Марк Петелій Лібон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Петелій Лібон
лат. Marcus Poetelius Libo
Народився 350 до н. е.(-350)
Стародавній Рим
Помер 300 до н. е.(-300)
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий очільник
Посада консул
Термін 314 рік до н. е.
Попередник Луцій Папірій Курсор
Наступник Луцій Папірій Курсор
Рід Poetelii Libonid
Батько Марк Петелій Лібон
Мати невідомо

Марк Петелій Лібон (лат. Marcus Poetelius Libo; 350 до н. е. — 300 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 314 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Петеліїв. У 314 році до н. е.. його обрано консулом разом з Гаєм Сульпіція Лонгом. Прийнявши військо під Сорой, консули розпустили більшу частину ветеранів і набрали новобранців. Завдяки перебіжчикам Марк Петелій і Гай Сульпіцій взяли Сору й три міста авзонів.

У тому ж році консули дали бій самнітам неподалік Кавдії з метою захоплення Капуї. У цьому бою Марк Петелій, який командував лівим флангом, посилив перші ряди резервними військами, завдяки чому римляни в першій же атаці потіснили ворога. Кіннота довершила розгром самнітів на цьому фланзі. Здобувши блискучу перемогу, консули рушили до Бовіану, який тримали в облозі всю зиму, поки не передали війська диктатору Гаю Петелію Лібону Візолу. Останній у 313 році призначив Марка Петелія своїм заступником — начальником кінноти. Того ж року він завдав поразки самнітам біля Малевентума.

Джерела[ред. | ред. код]