Олегова Могила

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Щекавиця — місце, де похований князь Олег». Акварель М. Сажина, кінець 1840-х рр.[1]

Олегова Могила (дав.-рус. Ѡл(ь)гова могыла, Олгова могыла[2]) — могила (поховання й курган) київського князя Олега та відповідний топоним Стародавнього Києва. Топоним Олегова Могила (Олегова гора, Олегівка) також інколи використовується як інша назва гори Щекавиця в Києві[3].

Історія[ред. | ред. код]

«Повість временних літ» під 912 роком повідомляє про смерть Олега та його наступне поховання в Києві на горі Щекавиця: «І з того розболівшись, він помер. І плакали по ньому всі люди плачем великим, і понесли його, і погребли його на горі, що зветься Щековицею.». Окремо літописець відмітив існування могили у його час (початок 12 століття): «Єсть же могила його й до сьогодні, називається могила та Олеговою.»[4].

Київський літопис, який хронологічно продовжував «Повість временних літ», кілька разів згадує топонім Олегова Могила — під 1146, 1150, 1151 та 1169 роками[5]. З анализу цих повідомлень випливає, що Олегова Могила та Щекавиця знаходились біля Жидівських воріт[6] (розташовувались у районі сучасної Львівської площі).

Перший Новгородський літопис, всупереч київським літописам, стверджує, що Олег помер під час поїздки в Ладогу (сучасна Стара Ладога) де й був похований: «Иде Олегъ к Новугороду, и оттуда в Ладогу. Друзии же сказають, яко идущю ему за море, и уклюну змиа в ногу, и с того умре; есть могыла его в Ладозе.»[7].

Таким чином, літописи дають три різних місця розташування Олегової Могили: в Києві на Щекавиці, в Києві біля Жидівських воріт, в Ладозі.

Локалізація[ред. | ред. код]

Олегова Могила в Києві[ред. | ред. код]

Олегова Могила на 945 рік.

Л. Похилевич перший звернув увагу на суперечливі повідомлення літописів щодо розташування Олегової Могили. П. Лебединцев ретельно дослідивши питання, дійшов до висновку, що Олегова Могила існувала у районі обсерваторії Київського університету[4] (вулиця Обсерваторна, 3[8]). Версія розташування Олегової Могили на західній околиці давнього Києва була підтримана й іншими істориками. О. Толочко проаналізувавши текст Київського літопису, дійшов до наступних висновків: Олегова Могила стояла безпосередньо на шляху перед Жидівськими воротами, неподалік села Шелвове та Шелвова борка (пізніша Шулявка), на прямий лінії від Сухої Либеді до Надового озера й неподалік Сетомлі[6].

М. Петров у свою чергу довів, що в давнину Щекавицею називали частину Лук'янівського плато разом з Кудрявцем — пасмо гір від сучасної Львівської площі до Юрковиці[9], на якому як раз і розташовувались Жидівські ворота та Олегова Могила неподалік від них. Ця версія дозволяє узгодити між собою повідомлення двох літописів — «Повісті временних літ» та Київського літопису.

Олегова Могила в Ладозі[ред. | ред. код]

Російський археолог Н. Бранденбург, спираючись на свідчення Першого Новгородського літопису, у 1885 році висунув припущення, про поховання Олега у сопці 21-I (за нумерацією В. П. Петренко). У 1895 році Бранденбург ототожнював з Олеговою Могилою вже іншу сопку — 5-III («Порожня сопка», «сопка Ходаковського»). Саме ця сопка фігурує у сучасній російський археологічній літературі під назвою Олегова Могила[7]. Також встановлений поряд з нею пам'ятний знак, повідомляє про поховання в кургані князя Олега.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Церква всіх святих (Щекавиця). Прадідівська слава. Процитовано 21 квітня 2024.
  2. Етимологічний словник, 1985, с. 94.
  3. Пономаренко, Різник, 2003, с. 79.
  4. а б Толочко, 1997, с. 153.
  5. Толочко, 1997, с. 154—155.
  6. а б Толочко, 1997, с. 155.
  7. а б А. А. Панченко, Н. И. Петров, А. А. Селин. "Дружина пирует у брега...": на границе научного и мифологического мировоззрения. Процитовано 21 квітня 2024.
  8. Климовський, 2002, с. 101.
  9. Климовський, 2002, с. 98.

Джерела[ред. | ред. код]