Користувач:Oleksandr Tahayev/Кірстен Данст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Oleksandr Tahayev/Кірстен Данст

Кірстен Керолайн Данст (англ. Kirsten Caroline Dunst, рід. 30 квітня 1982, Пойнт-Плезант, Нью-Джерсі, США) — американська актриса, кінорежисер, сценарист, продюсер, модель і співачка. Акторську кар'єру почала в 1989 році, зігравши епізодичну роль у фільмі «Нью-йоркські історії» (1989). Стала відома широкій публіці в дванадцять років, зігравши роль Клодії у фільмі «Інтерв'ю з вампіром» у 1994 році, за яку отримала премію «Сатурн», а також була номінована на премію «Золотий глобус» в категорії «Краща жіноча роль другого плану — Кінофільм». Велику популярність Данст набула після виконання ролі Мері Джейн Уотсон в трилогії про Людину-павука.

Популярність їй принесли ролі в таких фільмах, як «Джуманджі» (1995), «Діви-самогубці» (1999), «Вірус кохання» (2001), «Вімблдон» (2004), «Вічне сяйво чистого розуму» (2004), «Елізабеттаун» (2005), «Марія-Антуанетта» (2006), «Як втратити друзів і змусити всіх тебе ненавидіти» (2008) та ін.

У 2001 році дебютувала як співачка у фільмі «Вірус кохання», виконавши дві композиції. У цьому ж році вона виконала джазову пісню «After You've Gone (англ.)», у фільмі «Смерть у Голлівуді» (2001).

В 2011 році виграла Приз за кращу жіночу роль на Канському фестивалі[1], і премію «Сатурн», як «Краща актриса» за роль у фільмі Ларса фон Трієра, «Меланхолія» (2011). За виконання ролі Пеггі Блумквіст в телесеріалі «Фарго» (2015), була номінована на премії «Еммі» і «Золотий глобус» у 2016 році[2][3].

Ранні роки і освіта[ред. | ред. код]

Народилася 30 квітня 1982 року в Пойнт-Плезанті, Нью-Джерсі, в сім'ї Інез Керолін Руппрехт і Клауса Германа Данста. У неї є молодший брат Крістіан Едвард, який народився в 1986 році. Батько актриси працював у медичній компанії, а мати спочатку була стюардесою в авіакомпанії «Lufthansa»[4][5], а потім стала художницею і власницею власної художньої галереї[6]. Клаус Герман Данст за походженням німець з Гамбурга (його прізвище Данст — це англійська транскрипція німецького «Дунст»), Інез Керолін Руппрехт — з Нью-Джерсі і має шведські та німецькі корені[7][8]. У 2011 році Данст отримала німецьке громадянство. Вільно володіє німецькою мовою.

До 11 років Кірстен жила в Брік-Тауншип, Нью-Джерсі, де відвідувала школу Рэнней (англ. Ranney School)[9]. У 1993 році її батьки розійшлися, і Кірстен разом з матір'ю і молодшим братом переїхала в Лос-Анджелес, де вона стала відвідувати школу «Лорел-Хол» в Північному Голлівуді, а потім — приватну католицьку Старшу Школу «Нотр-Дам» в Лос-Анджелесі. У 1995 році Інез подала на розлучення[6].

Після закінчення школи у 2000 році Данст продовжила свою кар'єру актриси. У підлітковому віці на неї обрушилася велика слава, але не обійшлося без пов'язаних з цим труднощів. Кірстен в той період звинувачувала свою матір в тому, що та використовувала її дитинство для кінокар'єри. Однак пізніше вона висловилася, що у її матері завжди були тільки найкращі наміри [10] . І коли Кірстен запитали, чи шкодує вона про те, як вона провела своє дитинство, вона відповіла: «Ну, це не єдиний спосіб рости, але я так виросла, і я не хотіла б змінити це. Тепер у мене є досвід для успішної кар'єри ... Я не думаю, що будь-який, хто сидить без діла, скаже: "Моє життя гірше, ніж твоя". У кожного свої проблеми» [11] .

Кар'єра[ред. | ред. код]

1988-1993: Ранні роботи[ред. | ред. код]

Данст почала свою кар'єру у віці трьох років як модель в комерційних телевізійних передачах[6][12]. Вона підписала контракт з «Ford Models» і «Elite Model Management».

Коли Кірстен було 6 років, відбувся її дебют в кіно — маленька роль у короткометражному фільмі режисера Вуді Аллена, яка була випущена як 1/3 частина фільму «Нью-Йоркські історії» в 1989 році. Незабаром після цього Кірстен зіграла роль дочки персонажа Тома Хенкса у фільмі «Багаття марнославства» у 1990 році[6]. У 1993 році Данст грає роль Хедрил в серіалі «Зоряний шлях. Наступне покоління»[13].

1994-2001: Великий успіх[ред. | ред. код]

Великим досягненням Данст стала роль у фільмі «Інтерв'ю з вампіром» (1994), заснований на романі Енн Райс, в якому вона зіграла роль вампіра-дитини Клодії, прийомної дочки Лестата і Луї, яких зіграли Том Круз і Бред Пітт[14]. Фільм отримав неоднозначні відгуки, але критики хвалили роботу Данст[15]. Роджер Еберт, прокоментував, що втілення Данст образу вампіра-дитини було одним з найжахливіших аспектів фільму і говорило про її здатності передати враження дорослої жінки в образі маленької дівчинки[16]. У фільмі була сцена першого екранного поцілунку з Бредом Піттом, який старший за неї на 18 років[17]. В інтерв'ю для журналу Interview вона зізналася, що під час зйомок сцени з поцілунками їй було незручно: «Я думала, що це буде грубо, і що заражусь від Бреда кутисом — це свого роду інфекційне захворювання, що передається через тілесний контакт від дорослого до дитини — адже мені тоді було 10 років»[18]. За свою роль Данст отримала премію MTV Movie Awards («Прорив року»), премію «Сатурн» (Кращий молодий актор / актриса) і була номінована на премію «Золотий глобус» за «Кращу жіночу роль другого плану у фільмі»[19][20].

A red-headed woman smiles while wearing a white top with frill detailing.
Кірстен Данст на 59-му Каннському кінофестивалі, прем'єра фільму «Марія-Антуанетта» (2006)

Пізніше в тому ж році Данст знялася в драмі «Маленькі жінки», в якій також знімалися Вайнона Райдер і Клер Дейнс[6]. Фільм отримав хороші відгуки критиків[21]. Критик з «New York Times» Джанет Маслин писала, що фільм є найкращою екранізацією роману, вона також відзначила хорошу акторську гру Данст: «Прекрасний заряд від Джо переходить Кірстен Данст у сцені викрадення Емі, чиє марнославство і пустощі додало більший сенс 11-річної лисиці, ніж дорослому Джоан Беннетт в 1933 році. Міс Данст так само лякаюче ефектна в ролі маленького кровососа у фільмі «Інтерв'ю з вампіром», вона маленька вампір з великим майбутнім»[22].

У 1995 році вона з'явилася в сімейному фільмі «Джуманджі», який зняли за однойменною книгою 1981 року Кріса ван Оллсбурга[23]. Це історія про надприродною і зловісної настільній грі, з якої з'являються різні тварини і інші небезпеки джунглів кожен раз, коли гравець кидає кістки. Разом з Данст у цьому фільмі знімалися Робін Вільямс, Бонні Хант і Девід Алан Грір. У світовому прокаті фільм зібрав 262 мільйони доларів[24]. У 2002 році Данст потрапила до списку «50 найкрасивіших людей за версією журналу «People»[6].

У 1996 році Данст повернулася до своєї ролі в серіалі каналу NBC «Швидка допомога» — вона грала роль малолітньої повії Чарлі Чиминго, яку взяв під свою опіку лікар Даг Росс, роль якого виконав Джордж Клуні. У 1997 році вона разом з Мег Райан і Джоном Кьюсаком озвучила одного з персонажів музичного мультфільму «Анастасія», озвучивши Анастасію в дитинстві[25]. У цьому ж році вона з'являється в невеликій ролі політичної сатири «Крутійство», де головні ролі зіграли Роберт Де Ніро і Дастін Хоффман[26]. У наступному році вона озвучила персонажа по імені Кікі в аніме Хаяо Міядзакі «Відьмина служба доставки» (1998) про 13-річну відьму-ученицю, яка покинула своє село, щоб пожити самостійним життям[27].

Данст пропонували роль Анджели у фільмі 1999 року «Краса по-американськи», в якому одну з головних ролей грав Кевін Спейсі, але вона відмовилася від цієї ролі, бо не хотіла зніматися оголеною в еротичних сценах і в сценах з поцілунком. Пізніше вона пояснила своє рішення: «Коли я читала сценарій, мені було 15 років, і я не була достатньо зрілою, щоб зрозуміти сценарій»[18].

У тому ж році вона з'явилася в комедії «Подруги президента» (1999) разом з Мішель Вільямс. Фільм — пародія, пересказывающая події Уотергейтського скандалу, який призвів до відставки президента США Річарда Ніксона[28]. У 1998 році вона знялася в незалежному фільмі Софії Копполи «Діви-самогубці» (1999), в якому зіграла роль проблемного підлітка Люкс Лісбон[29]. Фільм був показаний на 43-муМіжнародному кінофестивалі у Сан-Франциско» в 2000 році і отримав схвальні відгуки[30][31]. Критик Пітер Старк в газеті «San Francisco Chronicle» писав, що: «В своєму образі Данст красиво поєднує невинність і витівка»[32].

У 2000 році вона зіграла роль Торренс Шипман, капітана команди чірлідерів у фільмі «Добийся успіху»[33]. Фільм удостоївся позитивних відгуків критиків, які також похвалили її гру[34]. У своєму відгуку А. О. Скотт назвав її «Приголомшливою комедійною актрисою, яка, в силу свого виразного діапазону і спритності, може зобразити занепокоєння, агресію і щиру біль»23[джерело?].

Чарльз Тейлор, блогер сайту «Salon», зазначив, що «серед тимчасових актрис-підлітків Данст стала найяскравішою комедійною актрисою», навіть притому, що він вважав, що цей фільм не зміг дати їй настільки ж хорошу роль, яку вона грала у фільмі «Подруги президента» або «Діви-самогубці»[35]. Джессіка Вінтер у газеті «The Village Voice» хвалила Данст, заявивши, що її робота була настільки ж енергійна і свідомо божевільна, як її персонаж у фільмі «Подруги президента», і заявила, що Данст забезпечує єдиний важливий елемент «Добийся успіху» — те, що грала цю роль як пародію, а не як пронизливу нахабство[36]. Пітер Старк із «San Francisco Chronicle», незважаючи на свій несприятливий відгук про фільм, високо оцінив бажання Данст «бути дурною і ненадоедливо приємною, як це було потрібно для ролі»[37].

В наступному році Данст отримала головну роль в молодіжній комедії «Вірус кохання» (2001)[38]. Пізніше вона пояснила, що єдиною причиною, по якій вона погодилася на цю роль, було те, що там їй дали можливість співати[39]. У цьому ж році вона зіграла покійну американську актрису Меріон Девіс у фільмі «Смерть у Голлівуді» (2001) режисера Пітера Богдановича. Дерек Еллі в Variety описав фільм як «веселий і напружений», сказавши також, що це була найкраща робота Данст до теперішнього часу: «Вона є однаково правдоподібною в ролі розпещеної дружини і коханки двох різних чоловіків. Данст наділяє свою героїню, легковажну героїню, значною глибиною і симпатією»[40]. У журналі «Esquire» Тому Карсон назвав її роботу «приголомшливою»23[джерело?]. За цю роль вона отримала премію «Silver Ombu» в номінації «Краща актриса» в березні 2002 року на Кінофестивалі в Мар-дель-Плата[41].

2002-2009: Людина-павук і після[ред. | ред. код]

Кірстен Данст і Брайан Герати на прем'єрі короткометражного фільму «Ублюдок» у 2012 році.

У 2002 році Данст з'явилася в супергеройському фільмі «Людина-павук», найуспішніший фільм в її кар'єрі до цього часу, вона зіграла роль Мері Джейн Уотсон, кращого друга і кохану головного героя, роль якого виконав Тобі Магуайр. Режисером фільму став Сем Реймі. Оуен Глейберман «Entertainment Weekly» оцінив здібності Данст «передати навіть малейшею лінію делікатної музики»[42]. В «Los Angeles Times» критик Кеннет Тарен зробив висновок, що: «Данст і Магуайр на екрані зобразили реальну любов між ними і що саме їх відносини залучили глядачів»[43][44].

«Людина-павук» комерційно став дуже успішним у прокаті він зібрав 114 млн доларів, під час першого вікенду в Північній Америці, і 822 млн доларів у всьому світі[24][45]. Після успіху «Людини-павука» Данст знімається в незалежній драмі «Каяття» (2003), де вона грала другорядну роль[46]. У тому ж році вона знялася в зоряному фільмі «Посмішка Мони Лізи», де так само знімалися Джулія Робертс, Меггі Джилленхол і Джулія Стайлз. Фільм в основному отримав негативні відгуки[47]. Манола Даргис в «Los Angeles Times» описує фільм як «самовпевнений і простий»[48]. Потім Данст з'являється у фільмі «Вічне сяйво чистого розуму» (2004), разом з Джимом Керрі, Кейт Уінслет, Том Уілкінсон, Марком Руффало і Элайждей Вудом[49]. Цей фільм отримав позитивні відгуки, і зібрав у прокаті 72 мільйони доларів по всьому світу[50][51].

Успіх першого «Людини-павука» змусив Данст знову повернутися до своєї ролі в 2004 р у фільмі « Людина-Павук 2 » [52] . Фільм отримав хороші відгуки критиків, і фінансово успішний, він зібрав в прокаті 783 мільйони доларів, встановивши тим самим рекорд і ставши другим найкасовішим фільмом у 2004 році [24] [53] .

У тому ж році вона грає висхідну зірку тенісу на чемпіонаті Вімблдон, разом з Полом Беттані, який грав зірку тенісу на заході своєї кар'єри в романтичній комедії «Вімблдон». Відгуки критиків були різноманітними[54], але багато насолоджувалися грою Данст[55][56]. Клаудія Пайг в газеті «USA Today» написала, що між Данст і Беттані було хороше взаєморозуміння, а також, що Данст добре впоралася зі своєю роллю зухвалою і самовпевненою тенісистки[57].

У 2005 році вона з'явилася в ролі стюардеси Клер Колбурн разом з Орландо Блумом, у фільмі «Елізабеттаун», режисера і сценариста Кемерона Кроу. Прем'єра цього фільму відбулася в 2005 році на кінофестивалі в Торонто. Данст сказала, що їй дуже сподобалося працювати з Кроу, і що він більш вимогливий, ніж вона очікувала[11]. Фільм отримав різноманітні відгуки[58], «Chicago Tribune» описала героїню Данст як «нудна»[59], це було касове розчарування[60].

Наступною роллю Данст була роль у біографічному фільмі про королеві Франції «Марія-Антуанетта» (2005). Цей фільм є екранізацією книги Антонії Фрейзер «Марія-Антуанетта: Подорож»[61][62]. Цей фільм став другим для творчого дуету актриси Кірстен Данст і режисерки Софії Копполи. Прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі у 2006 році[63]. Міжнародні доходи фільму склали 45 млн доларів, з 60 млн в цілому[64].

У 2007 році вона знову зіграла роль Мері Джейн Уотсон у фільмі «Людина-Павук 3»[65]. На відміну від попередніх фільмів, які отримали схвальні відгуки[45][53], третя частина фільму була неоднозначно сприйнята критиками[66]. Тим не менш, фільм зібрав у прокаті 891 млн доларів, він став найбільш комерційно успішною частиною всієї трилогії, і самим касовим фільмом Данст до 2008 року[24]. Спочатку Кірстен підписала контракт на три частини «Людини-павука», вона сказала, що згодна і четверту частину, але тільки якщо Реймі і Магуайр теж будуть брати участь у цьому проекті[67]. У січні 2012 року було оголошено, що франшиза буде перезапущено, тому Данст, Магуайр і Реймі у проекті брати участь не будуть[68][69].

У 2008 році Данст знялася разом з Саймоном Пэггом у фільмі «Як втратити друзів і змусити всіх тебе ненавидіти», заснований на однойменній біографії колишнього редактора «Vanity Fair»[70]. Після того як Кірстен підписала контракт, вона зізналася, що вона приєдналася до проекту тому, що у фільмі повинен був зніматися Пегг[71].

2010-даний час: Нові проекти і режисерський дебют[ред. | ред. код]

Кірстен Данст на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, прем'єра фільму «На дорозі» (2012)

З 2010 року Данст стала працювати в напрямку короткометражних фільмів, фільм «Ублюдок», прем'єра якого відбулася у 2012 році на кінофестивалі «Трайбека»[72], а пізніше був показаний наКанському кінофестивалі»[73]. Її наступною роллю стала головна роль у романтичний драмі «Все найкраще», де також знімався актор Райан Гослінг. Данст грала безвісти зниклу дружину психічно нездорового хлопця, що був сином одного з найбагатших в той час власників нерухомості в Нью-Йорку[74]. Фільм отримав хороші відгуки[75], однак провалився в прокаті, зібравши $644 535[24].

У 2011 році Данст знялася у фантастичному фільмі «Меланхолія» в ролі молодої жінки, предчувствующей кінець світу. Прем'єра фільму, в якій також знялися такі зірки, як Шарлотта Генсбург, Кіфер Сазерленд і Шарлотта Ремплінг, відбулася на Каннському кінофестивалі 2011 року. Фільм отримав позитивні відгуки критиків, які також похвалили роботу Данст. Стівен Леб з «Southampton Patch» написав: «Цей фільм приніс найкраще Ларса фон Тиеру і його зіркам. Данст так добре в цьому фільмі зіграла свою роль, на відміну від інших вона ніколи не намагається... Навіть якщо фільм і не є неймовірним твором мистецтва, цього Данст було достатньо, щоб рекомендувати його»[76]. Сухдев Сэндху писав з Канн у «The Daily Telegraph»: «Данст виняткова, і настільки переконлива в головній ролі, відразу відчувається, що це її кар'єрний прорив»[77]. Данст виграла кілька премій за свою роботу, включаючи «Найкраща акторка» в Каннах і «Краща актриса» в США в «Національному суспільстві кінокритиків»[78].

Данст підписала контракт на зйомки фільму «Солодка допомогу», в якому вона зіграє роль Марли Ружічки, американської активістки, яка була вбита терористом-смертником в Багдаді[79][80]. Вона також висловила інтерес до ролі Деббі Харі, фронтвомен групи «Blondie» у біографічному фільмі про цій групі фільмі Мішеля Гондрі[81][82]. У 2012 році Данст з'явилася в фантастично-романтичному фільмі Хуана Дієго Соланса «Паралельні світи», в якому зіграла одну з головних ролей разом з Джимом Стерджессом[83]. Також Данст знялася в короткометражному фільмі «Повторне напад на булочну» з Брайаном Герати[84].

Данст також приєдналася до Крістен Стюарт, Сема Райлі та Гаррету Хедлунду, у фільмі «На дорозі» (2012)[85]. Вона знялася в епізодичній ролі у короткометражному фільмі «Борись за свої права» (англ. Fight for Your Right Revisited), прем'єра якого відбулася в 2011 році на кінофестивалі «Санденс»[86]. У вересні 2011 року Данст закінчила зніматися в незалежній комедії «Холостячки» продюсерів Уілла Феррела і Адама МакКей[87]. Так само повідомляється, що вона приєдналася до Клайва Оуена і Орландо Блум в міжнародному трилері під назвою «Міста». Також Данст буде грати головну роль разом з Марком Руффало і Біллі Крудапом в драмі «Світло червоних ліхтарів», зйомки якого почалися в січні 2013 року. У 2015 році Кірстен знялася у другому сезоні серіалу «Фарго»[88], за яку в 2016 році була номінована на премії «Еммі» і «Золотий глобус» у номінації «Краща жіноча роль у міні-серіалі або телефільмі». У 2016 році Кірстен знялася у фільмі «Спеціальний опівнічний випуск»[89][90]. У травні 2016 року Кірстен Данст була членом основного конкурсного журі на 69-му Каннському кінофестивалі[91].

В даний час актриса знімається в рімейку фільму режисера Дона Сігела з участю Клінта Іствуда «Обманутый» (англ.). Серед запрошених зірок фільму — Колін Фаррелл, Уна Лоуренс і Ель Феннінг. Режисер фільму — Софія Коппола. Поранений солдат-северянин виявляється під час Громадянської війни в США в школі-інтернаті для дівчаток в розташуванні противника. Його рятують дівчинки-конфедератки. Вихованки школи дбають про хворого, але поступово потрапляють під його чарівність і вступають в боротьбу за нього, що призводить до трагічних наслідків[92]. У травні 2016 року було оголошено про майбутнє режисерському дебюті Кірстен Данст у фільмі «Скляний ковпак» (2018), головну роль в якому зіграє Дакота Феннінг[93][94].

музика[ред. | ред. код]

Співочий дебют Данст відбувся в 2001 році, коли вона виконала дві пісні для фільму «Вірус кохання» написаних Марком Шэйменом[95]. Так само вона записала пісню для зйомок фільму «Смерть у Голлівуді», вона виконала джазову композицію «Коли ти підеш» авторів Генрі Кремера і Тернера Лейтона[67][96]. У фільмі «Людина-Павук 3» вона співає дві пісні, від імені своєї героїні Мері Джейн Уотсон, одну в бродвейському мюзиклі, іншу як офіціантка в джазовому клубі[97]. Пізніше Данст сказала, що вона записала ці пісні раніше, а на зйомках співала під фонограму.

У 1998 році знялася в кліпі Inner Silence групи Anathema, де продемонструвала неабияку акторську майстерність.

Вона так само з'явилася в кліпі групи Savage Garden на пісню «I Knew I Loved You» і R. E. M.[98]. «We All Go Back to Where We Belong», і вона так само виконала дві пісні «This Old Machine» і «Summer Day» для сольного альбому Джейсона Шварцмана «Nighttiming» який вийшов у 2007 році[99][100]. В інтерв'ю для журналу «The Advertiser» Дасть, сказала, що не планує йти по стопах інших акторів і записувати свій сольний альбом, сказавши: «Безумовно ні, ні в якому разі. Це було нормальним, коли це робила Барбра Стрейзанд, але зараз це виглядає трохи дряхло. Мені здається, що буде краще, коли співаки будуть співати в кіно»[10].

Данст так само заспівала пісню чарівниці Маджокко «Turning Japanese» в короткометражному фільмі Такасі Муракамі і Макджі «Akihabara Majokko Princess». Картину показували на виставці «Популярна життя» в лондонському музеї «Тейт Модерн». Там показують Данст скачущую навколо Акихабары. Переповненого торгового району Токіо, виставка проходила з 1 жовтня 2009 року по 17 січня 2010 року в Лондоні[101][102][103].

інша діяльність[ред. | ред. код]

Кірстен Данст на прем'єрі фільму « Телеведучий 2: І знову здрастуйте », 24 листопада 2013 року

політика[ред. | ред. код]

На виборах президента США 2004 року Данст підтримувала кандидата від Демократичної партії Джона Керрі [104] . Чотири роки по тому, на виборах 2008 року, - демократа Барака Обаму [12] [105] . Данст сказала, що вона підтримувала Обаму з самого початку його президентської кампанії [106] . На підтримку цього вона направила документальний фільм «Чому у вівторок», пояснюючи традицію Сполучених Штатів голосувати по вівторках [107] . Вона також пояснила, що вівторок - «не свято, і Сполучені Штати, одна з найдемократичніших країн повинна з'явитися на голосування 4 листопада» . Вона знала, як важливо «вплинути на людей позитивно» .

Благодійність[ред. | ред. код]

Її благодійна діяльність включає в себе фонд Елізабет Глейзер проти дитячого Сніду, в якому вона допомогла розробити і просунути спеціальне намисто, кошти від продажу якого пішли в цей фонд[108]. Вона також допомагає боротися з раком грудей у вересні 2008 року, вона взяла участь телемарафоні «Протистоїмо раку», щоб допомогти зібрати кошти, щоб прискорити процес дослідження цієї хвороби[109][110]. 5 грудня 2009 року вона взяла участь у «Teletón» в Мексиці, щоб допомогти зібрати кошти для лікування раку і на реабілітацію для дітей[111].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Данст лікувалася від депресії на початку 2008 року в центрі «Cirque Lodge» в штаті Юта[112][113]. Вона пояснила, що почувалася пригніченою за шість місяців до того, як лягла в клініку. Наприкінці березня вона виписалася з центру і приступила до зйомок фільму «Все найкраще». У травні того ж року вона відкрито розповіла про лікування пресі, щоб розвіяти чутки, пов'язані з тим, що вона лікувалася від наркотичної і алкогольної залежності: «Зараз, коли я відчуваю себе набагато сильніше, я готова говорити про це. Депресія — це дуже серйозне захворювання, про яке не можна розпускати чутки»[114][115].

З 2011 року Данст має подвійне громадянство США та Німеччини [116] [117] [118] [119] [120] .

відносини[ред. | ред. код]

З 2002 по 2004 рік Данст зустрічалася з актором Джейком Джилленхолом[121]. У 2007 році у неї був роман з Джонні Борреллом, учасником групи «Razorlight»[122]. З 2012 по 2016 рік зустрічалася з актором Гарретом Хедлундом, колегою по фільму «На дорозі»[123].

У 2016 році Данст почала зустрічатися з актором Джессі Племонсом, партнером по серіалу «Фарго»[124]. У січні 2017 року стало відомо, що пара побралася[125]. У них є син — Енніс Хауерд Племонс (нар. 3 травня 2018)[126][127].

фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1989 ф Нью-йоркские истории New York Stories дочь Лизы
1990 ф Костёр тщеславия The Bonfire of the Vanities Кэмпбелл Маккой
1991 ф Нервы на пределе High Strung вымышленная дочь Тэйна
1993 тф Темнота перед рассветом Darkness Before Dawn Сандра в 8 лет
1993 с Сёстры Sisters Киттен Марголис
1993 с Зоряний шлях: Наступне покоління Star Trek: The Next Generation Хедрил
1994 ф Жадность Greedy Джолин
1994 ф Интервью с вампиром Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles Клодия
1994 ф Маленькие женщины Little Women Эмми Марч в детстве
1994 мф Таємниця третьої планети The Mystery of the Third Planet Алиса Селезнёва
1995 ф Джуманджи Jumanji Джуди Шепард
1996 ф Мать-ночь[en] Mother Night Рези Нот в юности
1996 тф Руби Ридж: Американская трагедия[en] The Siege at Ruby Ridge Сара Уивер
1996 с Прикосновение ангела Touched by an Angel Эми Энн Маккой
19961997 с Скорая помощь ER Чарли Чиминго
1997 с За гранью возможного The Outer Limits Джойс Тейлор
1997 с Выстрел[en] Gun Сондра
1997 тф Башня ужаса Tower of Terror Анна Петерсон
1997 мф Анастасия Anastasia Анастасия в детстве
1997 ф Плутовство Wag the Dog Трейси Лейм
1998 мф Служба доставки Кікі, юної відьми Majo no takkyûbin Кики
1998 ф Солдатики Small Soldiers Кристи Фимпл
1998 мф Снежная королева The snow Queen Герда
1998 ф Заговор проказниц[en] Strike! Верена фон Штефан
1998 мф Приключения Тома Сойера The Animated Adventures of Tom Sawyer Бэкки Тетчер
1998 мс Истории из моего детства Stories from My Childhood Алиса / Иветт
1998 тф Пятнадцатилетняя и беременная[en] Fifteen and Pregnant Тина
1999 ф Верное сердце[en] True Heart Бонни
1999 ф Убийственные красотки Drop Dead Gorgeous Эмбер Аткинс
1999 ф Незайманки-самогубці The Virgin Suicides Люкс Лисбон
1999 ф Подруги президента[en] Dick Бетси Джобс
1999 тф Дьявольская арифметика The Devil’s Arithmetic Ханна Стерн
2000 ф Ворон 3: Спасение The Crow: Salvation Эрин Рендалл
2000 ф Город удачи[en] Luckytown Лидда Дойл
2000 ф Добийся успіху (фільм) Bring It On Торренс Шипман
2000 ф В глубине Deeply Силли
2001 ф Вірус кохання Get Over It Келли Вудс
2001 ф Божевільна і прекрасна Crazy/Beautiful Николь Окли
2001 ф Смерть в Голливуде The Cat’s Meow Мэрион Дэвис
2001 ф Первая любовь Lover's Prayer Зинаида
2002 ф Человек-паук Spider-Man Мері Джейн Вотсон
2003 ф Раскаяние[en] Levity София Меллингер
2003 мф Каєна: Пророцтво Kaena: La prophétie Каена
2003 ф Посмішка Мони Лізи Mona Lisa Smile Бэтти Уорен
2004 ф Вічне сяйво чистого розуму Eternal Sunshine of the Spotless Mind Мэри
2004 ф Людина-павук 2 Spider-Man 2 Мері Джейн Вотсон
2004 ф Уимблдон Wimbledon Лиззи Брэдбери
2005 ф Элизабеттаун Elizabethtown Клэр Колберн
2006 ф Мария-Антуанетта Marie Antoinette Марія-Антуанетта
2007 ф Людина-павук 3 Spider-Man 3 Мері Джейн Вотсон
2008 ф Як втратити друзів і змусити всіх тебе ненавидіти How to Lose Friends & Alienate People Элисон Олсен
2010 ф Всё самое лучшее All Good Things Кэти Маркс
2010 кф Повторное нападение на булочную The Second Bakery Attack Нэт
2011 кф Борьба за ваше право[en] Fight for Your Right Revisited Метал Чик
2011 кф Печать зла Touch of Evil роковая соблазнительница
2011 ф Меланхолия Melancholia Жюстин
2012 ф Холостячки (фільм) Bachelorette Риган Кроуфорд
2012 ф На дороге On the Road Камилла Мориарти
2012 ф Параллельные миры Upside Down Иден Мур
2013 ф Елітне суспільство The Bing Ring камео
2013 ф Телеведучий: Легенда продовжується Anchorman: The Legend Continues Меган
2014 ф Дволикий січень The Two Faces of January Колетт Макфарланд
2014 кф С придыханием Aspirational камео
2014 с Портландия Portlandia Ким
2014 док Космос: подорож у просторі та часі Cosmos: A Spacetaime Odyssey Сесилия Пейн
2015 с Фарго Fargo Пегги Блумквист
2016 ф Спецвипуск опівночі Midnight Special Сара
2016 ф Приховані фігури Hidden Figures Виола Мартин
2017 ф Обдурений (фільм, 2017) The Beguiled Эдвина Морроу
2017 ф Вудшок[en] Woodshock Тереза
2017 с Чёрное зеркало Black Mirror камео[128]
2018 с Пьяная история[en] Drunk History Агата Кристи

Режисерські роботи[ред. | ред. код]

рік Російська назва Оригінальна назва роль Примітки
2007 Ласкаво просимо Welcome режисер, сценарист короткометражний
2010 виродок Bastard режисер, сценарист, продюсер короткометражний
2017 Вудшок ) Woodshock продюсер
2018 скляний ковпак The Bell Jar режисер, сценарист, продюсер

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Повний список нагород і номінацій на сайті IMDb.com [129] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chang, Justin (22 мая 2011). 'Tree of Life' wins Palme d'Or. Variety (англ.). Процитовано 22 May 2011.
  2. 68th Emmy Awards Show Date and Host Announced (англ.). ATAS. 7 марта 2016. Процитовано 14 липня 2016.
  3. The Golden Globes: Full List of Winners and Nominees. NBC News (англ.). 10 января 2016. Процитовано 12 січня 2016.
  4. "Elizabethtown" Interview: Kirsten Dunst (англ.). Hollywood.com. Архів оригіналу за 31 грудня 2014. Процитовано 31 грудня 2014.
  5. America's sweetheart Kirsten Dunst bares her teeth. The Herald (англ.). Glasgow. 19 сентября 2011. Архів оригіналу за 5 березня 2015. Процитовано 31 грудня 2014.
  6. а б в г д е Mock, Janet. Kirsten Dunst Biography. People (англ.). Архів оригіналу за 23 липня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  7. Leith, William (3 сентября 2001). Drop-dead successful. The Daily Telegraph (англ.). London, UK. Архів оригіналу за 26 серпня 2013.
  8. From Dalbo to Hollywood (англ.). Archives.ecmpublishers.info. 14 июня 2007. Архів оригіналу за 26 серпня 2013. Процитовано 5 травня 2012.
  9. O'Sullivan, Eleanor (4 мая 2007). The Jersey Shore's Starlet. Asbury Park Press (англ.). Архів оригіналу за 8 листопада 2012. Процитовано 5 июля 2011.
  10. а б Wigney, James (22 апреля 2007). Singing Kirsten's praises. The Advertiser (англ.). Архів оригіналу за 27 травня 2012. Процитовано 26 січня 2009.
  11. а б Applebaum, Stephen (4 ноября 2005). Kirsten Dunst: Far from an ingénue. The Independent (англ.). UK. Архів оригіналу за 28 квітня 2009. Процитовано 11 грудня 2008.
  12. а б Rozemeyer, Karl. The Price of Celebrity: Simon Pegg and Kirsten Dunst on 'How to Lose Friends and Alienate People'. Premiere (англ.). с. 2. Архів оригіналу за 1 травня 2009. Процитовано 9 грудня 2008.
  13. Dark Page. {{cite episode}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  14. Travers, Peter (11 ноября 1994). Interview with the Vampire. Rolling Stone (англ.). Архів оригіналу за 28 червня 2011. Процитовано 10 березня 2011.
  15. Interview with the Vampire (1994): Reviews (англ.). Metacritic. 11 ноября 1994. Архів оригіналу за 22 серпня 2010. Процитовано 9 грудня 2008.
  16. Ebert, Roger (11 ноября 1994). Interview With The Vampire. Chicago Sun-Times (англ.). Архів оригіналу за 30 червня 2008. Процитовано 6 серпня 2008.
  17. Gleiberman, Owen (18 ноября 1994). Interview With the Vampire: The Vampire Chronicles review. Entertainment Weekly (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  18. а б Kiss and tell from Kirsten Dunst. The Age (англ.). Australia. 29 сентября 2002. Архів оригіналу за 8 жовтня 2008. Процитовано 9 грудня 2008.
  19. Past Saturn Awards. Saturn Awards Official Website (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2005. Процитовано 4 серпня 2008.
  20. HFPA—Awards Search. Golden Globes Official Website (англ.). Архів оригіналу за 4 січня 2009. Процитовано 15 січня 2009.
  21. Little Women (1994): Reviews (англ.). Metacritic. 21 декабря 1994. Архів оригіналу за 8 лютого 2011. Процитовано 9 грудня 2008.
  22. Maslin, Janet (21 декабря 1994). Little Women Review. The New York Times (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2014. Процитовано 6 серпня 2008.
  23. Smith, Neil (12 января 2001). BBC Films—Jumanji (англ.). BBC Films. Архів оригіналу за 14 січня 2009. Процитовано 4 серпня 2008.
  24. а б в г д Kirsten Dunst Movie Box Office Results (англ.). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 16 грудня 2008. Процитовано 8 грудня 2008.
  25. Holden, Stephen (14 ноября 1997). Anastacia Review. The New York Times (англ.). Архів оригіналу за 4 березня 2012. Процитовано 4 серпня 2008.
  26. Tatara, Paul (6 января 1998). 'Wag the Dog' grabs satire by the tail (англ.). CNN: Showbiz/Movies. Архів оригіналу за 5 лютого 2009. Процитовано 26 січня 2009.
  27. Sandler, Adam (23 января 1998). Bevy of BV videos. Variety (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2012. Процитовано 4 серпня 2008.
  28. Holden, Stephen (4 ноября 1999). 'Dick': That Gap in the Nixon Tapes? Maybe a Teen-Age Cry of Love. The New York Times (англ.). Процитовано 9 грудня 2008.
  29. Thompson, Michael. BBC Films—The Virgin Suicide (англ.). BBC Films. Архів оригіналу за 5 січня 2009. Процитовано 4 серпня 2008.
  30. Morris, Wesley (20 апреля 2000). Art, angst in 'Suicides'. San Francisco Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2011. Процитовано 9 грудня 2008.
  31. Virgin Suicides, The (2000): Reviews (англ.). Metacritic. 21 апреля 2000. Архів оригіналу за 11 травня 2011. Процитовано 9 грудня 2008.
  32. Stack, Peter (21 апреля 2000). Sofia Coppola Creates A Dreamy, Lyrical World. San Francisco Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2011. Процитовано 9 грудня 2008.
  33. Ebert, Roger (25 августа 2000). Bring It On review. Chicago Sun-Times (англ.). Архів оригіналу за 23 травня 2010. Процитовано 4 серпня 2008.
  34. Bring It On на сайті Rotten Tomatoes (англ.)
  35. Taylor, Charles (25 августа 2000). "Bring It On": Two, four, six, eight, who do we appreciate? Spunky cheerleaders rip up the color line. Salon (англ.). Архів оригіналу за 1 липня 2012. Процитовано 11 серпня 2012.
  36. Winter, Jessica (29 августа 2000). Cheer and Loathing. The Village Voice (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2012. Процитовано 11 серпня 2012.
  37. Stack, Peter (25 августа 2000). Navel Maneuvers/Cheerleader comedy `Bring It On' shows its stomachs, not its brains. San Francisco Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 26 травня 2013. Процитовано 11 серпня 2012.
  38. LaSalle, Mick (10 марта 2001). 'Get Over It' a Teen Flick With Wit and Energy. San Francisco Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2011. Процитовано 27 жовтня 2010.
  39. Mottram, James (6 апреля 2001). Get Over It (англ.). BBC Films. Архів оригіналу за 18 лютого 2007. Процитовано 26 січня 2009.
  40. Elley, Derek (5 августа 2001). The Cat's Meow Review. Variety (англ.). Процитовано 9 грудня 2008.
  41. Kirsten Dunst. Turner Classic Movies. Архів оригіналу за 2 травня 2009. Процитовано 24 лютого 2009.
  42. Gleiberman, Owen (1 мая 2002). Spider-Man—Movie Review. Entertainment Weekly (англ.). Архів оригіналу за 5 січня 2009. Процитовано 9 грудня 2008.
  43. Turan, Kenneth (3 мая 2002). 'Spider-Man' – Movie Review. Los Angeles Times (англ.). Архів оригіналу за 1 липня 2010. Процитовано 8 грудня 2008.
  44. Wigney, James (22 апреля 2007). Singing Kirsten's praises. The Advertiser (англ.). Процитовано 26 січня 2009.
  45. а б Spider-Man (2002): Reviews (англ.). Metacritic. 3 мая 2002. Архів оригіналу за 16 вересня 2010. Процитовано 8 грудня 2008.
  46. Fuchs, Cynthia (25 августа 2003). Levity (2003). PopMatters (англ.). Архів оригіналу за 26 серпня 2007. Процитовано 15 червня 2010.
  47. Mona Lisa Smile (2003): Review (англ.). Metacritic. 19 декабря 2003. Архів оригіналу за 3 вересня 2010. Процитовано 4 грудня 2008.
  48. Dargis, Manohla (19 декабря 2003). 'Mona Lisa Smile' – Movie Review. Los Angeles Times (англ.). Архів оригіналу за 1 липня 2010. Процитовано 4 грудня 2008.
  49. Christopher, James (29 апреля 2004). Eternal Sunshine of the Spotless Mind. The Times (англ.). UK. Архів оригіналу за 15 червня 2011. Процитовано 9 грудня 2008.
  50. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004): Reviews (англ.). Metacritic. 19 марта 2004. Архів оригіналу за 27 жовтня 2010. Процитовано 26 січня 2009.
  51. Gleiberman, Owen (15 января 2004). Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Entertainment Weekly (англ.). Архів оригіналу за 25 квітня 2009. Процитовано 26 січня 2009.
  52. Clark, Mike (28 июня 2004). 'Spider-Man 2' is a hands-down hit. USA Today (англ.). Архів оригіналу за 26 липня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  53. а б Spider-Man 2 (2004): Reviews (англ.). Metacritic. 30 июня 2004. Архів оригіналу за 2 вересня 2010. Процитовано 9 грудня 2008.
  54. Wimbledon (2004): Reviews (англ.). Metacritic. 17 сентября 2004. Архів оригіналу за 17 травня 2011. Процитовано 11 грудня 2008.
  55. Holden, Stephen (17 сентября 2004). Learning to Win at Love With a Center Court Rally. The New York Times (англ.). Архів оригіналу за 30 травня 2013. Процитовано 29 грудня 2008.
  56. DC (22 сентября 2004). Wimbledon (2004). Time Out (англ.). Архів оригіналу за 18 червня 2013. Процитовано 29 грудня 2008.
  57. Puig, Claudia (16 сентября 2004). 'Wimbledon' serves up a sweet romantic comedy. USA Today (англ.). Архів оригіналу за 24 липня 2008. Процитовано 11 грудня 2008.
  58. Elizabethtown (2005): Reviews (англ.). Metacritic. 14 октября 2005. Архів оригіналу за 20 серпня 2010. Процитовано 11 грудня 2008.
  59. Phillips, Michael (24 августа 2007). Movie review: 'Elizabethtown'. Chicago Tribune (англ.). Архів оригіналу за 13 березня 2010. Процитовано 29 січня 2009.
  60. Elizabethtown (2005) – Weekend Box Office Results (англ.). Box Office Mojo. 14 октября 2005. Архів оригіналу за 11 серпня 2007. Процитовано 11 грудня 2008.
  61. Dunst puts fresh face on 'Marie Antoinette' (англ.). MSNBC. Associated Press. 23 октября 2006. Архів оригіналу за 16 вересня 2012. Процитовано 11 грудня 2008.
  62. Kirsten Dunst Poses as Marie Antoinette in Vogue (англ.). Fox News Channel. Associated Press. 14 августа 2006. Архів оригіналу за 28 січня 2007. Процитовано 10 грудня 2008.
  63. Booth, William (26 мая 2006). Cannes Film Festival. The Washington Post (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2012. Процитовано 4 серпня 2008.
  64. Marie Antoinette (2006) (англ.). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 22 серпня 2009. Процитовано 10 березня 2009.
  65. Goldstein, Marianne (3 мая 2007). Kirsten Dunst Ready For A Break. The Early Show (англ.). CBS News. Архів оригіналу за 26 вересня 2009. Процитовано 3 травня 2010.
  66. Spider-Man 3 (2007): Reviews (англ.). Metacritic. 4 мая 2007. Архів оригіналу за 23 серпня 2010. Процитовано 11 грудня 2008.
  67. а б Carroll, Larry (24 апреля 2007). Kirsten Dunst On Singing, Spidey's Future, 'Idol'—And Having Eight Kids? (англ.). MTV News. Архів оригіналу за 26 травня 2010. Процитовано 10 грудня 2008.
  68. Nashawaty, Chris (12 января 2010). 'Spider-Man' reboot: Who should play Peter Parker?. Entertainment Weekly (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2010. Процитовано 6 лютого 2010.
  69. Singh, Anita (12 января 2010). Spider-Man 4 scrapped and Tobey Maguire replaced in superhero franchise. The Daily Telegraph (англ.). UK. Архів оригіналу за 4 лютого 2011. Процитовано 24 жовтня 2010.
  70. Wloszcyna, Susan; Brian Mansfield; Edna Gundersen (17 июля 2008). Coming attractions: Can 'Lose Friends' gain stardom for Simon Pegg?. USA Today (англ.). Архів оригіналу за 2 серпня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  71. Creare, Simon (18 мая 2008). Simon Pegg explains how to get ahead in Hollywood. The Times (англ.). UK. с. 1. Архів оригіналу за 15 червня 2011. Процитовано 11 грудня 2008.
  72. Itzkoff, Dave (18 марта 2010). Tribeca Festival Shorts. The New York Times (англ.). Архів оригіналу за 23 лютого 2012. Процитовано 18 березня 2010.
  73. Smith, Neil (24 мая 2010). Lacklustre Cannes ends with upset. BBC News (англ.). Архів оригіналу за 27 травня 2010. Процитовано 23 жовтня 2010.
  74. Ebert, Roger (22 декабря 2010). All Good Things. Chicago Sun-Times (англ.). Архів оригіналу за 4 січня 2011. Процитовано 4 березня 2011.
  75. All Good Things (2010): Reviews (англ.). Metacritic. 3 декабря 2010. Архів оригіналу за 13 грудня 2010. Процитовано 4 березня 2011.
  76. Loeb, Steven (15 октября 2011). Review: 'Melancholia' One of 2011's Best Films. Southampton Patch (англ.). Архів оригіналу за 16 січня 2012. Процитовано 16 жовтня 2011.
  77. Sandhu, Sukhdev (18 мая 2011). Cannes 2011: Melancholia, review. The Daily Telegraph (англ.). Архів оригіналу за 19 травня 2011. Процитовано 18 травня 2011.
  78. US critics reward Lars Von Trier film Melancholia (англ.). BBC. 8 января 2012. Архів оригіналу за 22 січня 2012.
  79. Gumble, Andrew (21 октября 2005). Dunst to play role of US aid worker killed in Baghdad. The Independent (англ.). UK. Архів оригіналу за 23 січня 2010. Процитовано 11 грудня 2008.
  80. Little Miss Perfect. The Age (англ.). Australia. 27 октября 2005. с. 2. Архів оригіналу за 1 травня 2009. Процитовано 11 грудня 2008.
  81. Hart, Hugh (29 апреля 2007). The perils of Kirsten. San Francisco Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 16 вересня 2011. Процитовано 11 грудня 2008.
  82. Debbie Harry backs Kirsten Dunst for Blondie biopic. NME (англ.). UK. 15 октября 2007. Архів оригіналу за 7 лютого 2009. Процитовано 4 серпня 2008.
  83. Robinson, Tascha (13 мая 2013). Upside Down. The A.V. Club (англ.). Архів оригіналу за 5 листопада 2013. Процитовано 5 листопада 2013.
  84. First Look: Kirsten Dunst & Brian Geraghty In Carlos Cuaron's 'The Second Bakery Attack' (англ.). Indiewire. 28 ноября 2010. Архів оригіналу за 5 листопада 2013. Процитовано 5 листопада 2013.
  85. Hopewell, John; Elsa Keslassy (12 мая 2010). Kirsten Dunst joins Stewart 'On the Road'. Variety (англ.). Архів оригіналу за 1 грудня 2011. Процитовано 12 травня 2010.
  86. Ditzian, Eric (21 января 2011). 'Fight For Your Right Revisited': Inside Scoop From Sundance (англ.). MTV News. Архів оригіналу за 29 квітня 2011. Процитовано 5 травня 2011.
  87. Stevens, Dana (14 сентября 2012). Maids of Dishonor. Slate (англ.). Архів оригіналу за 5 листопада 2013. Процитовано 5 листопада 2013.
  88. Кирстен Данст отправляется в «Фарго» (рос.). КиноПоиск. 11 декабря 2014. Процитовано 17 февраля 2016.
  89. Williams, Owen (13 августа 2013). Kirsten Dunst Catches Midnight Special. Empire (англ.). Архів оригіналу за 6 січня 2014. Процитовано 4 грудня 2013.
  90. 'Mud' director Jeff Nichols' next film sets New Orleans casting call, seeking young actors. Nola (англ.). 4 сентября 2013. Архів оригіналу за 6 січня 2014. Процитовано 4 грудня 2013.
  91. Rhonda Richford (25 апреля 2016). Cannes Film Festival Unveils Full Jury. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 26 квітня 2016. Процитовано 25 квітня 2016.
  92. Высшая проба: София Коппола о роскоши, стиле и любимом деле (англ.). Marie Claire. Процитовано 17 грудня 2016.
  93. Nordine, Michael (20 июля 2016). ‘The Bell Jar’: Kirsten Dunst to Direct Dakota Fanning in an Adaptation of Sylvia Plath's Classic Novel (англ.). Архів оригіналу за 23 липня 2016.
  94. Kirsten Dunst to direct 'The Bell Jar' with Dakota Fanning to star (англ.). Архів оригіналу за 24 липня 2016.
  95. Moss, Corey (30 октября 2001). Kirsten Dunst Makes Singing Debut on Soundtrack (англ.). MTV News. Архів оригіналу за 25 липня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  96. The Cat's Meow.
  97. Spider-Man 3.
  98. Kirsten Dunst Biography. The Insider (англ.). Архів оригіналу за 12 березня 2015. Процитовано 4 березня 2015.
  99. Young, Alex (27 октября 2011). Video: R.E.M. – We All Go Back To Where We Belong (Kirsten Dunst Version) (англ.). Consequence of Sound. Архів оригіналу за 28 жовтня 2011. Процитовано 27 жовтня 2011.
  100. Lee, Chris (15 апреля 2007). Dunst as Harry? The abuse begins. Los Angeles Times (англ.). Архів оригіналу за 16 січня 2009. Процитовано 4 серпня 2008.
  101. Schuker, Lauren A.E. (2 октября 2009). The Artist and the Director. The Wall Street Journal (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2010. Процитовано 22 лютого 2010.
  102. Bunz, Mercedes (25 февраля 2010). Viral Video Chart: Kirsten Dunst turns Japanese and a pigeon takes the train. The Guardian (англ.). UK. Архів оригіналу за 26 лютого 2010. Процитовано 26 лютого 2010.
  103. Pop Life: Art in a Material World, explore the exhibition, room 17 (англ.). Tate Modern. Архів оригіналу за 31 травня 2015. Процитовано 12 березня 2015.
  104. Moss, Corey (3 марта 2004). Celebs Go To The Post Office To Deliver Pro-Vote Message (англ.). MTV News. Архів оригіналу за 14 січня 2009. Процитовано 12 грудня 2008.
  105. Browne, Sally; James Watford (11 октября 2008). Kirsten Dunst back in action after stint in rehab. The Courier-Mail (англ.). Архів оригіналу за 18 вересня 2011. Процитовано 12 грудня 2008.
  106. Hartman, Darrell (24 июля 2008). Kirsten Dunst Explains Why We Vote on Tuesdays. New York (англ.). Архів оригіналу за 9 березня 2009. Процитовано 30 січня 2009.
  107. Kirsten Dunst working on voting documentary (англ.). MSNBC. Associated Press. 4 ноября 2008. Архів оригіналу за 24 серпня 2010. Процитовано 30 січня 2009.
  108. Falcon, Mike (21 февраля 2002). Women of Hollywood have love affair with giving. USA Today (англ.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2011. Процитовано 29 січня 2009.
  109. Blas, Lorena (3 сентября 2008). These 'Stand Up' celebs get set to help. USA Today (англ.). Архів оригіналу за 2 грудня 2008. Процитовано 29 січня 2009.
  110. US stars unite for cancer charity. BBC News (англ.). 6 сентября 2008. Архів оригіналу за 13 вересня 2008. Процитовано 29 січня 2009.
  111. Se unen Avril Lavigne y Kirsten Dunst al Teletón. Liberal del Sur (Spanish) . 1 декабря 2009. Архів оригіналу за 22 липня 2011. Процитовано 5 грудня 2009.
  112. Kirsten Dunst Enters Rehab. People (англ.). 7 февраля 2008. Архів оригіналу за 26 червня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  113. Mock, Janet. Kirsten Dunst Biography. People (англ.). с. 2. Архів оригіналу за 16 червня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  114. Dunst says rehab was for depression (англ.). Reuters. 28 мая 2008. Архів оригіналу за 11 вересня 2011. Процитовано 4 серпня 2008.
  115. Park, Michael Y. (27 мая 2008). Kirsten Dunst Breaks Silence on Rehab. People (англ.). Архів оригіналу за 16 червня 2008. Процитовано 4 серпня 2008.
  116. Kirsten Dunst Becomes German Citizen, Moving To Berlin? (англ.). Contactmusic.com. 10 октября 2011. Архів оригіналу за 18 січня 2012. Процитовано 4 травня 2012.
  117. Schreffler, Laura. Melancholia? Nicht! Kirsten Dunst reveals her delight in becoming a German citizen. Daily Mail. London, UK. Архів оригіналу за 12 жовтня 2011.
  118. Karen Nickel Anhalt (8 октября 2011). Kirsten Dunst Becomes a German Citizen. People (англ.). Архів оригіналу за 5 січня 2012. Процитовано 4 травня 2012.
  119. Fisher, Kelly (10 октября 2011). Kirsten Dunst Is Now A German Citizen. The Huffington Post (англ.). Архів оригіналу за 17 грудня 2011.
  120. Everett, Cristina (10 октября 2011). Kirsten Dunst obtains German citizenship: 'I'm now a real international lady'. Daily News (англ.). New York. Архів оригіналу за 30 липня 2012.
  121. Thomas, Karen (20 июля 2004). Dunst, Gyllenhaal call it quits: Diaz, Timberlake still on. USA Today (англ.). Процитовано 25 травня 2017.
  122. Kirsten Dunst and Johnny Borrell split. www.chinadaily.com.cn. Процитовано 24 жовтня 2017.
  123. Garrett Hedlund Reveals How He Began Dating Kirsten Dunst (англ.). Us Weekly. 8 января 2013. Архів оригіналу за 15 травня 2013. Процитовано 14 травня 2013.
  124. French, Megan (1 июня 2016). Kirsten Dunst Kisses 'Fargo' Costar Jesse Plemons After Split From Garrett Hedlund. Us Weekly (англ.). Архів оригіналу за 23 липня 2016. Процитовано 18 липня 2016.
  125. Webber, Stephanie (12 января 2017). 'Fargo' Costars Kirsten Dunst, Jesse Plemons Are Engaged. Us Weekly (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 13 January 2017.
  126. Kirsten Dunst and Jesse Plemons Welcome Their First Child – a Baby Boy
  127. Baby Name Revealed! Kirsten Dunst and Jesse Plemons Name Newborn Son Ennis Howard
  128. Champan, Tom (29 декабря 2017). Black Mirror: Did You Catch USS Callister’s TWO Major Cameos?. Screen Rant (англ.).
  129. Kirsten Dunst (англ.). IMDb. Процитовано 29 березня 2017.