Кобилець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Кобилець
Країна Україна Україна
Область Івано-Франківська область
Район Коломийський район
Рада Загайпільська сільська рада
Основні дані
Засноване 1572 рік
Населення 118 (станом на 2001 р.)
Площа 3.03 км²
Густота населення 38.94 осіб/км²
Поштовий індекс 78266
Телефонний код +380 3433
Географічні дані
Географічні координати 48°32′11″ пн. ш. 25°14′19″ сх. д. / 48.53639° пн. ш. 25.23861° сх. д. / 48.53639; 25.23861Координати: 48°32′11″ пн. ш. 25°14′19″ сх. д. / 48.53639° пн. ш. 25.23861° сх. д. / 48.53639; 25.23861
Водойми р. Кобильчик
Відстань до
обласного центру
93 км
Відстань до
районного центру
18 км
Місцева влада
Адреса ради 78264, Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с.Загайпіль, вул.Українська
Карта
Кобилець. Карта розташування: Україна
Кобилець
Кобилець
Кобилець. Карта розташування: Івано-Франківська область
Кобилець
Кобилець
Мапа
Мапа

Ко́билецьсело Коломийського району Івано-Франківської області.

Географічно-природниче розташування[ред. | ред. код]

Село знаходиться в східній частині Коломийського району. Відстань до районного центру — 18 км, до Івано-Франківська — 93 км. На заході межує з селами Загайпіль та Назірна, на сході із селом Балинці Снятинського району, на півночі із Підгайчиками,на півдні з Криничками. Село підпорядковується Загайпільській сільській раді, яка до 1962 року входила до Гвіздецького району. Територія — 71 гектар.

Село знаходиться у лісостеповій зоні Передкарпаття. Переважають чорноземні ґрунти. Під селом знаходиться значні поклади урану, нафти. Поділене на правий і лівий берег річкою. Лівий берег села більш підвищений. Саме село знаходиться на пагорбі. Біля села знаходиться урочище Петровець — місце, знищеного у ХІІІ столітті села Петрівці. З дерев переважають дуб, липа, яблуня, вишня, сосна, ялина, ясень. Через село тече річка Кобильчук ( в народній вимові — Кобильчик), ліва притока Турки.

Налічується близько 40 хат, у яких проживають люди.

Вулиці села: І. Франка, Т.Шевченка і Л. Українки.

Кутки села: Безодня, Петрівці, Біла, Старі поля, Залізничні поля, Підпомірки, "Болотяний кордон".

Назва[ред. | ред. код]

Існує кілька версій про походження назви та самого села:

1. Легенда про три села -Загайпіль, Підгайчики та Кобилець:

"Після розгрому монголо-татарського загону, козаки поділили здобич і радилися де їм поселитися. Один козак, якому дістався гарний вороний кінь, сказав: "Я поїду за гай, там вороги мене не скоро знайдуть," другий мовив: «А я поселюся під гаєм, там земля гарна, врожаї будуть добрі». Третій козак мовчав, погладжуючи свою сіру в яблуках кобилу. Та коли його запитали, де він житиме, сміючись відповів: «Там, куди моя кобила піде…» Так виникли поселення: Загайпіль, Підгайчики та Кобилець."

2. За іншою версією село отримало свою назву від гідроніму річки Кобильчик, притоки Турки;

3. Село виникло біля річки, у котрій втопилася кобила, внаслідок чого річку назвали Кобильчик, а село — Кобилець.

Освіта та культура[ред. | ред. код]

З 1906 року згадується 1-класова школа[1]. Дітей завжди навчали по селянських хатах. Довгий час для школи була переобладнана хата вивезеної сім'ї репресованого Костюка Миколи Васильовича. З повоєнних часів вчителькою Кобилецької початкової школи працювала Костюк Паша Федотівна (1915—1992 рр.). Із вчителів, які працювали в школі відомі:

  • Костюлик Марія з Коломиї, працювала в 30-х роках;
  • Моцна Фелікса Броніславівна 1922 р.н.;
  • Томаш Ліда Омельянівна 1925 р.н.;
  • Клименко Віра Василівна 1923 р.н.;
  • Венгриновська Ванда Казимирівна 1935 р.н.;
  • Гуменюк Марія Йосипівна 1942 р.н.;
  • Кадлубовська Марія Василівна 1949 року, після закриття школи у 1983 р. працювала в Загайпільській ЗОШ.

Станом на 2018 рік у Загайпільській ЗОШ навчається 5 дітей із с. Кобилець. У 1988 році збудовано новий дім культури (клуб) загалом на 100 місць.

У 2017 році село Кобилець відсвяткувало 445-річчя першої згадки про село. Окрім сільського фольклорного ансамблю, у святі взяли участь учні сіл Загайпіль і Назірна та ансамбль села Загайпіль.

Історія[ред. | ред. код]

Від найдавніших часів до Київської Русі та монгольської навали[ред. | ред. код]

На території села було знайдено археологічні пам'ятки доби пізнього мезоліту, сліди пшеворської культури та культури карпатських курганів (біля села знаходиться земляний насип у формі кургану). У VII — X ст. на території села проживали племена білих хорватів, що пізніше увійшли до складу Київської Русі-України. До кінця ХІІІ століття у південній частині села Кобилець знаходилося село Петрівці , яке було знищено монголо-татарською ордою. За однією з версій, жителі Петрівців розійшлися по навколишніх селах , а певна частина селян заснувала майбутнє село Кобилець.

Від першої згадки до кінця ХІХ століття[ред. | ред. код]

Село Кобилець бере свій початок у далекому XV ст. В історичних джерелах поле Кобилець згадується в 1400 році, а село — 1572 року.

Впродовж XVI — XVII ст. жителі села Кобилець брали активну участь в Національно-визвольній війні українського народу під проводом Богдана Хмельницького, були в складі військового формування С.Височана, підтримували опришківський рух. У XVIII ст. між Кобильцем та Криничками, де були болота і трясовина переховувався опришок Ніс.

В Йосифінській (1785—1788 рр.) та Францисканській (1819—1820 рр.) метриках записано, що село належало до домінії Джурків, циркул Заліщики, з 1811 року Коломийський циркул. На 26.01.1787 рік в селі проживало близько 67 людей. З нагоди скасування панщини 1848 року, у селі було встановлено пам'ятний хрест, який не зберігся.

В другій половині XIX століття землі села закупив пан вірменського походження Якуб Гассо-Агопсович (1845—1917 рр.). Свого часу Гассо — Агопсовичі відігравали значну роль у житті Покуття. В селах де були їхні володіння Гассо-Агопсовичі опікувалися греко-католицькими церквами. Зокрема Якуб Гассо-Агопсович, який побудував двір у с. Кобилець патронував Назірнянську, Загайпільську і Кобилецьку церкви. Сам Якуб Агопсович походив із Кулачківців, які разом з Балинцями, Бучачками і Трофанівкою у 1830 р. купив його дід Григорій із Лисців[2].

Старожили розповідали, що вони добре ставилися до селян, допомагали бідним одягом, ліками, продуктами. Та й жодне весілля в селі не обходилося без подарунків Агопсовичів. Ганна Костюк у день свого весілля отримала від двору в подарунок корову. Бідній сім'ї Параски Максимчук також подарували корову. Перед початком сільськогосподарських робіт Якуб Агопсович пригощав робітників і просив сумлінно працювати, за що отримували платню. По можливості, Якуб оберігав чоловіків від служби в австрійській армії, мотивуючи тим, що потрібні робочі руки для роботи на полі. У 80-х роках ХІХ ст. пан Агопсович був ініціатором прокладення залізниці через Кобилець, але австрійська влада відхилила цю ідею. Були серед Агопсовичів і староста Городенки, і проректор етнографічної виставки 1880 року в Коломиї. Онук Я. Агопсовича, Роман Лисаковський, був відомим польським художником.

Агопсовичі та Лисаковські у селі Кобилець (1910) фото з книги "Впродовж століття"

Проживала у Кобильці також вірменка Герміна Бавер і її сестра Матильда. Вірменкою була і дружина Івана Боті, слуги двору. Звали її Анною а їхніх дітей- Вероніка, Вілейм, Людельгра. Якуб Агопсович поставив у селі багатий двір. В центрі двору- гарний двоповерховий будинок, з якого відкривався чудовий вигляд на гори, які височіли за річкою Прут.

Перша світова війна[ред. | ред. код]

Під час Першої світової війни біля села відбувся бій між російськими та австрійськими військами. В архівному списку могил того періоду записано: в с. Кобилець- 2 могили. На сільському цвинтарі поховані австрійські вояки, які померли від тяжких ран. 1917 року росіяни спалили родинне помістя Агопсовичів. У складі легіону Українських Січових Стрільців (УСС) брали участь двоє жителів села — брати Ілько та Гаврило Поповичі, які поховані на військовому цвинтарі в Коломиї 1919 року.

У складі Польської держави. Міжвоєнний період.[ред. | ред. код]

У 1923 році після визнання Антантою Західної України частиною Польщі, село приєднується разом з Галичиною та Волинню до Польської держави. На 01.01.1939 в селі проживало 280 мешканців, з них 270 українців, 5 поляків і 5 євреїв[3]. Село входило до складу ґміни Ґвоздзєц Място Коломийського повіту Станиславівського воєводства Польщі.

За перших рад та в період Другої світової війни[ред. | ред. код]

У вересні 1939 року село, як і вся Західна Україна була приєднана до СРСР. Під час Другої світової війни до лав Червоної армії було призвано у 1940 р.- 2 чол., 1941 р.- 3 чол. З липня 1941 року до 27.03.1944 року- німецька окупація. До дивізії СС «Галичина» потрапило служити 8 чоловік, двоє з них загинули.

На роботи до Німеччини було вивезено 6 людей, з них двоє померло. Місцевою німецькою владою було замордовано комсомольського секретаря Григорака Василя Степановича 1920 р. народження. 12 травня 1944 року село проводжало на фронт 44 чоловіків, 15 з них загинули, більшість поранених. Репресовано 8 людей, з них у тюрмах загинуло троє. Сім'ї відправлено у Сибір замість політичних репресій. Засуджено 2 чол. до 10 років позбавлення волі.

У 1944 році в селі налічувалося 68 господарських дворів і проживало 173 людини.

Церква, збудована у 1850 році. Знищена у 1986 році комуністами

Радянський період[ред. | ред. код]

18.10.1945 року під час бою між вояками УПА та енкаведистами, останні спалили заживо у власній хаті Костюк Марію 1908 р.н разом з дітьми — Марійкою 1930 р.н. і Васильком 1933 р.н. Того ж року, вдруге згорів будинок Агопсовичів, після чого, будинок більше не відбудовували.

Голод 1946—1947 рр. не оминув села. Як і вся Україна, село дуже постраждало від посухи, яка привела до голоду. Старожили пригадують, що по селі ходили різні люди. Обмінювали будь-що на їжу.

05.03.1949 року у селі створено колгосп «ім. XVI Партз'їзду». 1950 року пройшло об'єднання із загайпільською артіллю «Перше травня» під спільною назвою «Перемога». У 1949 році у селі було 67 господарських дворів, а у 1957 році — 64 господарські двори.

В часи першої хвилі еміграції одна родина виїхала на Американський континент. 1944 року сім'я Карвасецьких переїхала до Польщі. Після війни залишилася жити у Німеччині Костюк Василина Петрівна 1926 р.н. В Австралії загубили сліди Николайчука Дмитра Михайловича 1923 р.н. З радянських часів вихідці із села проживають в Росії, Білорусі та по всій Україні.

На початку 1960-х років село електрофіковано. 1983—1984 рр. поблизу села було завершено будівництво частини експортного газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород». 1988 року у селі збудували новий клуб на 100 місць.

Доба незалежності[ред. | ред. код]

На Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року 90 % жителів проголосували за незалежність України. 1992—1994 роках було побудовано новий храм Воздвиження Чесного Хреста. У 1996 році здано в експлуатацію газопровід та газофіковано сільські будинки.

2006 року відкрито каплицю — ротонду біля церкви. У 2010 році через село було прокладено асфальтне покриття за рахунок мецената, вихідця із села Михайла Костюка.

У березні 2014 року на позачергових виборах Президента України у селі перемогу здобув Петро Олексійович Порошенко. З початком російсько-української війни на Сході України жителі села допомагали продуктами харчування та одягом українським захисникам.

У 2019 році на чергових виборах Президента України в селі перемогу здобув Володимир Олександрович Зеленський. Того ж року Кобилець разом із Загайполем, Назірною, Джурковом, та Пищачем увійшли до складу Підгайчиківської ОТГ. 25 жовтня 2020 року відбулися місцеві вибори, де перемогу здобув Ігор Петрович Мартинюк.

Населення[ред. | ред. код]

Динаміка зміни кількості населення в селі Кобилець:

  • 1787 р. — 67 осіб;
  • 1939 р. — 280 осіб;
  • 1949 р. — 216 осіб;
  • 1957 р. — 218 осіб;
  • 1979 р. — 168 осіб;
  • 1989 р. — 137 осіб;
  • 1999 р. — 123 осіб;
  • 2001 р. — 118 осіб

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року:

Мова Відсоток
українська 100,00 %
російська 0,00 %
польська 0,00 %
вірменська 0,00 %

Релігія. Церква[ред. | ред. код]

Храм Воздвиження Чесного Хреста[ред. | ред. код]

Жителі села сповідують християнство східного обряду, православні, хоча до приходу більшовиків були греко-католиками. У селі знаходиться Церква Воздвиження Чесного Хреста Православної Церкви України (ПЦУ).

Збереглася інвентарна церковна книга 1927 року в якій записано: «Церква збудована в 1850 році. Коштом добровільної конкуренції парохіян Кобильця. Титул храму — Воздвиження Чесного Хреста, храмове свято в селі — 27 вересня. Стиль гуцульський у формі хреста. Крита гонтами. Форма церкви з п'ятьма банями. Дзвонів немає.»

Довший час церква вважалася капличкою, оскільки невелика громада не була в змозі платити податок за церкву. Може і тому до 1929 року церква не мала дзвонів. Кобилець і Загайпіль були прилученні до парохії с. Назірна. Парохію засновано у 1754 році. Дохід з цілої парохії — майже 400 злотих.

Парохом в час відкриття церкви Воздвиження Чесного Хреста в Кобильці був Степан Терлецький (1817—1867 рр.), батько відомого публіциста та громадського діяча Остапа Терлецького (1850—1902 рр.) з Назірної. За даними «Шематизмів Станиславівської єпархії» в с. Кобилець налічувалося: 1909 рік — 184 греко-католики, 1925 рік — 218, 1927 рік — 228, 1930 рік — 223, 1931 рік — 240. З приходом більшовиків, духовне життя в Західній Україні змінилося у гірший бік, у тому числі у селі.

Парохи села Кобилець (1850-1947 рр.):

  • о. Степан (Терлецький) — 1850-1867 рр.;
  • о. Максиміліян (Крушельницький де Сас, зять Степана Терлецького) — 1867-1894 рр.;
  • о. Степан (Крушельницький,син Максиміліяна)-1894-1911рр.;
  • о. Дмитро (Вахняк) — 1911-1912 рр.;
  • о. Іллярій (Цибик) — 1912-1937 рр.;
  • о. Євген (Карпінський) — 1937-1944рр.;
  • о. Михайло (Дмитерко) — 1947 рік-підписав православ'я.
Храм у селі Кобилець (хори)

1960 року церкву перетворили на колгоспний склад, що призвело до аварійного стану будівлі. Остаточно знищили церкву у 1986 році — розвалили бульдозерами. За допомогою тросів було перевернуто дзвіницю, ровесницю церкви. Під вечір жителі села підняли дзвіницю і поставили на місце. Дзвін, який був вилитий у 1929 році за рахунок парафіян ще довго переховували від комуністів. Це був один із трьох дзвонів дзвіниці, який вдалося зберегти від вивезення німецькими окупантами.

Храм у селі Кобилець (центр)

Багато зусиль для відродження релігійного життя в селі доклав о. Василь Гаврилюк. За 1992—1994 роки біля столітніх сосен на попелі знищеної церкви постала нова будівля церкви Воздвиження Чесного Хреста. Всі будівничі клопоти ще у 1990 році взяв на себе виходець із села, депутат районної ради Роман Костюк. Під керівництвом Миколи Миколайчука зроблено верх із п'ятьма банями. Він же перекрив церкву і виготовив хрести. Багато допомогли громаді села Степан Балабаник з Підгайчиків та вихідці з села Олексій Костюк і Михайло Костюк. 2000 року розписано храм: це офіра о. Дмитра Григорака. Також допомагали і жителі Загайполя.

Іконостас та вівтар

За ініціативи о. Дмитра Григорака у 2006 році на храмове свято біля церкви було відкрито каплицю — ротонду зі статуєю Діви Марії. На освяченні каплиці був присутній архієрей УАПЦ (нині — ПЦУ), митрополит Галицький Андрій.

У 2013 році віряни храму урочисто відзначили 1025-річчя хрещення Київської Русі-України князем Володимиром Великим.

У липні 2016 р. перейшла з-під юрисдикції УАПЦ в УПЦ КП[4]. Після церковного собору 15 грудня 2018 року та отримання Томосу Україною 6 січня 2019 перейшла до Православної Церкви України (ПЦУ). З 2017 року предстоятель храму, священик о. Василь (П'ятничук).

У зв'язку з переходом Православної церкви України (ПЦУ) в 2023 році на новоюліанський календар храмове свято тепер відзначають 14 вересня.

Гімн[ред. | ред. код]

З нагоди 450-річчя заснування села Кобилець, а також 30-річчя початку зведення нового храму, було висунуто ідею про написання гімну даного поселення(нижче подано текст пісні-гімну):

МОЇ РІДНІ КОБИЛЬЦІ

Серед поля й хлібів золотих

Невеличке село причаїлось,

Немов тихо пливе по ланах

І на хвильку отут зупинилось.

Приспів:

На горбочку, на любім мені,

Немов пташка сидить на гілці.

Там видніється у далині

Мої рідні і милі Кобильці.

---

Тут живуть найдорожчі мені

Мої рідні, мої односельці,

Що завжди готові в біді

Поділитись добром, тай від серця.

Приспів:

На горбочку, на любім мені,

Немов пташка сидить на гілці.

Там видніється у далині

Мої рідні і милі Кобильці.

---

Тут живе працьовитий народ,

Що завжди хотів у мирі прожити,

Працювати й радіти життю,

І завжди Україну любити.

Приспів:

На горбочку, на любім мені,

Немов пташка сидить на гілці.

Там видніється у далині

Мої рідні і милі Кобильці.

Автор тексту - Василевич Марія Іванівна

Відомі люди[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Під час будівництва церкви у 1850 році, один із майстрів вилікував німого хлопця.
  • У Малопольському та Великопольському воєводствах Польщі є села із назвою Кобилець.

Джерело[ред. | ред. код]

  • М. Савчук. Енциклопедія Коломийщини. Зшиток 5, літера Д. Вік. Коломия 2007.
  • В. Мандрусяк. Впродовж століття. Видавництво "Гомін". Коломия 2016.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мандрусяк, Володимир (2016). Впродовж століття. Коломия: Гомін. с. 14.
  2. Мандрусяк, Володимир (2016). Впродовж століття. Коломия: Гомін. с. 5—8.
  3. Кубійович В. Етнічні групи південнозахідної України (Галичини) на 1.1.1939 [Архівовано 21 Лютого 2021 у Wayback Machine.]. — Вісбаден, 1983. — с. 37.
  4. 11 автокефальних церков на Коломийщині перейшли до Київського патріархату. Після церковного собору 15 грудня 2018 року та отримання Томосу перейшла до Православної Церкви України (ПЦУ). Архів оригіналу за 1 Листопада 2016. Процитовано 28 Липня 2016.