Акрилове волокно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Акри́лове волокно́ (нітрон) — синтетичне волокно із поліакрилонітрилу або його кополімерів, що часто використовується як замінник вовни. Вперше отримане 1947 року, у більших кількостях його стали виробляти у 1950-х роках.

Виробництво[ред. | ред. код]

Сировиною для виготовлення нітрону є продукти переробки кам'яного вугілля, нафти, газу. Початковим полімером для одержання нітрону служить акрилонітрил, що в результаті полімеризації перетворюється у поліакрилонітрил.

Виробництво структур волокон складається з наступних основних технологічних операцій: отримання полімеру, формування волокна мокрим або сухим методом і регенерація розчинника (здебільшого диметилформаміду і диметилацетаміду).

Властивості[ред. | ред. код]

Нітрон є найм'якішим, найшовковистішим теплим синтетичним волокном. Переважає вовну за теплозахисними властивостями, але менш стійкий до тертя.

Світлостійкість волокон нітрону досить висока, рівна вовни, стійкий до дії окислювачів. Руйнується лугами, при кип'ятінні в таких розчинниках як диметилформамід, діоксанон, етіленкарбонат розчиняється.

Використання[ред. | ред. код]

З нітрону виготовляються високооб'ємні нитки і пряжі, у суміші з іншими волокнами є сировиною для виготовлення штапельного волокна.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Клименко Л. П., Соловйов С. М., Норд Г. Л. Системи технологій: Навчальний посібник. — Миколаїв: Вид-во ЧДУ ім. П. Могили, 2007. — 600 с. — С.446
  • Хоменко, Л. М. Матеріалознавство швейних виробів: навчально-методичний посібник / Л. М. Хоменко. — Умань: Візаві, 2011. — 166 с.