Квінт Авлій Церретан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Авлій Церретан
лат. Q. Aulius Q.f.Q.n. Cerretanus
Народився невідомо
Рим
Помер 315 до н. е.(-315)
Сатікула
·загибель у битві
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Посада консул
Термін 323 та 319 роки до н.е.
Батько Квінт Авлій Церретан
Мати невідомо

Квінт Авлій Церретан (лат. Quintus Aulius Cerretanus; ? —315 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 323 і 319 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Авліїв. У 323 році до н. е. його було обрано консулом разом з Гаєм Сульпіція Лонгом). Того року до війни з самнітами додалася війна в Апулії. Війна велася як проти самих апулійцев, так й їхніх союзників самнитів. В Апулію було відправлено Квінта Авлія. Римські війська сплюндрували апулійські землі, проте, відкритих бойових дій не було.

У 319 році до н. е. його вдруге обрано консулом, цього разу разом з Луцієм Папірієм Курсором. Під час військової кампанії Авлій розбив ферентійцев і примусив їх до здачі свого міста.

У 315 році до н. е. диктатор Квінт Фабій Максим Рулліан призначив Квінта Церретана своїм заступником - начальником кінноти. Обидва вони прибули з підкріпленням до Сатікули, де римляни тримали в облозі зайнятий самнітами місто. Коли самніти підійшли близько до римського табору, Квінт Авлій виступив з усією кіннотою і відкинув ворога. Командир самнітів повторно повів свої війська у бій, але був убитий списом, пущеним Квінтом Авліем. Однак, брат самнітського військовика в ході битви, стягнувши Квінта Авлія з коня, убив його. Щоб тіло начальника кінноти не дісталося ворогові, римські вершники спішилися і в рукопашному бою розбили ворога. Відбивши тіло Авлія, римляни внесли його у свій табір. Після програного бою самнити залишили Сатікулу, яку через кілька днів взяли римляни.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Elimar Klebs: Aulius (2). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band II,2, Stuttgart 1896, Sp. 2411. (нім.)