Марк Валерій Публікола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Валерій Публікола
лат. M. Valerius L.f.L.n. Poplicola
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер після 352 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Суспільний стан патрицій[d][1]
Посада консул
Термін 355, 353 роки до н. е.
Рід Валерії
Батько Луцій Валерій Публікола
Мати невідомо

Марк Валерій Публікола (лат. Marcus Valerius Poplicola; ? — після 352 до н. е.) — політичний та військовий діяч часів Римської республіки, консул 355 і 353 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Валеріїв. Син Луція Валерія Публіколи, військового трибуна з консульською владою (консулярного трибуна) 394, 389, 387, 383 і 380 років до н. е. Про молоді роки нічого невідомо. Його кар'єрі сприяла дружба з Сульпіями Петіками, можливо, через родинні зв'язки.

У 358 році до н. е. диктатор Гай Сульпіцій Петік призначив Публіколу своїм заступником — начальником кінноти. Під час каденції звитяжив у війні проти галлів за місто Пренесте.

У 355 році до н. е. Гай Сульпіцій Петік, якого призначено було інтеррексом, сприяв обранню Марка Валерія разом із собою консулом, що було порушенням закону Ліцинія-Секстія (обов'язкове обрання нарівні з патрицієм плебея). Під час каденції Публікола разом з колегою з перемінним успіхом діяв проти етрусків з міста Тарквінії.

У 353 році до н. е. його вдруге обрано консулом, знову разом з Гаєм Сульпіцієм Петіком. Публікола успішно діяв проти міста-держави Тарквінії, але коли проти Риму виступило інше етруске місто Цере, тому було призначено диктатора Тита Манлія Імперіоса Торквата.

Того ж року сприяв обранню свого двоюрідного брата Публія Валерія Публіколи консулом на 352 рік до н. е. Подальша доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic