. До речі, ваша пропозиція щодо розділення критеріїв на ігрових та неігрових видів спорту також врахована. І тепер за це цькують теж. А вам на компроміс байдуже.--Yasnodark (обговорення) 16:48, 3 березня 2017 (UTC)[відповісти]
      Якщо є узгоджений варіант, то давайте голосувати за нього спочатку, щоб все було ясно. А так виходить, що Ви проштовхуєте критерії, незважаючи на думки інших. Питання: Скільки голосів Проти зараз? --Basio (обговорення) 17:56, 3 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  2.  Проти Хочу подякувати Yasnodark за великий об'єм зробленого, але вважаю, що це обговорення себе вичерпало. Зараз маємо 130 000 байтів без вагомого просування вперед. Якщо буде час, візьму участь в аналогічному обговоренні, яке зробить NickK або інший користувач. На мій погляд, первинний кістяк критеріїв має бути невеликим, наприклад:
    1. Учасники Олімпійських ігор.
    2. Учасники чемпіонатів світу і континентальних першостей.
    3. Учасники «Формули-1», велогонок рівня «Тур де Франс», ралі «Париж-Дакар».
    4. Учасники континентальних клубних турнірів.
    Швиденько промоніторили, такі (основні) критерії, зробили необхідні доповнення або вилучення. Потім, можна поступово, після обговорення, додати ще декілька необхідних критеріїв.
    Для спортсменів, які виступали лише на рівні національних турнірів критерієм повинна бути «участь» або «сезон». Кількість матчів можна знайти лише для невеликої кількості видів спорту: футбол, хокей із шайбою, баскетбол.
    Статистику виступів у національних збірних легко знайти лише для футболістів і деяких хокейних збірних. Це стосується і континентальних клубних турнірів.
    Спартакіада народів СРСР — це рівень національного чемпіонату, а не Олімпійських ігор [1].
    Ігри Доброї волі були різні за статусом. У першому варіанті — це альтернатива Олімпіали-84, потім звичайний передолімпійських турнір (яких дуже багато). Немає сенсу їх ставити в один рівень з Олімпіадами. --Roman333 (обговорення) 13:07, 4 березня 2017 (UTC)[відповісти]
    Ваша пропозиція абсолютно необ`єктивна по відношенню до спортменів інших видів спорту та грубим порушенням конституції будь-якої демократичної країни. Всесвітні ігри з неолімпійських видів спорту та - для цих видів є не менш значимими для цих видів. Паралімпійські ігри - для спортсменів з особливостями. Учасники регіональних мультиспортивних ігор не менш значимі за Учасників «Формули-1», велогонок рівня «Тур де Франс», ралі «Париж-Дакар». У Спартакіадах приймали участі збірні республік - вони не мали нічого спільного з чемпіонатами - не знаю нащо туди притулили Спартакіаду. Ігри Доброї волі були мультиспортивним міжнародним турніром найсильніших збірних світу, таких майже не було.--Yasnodark (обговорення) 13:22, 4 березня 2017 (UTC)[відповісти]

 Утримуюсь[ред. код]

  1. Всі статті про футбол, крім власне «футбол» незначимі (але то тому що я футболом не цікавлюсь, . Зі спорстменів значимі хіба що Гордон Пірі, бо написав книжку, Анатолій Миколайович Федоренко, бо колись змінив моє ставленя до бігу[1], і Адріан Солано (англ. Adrian Solano), бо не кожен може отримати звання «найгіршого живого лижника світу». Ну щоб довго не писати — я за прості критерії: є АД — значимий. Нема — не значимий. --Буник (обговорення) 18:49, 24 лютого 2017 (UTC)[відповісти]
  2. Утримуюсь, бо не розумію значимості цих критеріїв, натомість стан статей про український спорт бажає кращого. Пропоную замість обговорення даного питання витратити час на поліпшення наявних статей, особливо про діючих спортсменів. --Cougar (обговорення) 16:58, 1 березня 2017 (UTC)[відповісти]
    Про яке поліпшення можна говорити, коли будь-якої миті будь-яку статтю можуть вилучити через відсутність таких критеріїв?--Yasnodark (обговорення) 17:19, 1 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  3. У загальному - „за“, але поки що не буду віддавати свій голос, бо хочеться голосувати за повністю готовий варіант. Хотів би, щоб деякі критерії були доопрацьовані. Наприклад, мені здається, що треба прописати пункт про значимість усіх спортсменів, які зіграли бодай одну гру за національну збірну будь-якого рівня (U-17, U-19, U-21, національна, студентська тощо). Так само і до тренерів, які були на чолі збірних будь-якого рівня бодай в одному матчі. Також дискусійний момент по гравцям нижчих ліг (к-ті матчів). --ХЕндрюХ (обговорення) 18:58, 13 березня 2017 (UTC)[відповісти]
  4. Згоден з Буником є згадка значимий, відсутня, вибач. Бо є така річ, як просто відсутність будь-яких даних. Для прикладу. Був чи є такий тренер Валерій Душков (тренував охтирський «Нафтовик» і навіть був одним із тренерів національної збірної України) і що панове є про нього стаття? Відсутня. Я коли свого часу писав статтю про Колесника - ще одного тренера того ж таки «Нафтовика», розмовляв з клубним прес-аташе з приводу статті про Душкова... І нічого, панове геть нічого, мені відповіли: "Вся наявна про нього інформація на сайті клубу". Все баста. От Вам і критерій значимості. --Jphwra (обговорення) 21:34, 8 квітня 2017 (UTC)[відповісти]
    Душков Валерій Олексійович. Уже є стаття, з джерелами. Якщо тренер має досягнення, то майже напевно дані знайдуться, можливо, лише пошуки займуть трохи більше часу — NickK (обг.) 19:28, 13 липня 2018 (UTC)[відповісти]
  5. Переніс із «Проти» за обмовки, що критерії, визначені для окремих конкретних видів cпорту (приміром, футболу) мають вищу силу за загальні критерії спорту. Як це запропонував пан Yasnodark. --YarikUkraine (обговорення) 14:30, 13 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    @YarikUkraine: А можеш, будь ласка, пояснити логіку? Ти висловлюєш абсолютно логічні аргументи, наприклад, що критерії, за якими з одного боку лише 25 ігор у вищій лізі дають значимість, а з іншого боку значимими є всі переможці чемпіонату Самарської області, не є нормальними. При цьому, можливо, колись по футболу будуть прийняті окремі критерії, і тим не менш поки що їх нема і за умови прийняття цих футболісти з менш ніж 25 іграми у найвищій лізі (скажімо, Алібеков Ахмед Арсланалійович) підуть під ніж. Але, можливо, колись вдасться прийняти кращі критерії і відновити їх. В інших же видах спорту критерії навряд чи будуть прийняті, і, приміром, гравець з 24 іграми в українській футзальній екстралізі не буде значимим, а чемпіон Самарської області з футзалу буде. І змінити це можна буде лише прийняттям окремих критеріїв для кожного виду спорту... Чи не краще одразу прийняти нормальні критерії значимості спортсменів на кшталт тих, які в нас зараз на розгляді щодо футболістів? — NickK (обг.) 19:25, 13 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Логічні аргументи щодо футбольної сторони. І я ті всі аргументи писав суто виходячи з «футбольного» погляду. Футзал, ймовірно, йде в комплекті з футболом, бо в них навіть організація ФІФА спільна. Про інші види спорту мені важко судити і наскільки значимий хокеїст чи гандболіст, що провів 24 гри у чемпіонаті України я не можу. Тому сказати «за» чи «проти» таких критеріїв значимості мені важко. Я майже певен, що критерії футболістів будуть прийняті раніше за ці, і якщо тут пропишуть про верховенство локальних КЗ над цими загальними, то я просто сюди не лізу, бо не розбираюсь настільки, щоб сперечатись. Та і взагалі ці критерії на 95% створювались саме аби нашкодити футболістам, по іншим видам спорту таких «дрібних» гравців, що провели кілька матчів десь у чемпіонаті по волейболу у нас не пишуть і ніколи не писали. Майже усі спортсмени-нефутболісти проходять навіть по простим критеріям значимості особи, бо вони як не учасники олімпіад та інших топ-турнірів і збірних, то мають якісь інші нагороди чи досягнення. Одним словом все впиралось у футбол. --YarikUkraine (обговорення) 22:28, 13 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    @YarikUkraine: Я не беруся говорити щодо цифр (які не дуже зрозуміло звідки взяті): можливо, значимому гандболісту насправді краще поставити не 24, а 16 ігор, а значимому хокеїсту не 24, але 48. Але ж питання принципу: який би не був командний вид спорту, гравець найвищої ліги чемпіонату країни незалежно від кількості матчів завжди буде вище рівнем за чемпіона якогось суб'єкта федерації, чи не так? (ОК, можливо, за винятком окремих бразильських футбольних клубів з чемпіонатів штатів, але це рідкісний виняток). З метою вилучення футболістів писався інший проект (Обговорення Вікіпедії:Критерії значущості персоналій спорту#Нова_пропозиція). Ці ж критерії насправді писалися з метою протягування «майбутніх зірок» (призерів юніорських та юнацьких змагань) та «героїв свого часу» (чемпіони областей та призери змагань серед ветеранів). В підсумку, як на мене, набір малоузгоджених пропозицій, які разом доволі малопрактичні. І порівняно з запропонованими КЗ футболістами вони подекуди розширюють значимість (наприклад, чемпіони ДЮФЛ усіх вікових груп значимі), а подекуди звужують (наприклад, футболісти, які провели менше 24 матчів в еліті не стають значимими). Не впевнений, чи це бажаний ефект або ж побічний. І у нас же не лише футбол, а ще й український хокей непогано описаний, і волейбол з баскетболом є, і мені здається, що проблеми приблизно однакові для всіх видів спорту вилетять.
    З метою урівноваження та конкретизації, бо поки ви тут за посередніх футболістів переживаєте в олімпійських видах спорту достойних людей вилучають, та навіть в ігрових - членів збірної України. Протягування ветеранів та юніорів? : тобто призер чемпіонату світу серед ветеранів (чемпіони дряхліють, а колишні четверті номери, що свого часу через заангажовані причини чи ліміт не потрапляли на світ, виходять на світовий рівень завдяки більшій мотивації чи підтриманню форми, до того ж там не так поширений допінг, тобто той ветеран-призер завжди міг бути найкращим та його випереджали на нацвідборах завдяки інтригам чи допінгу і він не міг себе показати, скільки українців не пускали на світ, он Чукарин помер згодом після того, як його вихованця не пустили на ОІ-80 лише через не ту республіку) чи юніорів (зростання яких перервали смерть, травми, інтриги чи зоряна хвороба, проте на певному етапі кар'єри вони були серед найкращих і достойні згадки, вам хоча щоб кожен футболіст, що зіграв 1 матч у складі найгіршої команди Чемпіонату явного Люксембургу у 1958 році) у нас стане менш вагомішим за задрипаного футболіста чи хокеїста, що зіграв один професійний матч? Я проте, бо це спортсмени світового рівня і у своїй віковій категорії вони серед кращих у світі, а той гравець одного матчу чи навіть 15-ти за малими вийнятками - значимий лише для його родини, бо досягення його є вельми сумнівними.--Yasnodark (обговорення) 16:17, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Чемпіони найвищої ліги чемпіонату країни незалежно від кількості матчів завжди буде вище рівнем за чемпіона якогось суб'єкта федерації, чи не так? Якщо стосується однієї країни - то так, а якщо порівняти суб'єкт федерації та певну країну - то зовсім інакше: нікому непотрібного чемпіона Андорри з веслування чи пловця з Екваторіальної Гвінеї, що будуть значимими одразу за кількома критеріями, і чемпіона навіть звичайної нашої і навіть непровідної області (про які поки не йдеться) з цих видів спорту, я не кажу вже про штати..--Yasnodark (обговорення) 16:17, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Ніхто не вилетить, якщо прописати, що за цими критеріями не можна вилучати статті, створені до їх ухвалення. І ваша думка не має бути єдиною правильною і визначальною, і вирішує спільнота, а не ви, бо у цьому варіанті враховано купа аргументів, висловлених вами та іншими, він є компромісним, а вам хочеться, щоб будь-яке обговорення завершилося на тих самих позиціях, з яких ви починали без жодних компромісів та поступок з вашого боку, тому топите будь-яке обговорення, я врахував різні думки і зауваження, проте ніхто не може залишитися на початку, бо аргументація різних користувачів є кардинально різною: комусь важливий кожен обласний чемпіон в певних видах, проте не важливий футболіст декількох матчів, іншому плювати на чемпіона країни в неігрових видах, проте кожен футболіст важливий, ці критерії є результатом зустрічі багатьох думок, і ця зустріч відбулася десь посередені, а там, де хтось один розпочинав обговорення, бо інакше б це була б капітуляція меншості перед впертою меншістю, що нее робить не кроку назад, ніби стоїть за Батьківщину на фронті, проте і там ухвалюють компроміси, що нікому подобаться у повній мірі з протиборчих сторін. Критерії спеціально детально прописані, як і будь-який контракт футболіста, щоб врахувати якомога більше нюансів та можливих ситуацій.--Yasnodark (обговорення) 16:17, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Щодо КЗ футболістів, то ти ж сам пропонував дочекатися загальних КЗ спортсменів, а не продовжувати футболістів, і на тому те обговорення заглохло. Тоді ти хотів, щоб вони співпадали. Виходить, тепер ти пропонуєш умисно зробити так, щоб вони не співпадали? Я не думаю, що нефутбольній частині Вікіпедії це сподобається... — NickK (обг.) 23:12, 13 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Ну я пропонував, бо не знав що так можна. Я думав що критерії мають співставлятись і більш глобальні КЗ мають вищу силу за локальні. В такому випадку приймати остаточну версію КЗ футболістів не маючи КЗ спортсменів загалом було абсурдно, бо довелось би потім підправляти в залежності від остаточного цього проекту. Але якщо виявилось, що можна просто прописати що це все не стосується футболу (хокею, баскетболу ітд, якщо його любителі розпишуть їх КЗ), то достатньо просто почати процедуру остаточного голосування на КЗ футболістів, бо ніби консенсус було знайдено. І все, в ці обговорення по спортсменах я не лізу бо це не моя сфера діяльності та інтересів. Якщо ж конфлікт КЗ неможливий, або більшість не проголосує за КЗ футболістів, то звісно я  Проти нинішніх КЗ спорстменів, тому і переніс свій голос сюди з обмовкою. А з приводу купи неузгоджених критеріїв у КЗ спортсменів, то тут все просто — поняття «спортсмен» ну занадто широке, щоб його умістити в єдиний КЗ. Спільного між керлінгістом і шахістом не більше ніж у круглого та зеленого. --YarikUkraine (обговорення) 23:34, 13 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    @YarikUkraine: Теоретично все можна, але навіщо? Чи є хоч один вид спорту, в якому гравці з 24 іграми у найвищій лізі незначимі, а при цьому переможці регіональних чемпіонатів значиміші за них? Якщо так, мені дуже хотілося б почути аргументи. Якщо ні, навіщо приймати таку основу, щоб одразу думати, як тієї основи позбутися? В усіх вікі роблять навпаки: короткі загальні критерії та деталізація для кожного виду спорту. Тут же загальні критерії з 81 пункту, а деталізація з 11. Правила, звісно, не забороняють так робити, але я не розумію сенсу такої ідеї — NickK (обг.) 00:06, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    @NickK: Ну сенс цих КЗ очевидний. Коли Ви написали про «усі вікі», то я думаю Ви мали на увазі передові. Менші вікіпедії, в тому числі і наша, не мають ніякої деталізації для кожного виду спорту. Та і навряд колись будуть. Тому і створюють оцей гібрид. А оскільки спортів багато і всі різні, то і виходить 81 пункт. А з приводу спортсменів типу Алібекова, про якого ви згадували вище, але з інших видів спорту, то наразі він проходить по пункту «22. Діючі гравці ігрових видів спорту, що зіграли бодай один матч за професійний клуб вищого дивізіону». А за наступні 15 років награти 50 матчів у всіх турнірах і дивізіонах - не думаю що велика проблема. Важко собі уявити гравця, навіть футболіста, який би не зіграв стільки за усю кар'єру, крім рідкісних випадків смертей чи травм на старті кар'єри. Ну а щодо переможців регіональних чемпіонатів, то я цілком згоден, що це абсурд і я про це тут в обговоренні багато писав. Але знову ж таки це абсурд для футболістів, бо чемпіонів області і футболістами важко назвати, вони поштарі і двірники, що збираються пограти у вихідні. Та в інших видах спорту може бути ситуація інша. Тому і переніс голос сюди, бо це незрозуміла мені матерія і я був проти з точки зору футболу, а не спорту загалом. Тому ніякої думки про те, щоб позбутись цієї основи виникати не має, просто якщо основа не підходить певному виду спорту, як от футболу, то створюються окремі КЗ уточнення. Виходячи із вищесказаного важко сказати що краще: не мати ніяких КЗ по спортсменах, чи мати такі. Чесно кажучи, якщо б тут з самого початку була примітка, що це все не стосується футболу і футболістів, то я б в цю дискусію навіть не вступав, як і по більшості інших проектів КЗ. Тому сподіваюсь що Yasnodark найближчим часом цю примітку додасть і тоді я ініціюю початок остаточного голосування у Вікіпедія:Критерії значимості/Футболісти. По обговоренню нібито майже всіх все влаштовувало, більшість побажань враховано, тож хоч і пройшло більше року, та складнощів бути не повинно і за кілька тижнів матимемо затверджену КЗ футболістів. Хоча там теж варто буде якось прописати, що на футболістів не розповсюджуються ці КЗ спортсменів із значимими чемпіонами областей. --YarikUkraine (обговорення) 14:35, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Щодо ігрових видів спорту, як правильно зазначено вище, ми вже давно врахували ці зауваження і для діючих спортсменів є критерієм 1 матч високого рівня (там все розписано), щоб можна було спостерігати за кар'єрою майбутніх зірок від самого початку, та хіба, якщо він у підсумку зіграє лише 18 матчів, нічого не досягне і підійде за іншими критеріями чи не помре або втратить можливість грати за загадкових обставин - він комусь буде цікавим після завершення кар'єри? На відміну від переможців штатів, республік чи автономних утворень. Для порівняння ваші заяви з цього приводу віднесемо на 1989 рік: хіба комусь будуть цікаві Чемпіони УРСР, Словаччини, Словенії, Ерітреї чи Косово, адже тоді вони саме такий статус, звісно було цікаво. Як і зараз можуть бути цікаві чемпіони Татарстану, Каліфорнії чи Іракського Курдистану. Та й завжди можна додати якийсь неврахований форс-мажорний пункт чи створити більш м'які, детальні чи актуальні критерії для конкретних виднів спорту.--Yasnodark (обговорення) 15:09, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    @YarikUkraine: Важко собі уявити гравця, навіть футболіста, який би не зіграв стільки за усю кар'єру - повірте вам зараз нададуть купу таких випадків, проте дуже важко уявити собі вартісного футболіста, що зіграв так мало, проте не має інших досягнень, що відають тому чи іншому критерію, окрім цього.
    Мають вагу лише регіони федеративних держав, тож про області України не йдеться (хоча повірте чемпіон Дніпропетровщини з бадмінтону, веслування чи тхеквондо чи Києва з художньої гімнастики - вагоме досягнення європейського рівня, бо переможець точно переміг спортменів, що відповідають критеріям, інша справа, що сталося далі з переможцем і можливо Україну треба зазначити), часто вони нагадують країни чи можуть такими стати у майбутньому, і вже точно чемпіони навіть численних інших (неавтономних, про які не йдеться) регіонів мають вищий рівень за чемпіонів держав-карликів. Наврядчи купа народу буде писати про обласних чемпіонів РФ, проте чемпіони її Республіки та інших національних автономій, безумовно представляють інтерес, чемпіони окремих штатів США з гімнастики чи спринту - теж, бо там рівень змагань часто може буде вищим за олімпійський. Прикладом може бути переможець штату, що переміг двох майбутніх призерів Олімпіади з гімнастики, проте не поїхав на олімпіаду через травму отриману на останньому виді на чемпіонаті США і не фінішував, хоча йшов на першому місці і там, а його кар'єрі настав кінець, тож це було його найбільшим досягненням. Тому у цьому пункті є сенс в обидвох випадках, тож наврядчи нам щось варто детальніше розписувати, щоб врахувати все, хіба зробити обмовку, що для РФ - це стосується лише національних регіонів, інших небезпек не бачу - хто буде створювати статтю про малозначимого спортмена - чемпіона якось штату чи автономної області без певної історії, що робить його цікавим. У нас не про всіх 4-разових олімпійських чемпіонів статті є. Проте все можна уточнити в критеріях конкретного виду спорту.--Yasnodark (обговорення) 15:51, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Так Ви читайте уважніше, я про це і написав. Може чемпіон Києва з тхеквондо і значимий, я не знаю і не лізу туди. А от з футболом це точно не працює, бо чемпіон Києва з футболу то звичайний менеджер чи двірник, який у вільний час збирається потренуватись і пограти у футбол. Тож стаття про нього не може бути у Вікіпедії. Тому і просив додати примітку, за що Вам вдячний. Тепер можна починати голосування по КЗ футболістів, куди і Вас запрошую.--YarikUkraine (обговорення) 16:29, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    YarikUkraine Той абзац я не лише для вас писав, а також і для @NickK:, вам адресовано в ньому переважно "тож про області України не йдеться ", а не про автономні утворення та суб'єкти федерацій. Щодо чемпіонів областей з футболу, про які не йдеться, то вже давно навіть рядові команди обласних чемпіонатів з футболу в Україні є принаймні напівпрофесійними та отримуть зарплатню і демонструють доволі пристойний рівень, суджу за регулярними репортажами щодо нашого обласного чемпіонату. Де приміром давно грає Збарах зі своїми незначимими напарниками та опонентами. А тим часом у збірній Ісландії на ЧС грають досі саме менеджери та двірники, а раніше так було в усіх командах, тож коментар не дуже влучний.--Yasnodark (обговорення) 16:49, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Те що ви повернетесь до розгляду футбольних критеріїв - вітаю, та ще б краще було б якби ви, як незаанагажований нейтрал у цьому обговоренні підвели підсумок, щоб і іншим видам легше жилося.--Yasnodark (обговорення) 16:49, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Так який підсумок. Нема чого підводити. 4 особи чітко проти (Дми88, NickK, Basio та Roman333), з якими так і не знайшли компромісу. Більшість із тих, хто «За», підтримують ці КЗ як проект чи як робочий варіант, а не в остаточному варіанті. І найголовніше, зауваження Basio є цілком слушна — це голосування нечинне, бо зміни йдуть під час самого голосування. Вам необхідно створити остаточний варіант КЗ, а потім на сторінці обговорення розпочати повноцінне голосування. Тоді і можна говорити про підсумок, а поки там просто розмови. --YarikUkraine (обговорення) 17:46, 14 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    YarikUkraineВсі "за" ніколи не будуть та й цього й непотрібно, вирішує більшість, а не одноголосна більшість .Дми88 переніс голос, NickK ніколи не буде "за" будь-які пропозиції, що на 100 відсотків не збігаються з його вихідними вимогами, зміни в ході голосування робилися задля врахування позицій усіх користувачів, що "за" та інших, казати, що щось не є чинним через врахування позицій інших несправедливо. -Yasnodark (обговорення) 14:49, 15 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Ну в будь-якому випадку я не нейтральний користувач. Поки що голосування по КЗ футболістам йде не так вдало як я сподівався і якщо не вдасться прийняти ті критерії, то я знову стану зацікавленим у цих критеріях. Тому я і пропоную, щоб Ви розпочали тут підсумкове голосування по остаточному голосуванню на сторінці обговорення. З поданням інформації на загальне оголошення, аби усі могли проголосувати, конкретним терміном ітд. Одним словом як я це зробив з КЗ футболістів. Інакше підбивати нема чого. --YarikUkraine (обговорення) 17:39, 15 липня 2018 (UTC)[відповісти]
  6. Абсолютно згоден з користувачами ХЕндрюХ та YarikUkraine --Дми88 (обговорення) 19:55, 13 липня 2018 (UTC)[відповісти]
    Дми88 вітаю! Коли ви переносили голос сюди, то забули викреслити ваш голос у "проти", тож прошу це зробити, щоб не було двочитань.--Yasnodark (обговорення) 14:00, 8 липня 2020 (UTC)[відповісти]
  7. Багато спірних моментів, тому поки тут. --Τǿλίκ 002 (обговорення) 15:14, 8 липня 2020 (UTC)[відповісти]

 Коментар Додаток: Ось якими хотів бачити футбольні критерії відомий експерт Валерко https://www.youtube.com/watch?v=s59i4j0mCww& --Yasnodark (обговорення) 14:00, 8 липня 2020 (UTC)[відповісти]

це відео не має ніякого відношення до цього обговорення. Він розповідає лише про те як писати про український спорт у Вікіпедії і там в купі все: і чемпіонати, і джерела. Для цього обговорення це відео ні гаряче, ні холодно. Але цінне як рекомендації в першу чергу для проекту Український футбол, а потім для Футбол--Gouseru Обг. 15:45, 8 липня 2020 (UTC)[відповісти]

Примітки[ред. код]

  1. хоча для нього я не можу знайти АД, окрім http://sport.univ.kiev.ua/vikladachi/ , бо не знаю де є інформація про чемпіонати України з легкої атлетики і СРСР з кросу
Тематичні критерії значущості