Портал:Норвегія/Вибрана стаття/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал Обговорення Проєкт Обговорення проєкту Редактори
Зміст: Top · 2005· 2006· 2007· 2008· 2009· 2010· 2011· 2012· 2013· 2014· 2015· 2016· 2017· 2018

За цим посиланням ви зможете найти архів усіх кандидатів на вибрану.

2004[ред. код]

16 листопада[ред. код]

Світове дерево — Іґґдрасілль Світове дерево уособлює в собі єдність усього світу. Це своєрідна модель Всесвіту й людини, де для кожної істоти, предмета чи явища є своє місце. Це також посередник між світами — своєрідна дорога, міст, драбина, якими можна перейти до світу богів або в потойбіччя. Про древо життя у світі створено безліч легенд, казок, цей символ знайшов відображення в орнаментиці багатьох народів. У скандинавській міфології велетенське дерево Іґґдрасілль, що, як вважалось, об'єднує та підтримує усі дев'ять світів скандинавської космології. Часто припускають, що це ясен — загальноприйняте сьогодні у Скандинавії тлумачення. Інша версія стверджує, що Іґґдрассілль — це тис, що збігається з його описом в «Едді» як вічнозеленого.

2005[ред. код]

2006[ред. код]

22 квітня[ред. код]

Лисиця звичайна Лисиця звичайна (Vulpes vulpes) — найбільш розповсюджений та широко відомий вид тварин з роду лисиць (Vulpes). Лисиця — найбільший представник свого роду: довжина тіла 60-90 см, хвоста — 40-60 см, маса 6-11 кг. У більшості випадків забарвлення спини яскраво–руде, часто з неясним темним візерунком, черево біле, іноді чорне. Забарвлення у тварин з південних районів ареалу більш тьмяне. Звичайна лисиця розповсюджена вельми широко: в Європі по всій території, північній Африці (Єгипет та Алжир, Марокко, північний Туніс), більшій частині Азії (аж до північної Індії, південного Китаю та Індокитаю), в Північній Америці від арктичної зони до північного узберіжжя Мексиканської затоки. В Україні руда лисиця зустрічається по всій території.

6 травня[ред. код]

Ян-Маєн Острів Ян-Маєн — острів вулканічного походження, розташований на стику Норвезького та Гренландського морів, приблизно за 600 км на північ від Ісландії, за 500 км на схід від Гренландії та за 1000 км на захід від Норвегії. Острів виник приблизно 700 тис. років тому. Вулкан Беренберг, що формує північну частину острова, є найпівнічнішим діючим вулканом на Землі. За час з 1732 по 1985 роки зафіксовано 6 вивержень. Площа острова 373 км², під час виверження 1970 року завдяки стіканню лави в море площа острова збільшилась на 4 км². За деякими даними, ірландський чернець Брендан, пропливав повз Ян-Маєн на початку VI століття. Після повернення він повідомив, що проходив біля чорного скелястого острова, з якого виривалось полум'я, і чув при цьому страшний гуркіт. Він вирішив що, можливо, знайшов вхід до пекла.

16 вересня[ред. код]

Інуїт на каяку Історія Гренландії, найбільшого острова світу — це історія виживання в екстремальних умовах арктичного клімату: близько 84 % поверхні острова зайнято льодовиком, який обмежує область людського заселення вузькими прибережними смугами. Ґренландія була невідома європейцям до X століття, часу відкриття норвезькими вікінгами, які незадовго до того оселилися в Ісландії. Інуїти — єдиний народ, що неперервно населяв Гренландію протягом сторіч. XVIII століття Данське королівство оголосила острів своїм володінням і почала його колонізацію. Під час Другої світової війни Гренландія була де-факто відокремлена від королівства і зблизилась зі Сполученими Штатами та Канадою. 1979 року острів отримав широку автономію у внутрішніх справах; вона вийшла зі складу Європейського Союзу, але зберігає статус асоційованої країни.

28 жовтня[ред. код]

Бурий ведмідь Бурий ведмідь (Ursus arctos) — хижий ссавець родини ведмедевих. Цей звір є найбільш знаним видом своєї родини, одним з найбільших наземних хижаків в світі, та найбільшим хижаком фауни України. Забарвлення бурого ведмедя загалом варіює у широкому діапазоні: від світло-палевого до майже чорного; але найбільш звичайною є буро-коричнева форма. Довжина тіла бурих ведмедів на території Євразії складає 1,2–2 метри, вага — 70 —120 кілограмів. В Північній Америці бурі ведмеді в середньому крупніші, і серед них трапляються особини 2,5 —3 метри в довжину та вагою 250—300 кілограмів; зрідка на території півдня Аляски та острові Кадьяк трапляються гіганти масою до 600—700 кг. Найбільший відомий бурий ведмідь — це самець, виловлений на острові Кадьяк для Берлінського зоопарку, який важив 1134 кілограми; загалом же дорослі самці на 8 —10 % більші за вагою та розмірами, ніж самки.

23 грудня[ред. код]

Білий ведмідь Білий ведмідь (Ursus maritimus) — хижий ссавець роду ведмежих (Ursidae). Населяє райони плавучої криги Північного Льодовитого океану, його острови і узбережжя, але далеко в глиб суходолу не заходить. Довжина тіла до 3 м, вага до 0,8 тонн, забарвлення хутра біле. Білий ведмідь добре плаває, його життя тісно пов'язане з морем і плавучою кригою, їжа — морські хребетні, особливо тюлені, риба. У сплячку впадають лише вагітні самки; барлоги роблять на березі або в нерухомому припаї. Тічка відбувається звичайно в липні; малята (найчастіше 2) народжуються в лютому — березні раз на 2 роки сліпими й беззахисними і перебувають біля матері близько півроку. Колись мисливський звір, значно винищений, перебуває під охороною національних і міжнародного законодавства.

2007[ред. код]

2008[ред. код]

31 травня[ред. код]

Саами Саа́ми (саа́мі, лопарі́, лапла́ндці; самоназва — са́мі; фін. Saamelaiset, нюн. Samar, швед. Samer, рос. Саамы) — фіно-угорський народ у Північній Європі. Самоназва народу са́мі, саа́мі виходить до балтійського слова *ẑeme («земля»), яке в свою чергу вже зовсім близьке́ до праслов'янського земє, у сучасній українській мові «земля». Питання про спільне, або окреме походження етноніму «самі» та самоназви сучасних фінів суомі лишається нез'ясованим. Чисельність народу 55 тис. осіб. Сповідують лютеранство, протестантизм, шаманізм. Саами проживають в історичній області Лапландія (Sápmi), що займає величезну територію загальною площею — близько 400 тис. км², і охоплює сучасні північні землі Норвегії, Швеції, Фінляндії та північно-західні території Російської Федерації, зокрема Кольський півострів (Карелія і Мурманська область).

2009[ред. код]

2010[ред. код]

2011[ред. код]

2012[ред. код]

2013[ред. код]

31 грудня[ред. код]

Борсук європейський Борсук європейський (Meles meles) — вид класу Ссавці (Mammalia) ряду Хижі (Carnivora) родини Куницеві (Mustelidae). Тварини цього виду ведуть наземний спосіб життя, риють підземні сховища — нори — складної будови. Активні переважно в темний час доби. Мають широкий спектр живлення. У північній частині ареалу впадають у зимовий сон. Систематика борсуків постійно переглядається. Наразі фахівці схильні поділяти «великий» колишній вид «борсук звичайний» на три види: борсук європейський, Meles meles (Linnaeus, 1758), борсук азійський Meles leucurus (Hodgson, 1847) та борсук японський Meles anakuma (Temminik, 1844). Вони добре розрізняються за морфологічними та краніологічними ознаками, особливостями забарвлення. Їхні ареали не перекриваються.

2014[ред. код]

18 жовтня[ред. код]

Лого НАТО Організа́ція Північноатланти́чного до́говору, НАТО (від англ. NATO; фр. OTAN) — міжнародна міжурядова організація, що, станом на березень 2022 року, об'єднує у військово-політичний союз 30 держав Північної Америки, Європи і Близького Сходу, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року. Головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. НАТО дотримується спільних для Альянсу цінностей демократії, індивідуальної свободи, верховенства права та мирного розв'язання суперечок та підтримує ці цінності в усьому євроатлантичному регіоні. Засадничим принципом Альянсу є спільність поглядів між членами НАТО, що робить нероздільною безпеку Європи і Північної Америки. Головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні.

2015[ред. код]

2016[ред. код]

2017[ред. код]

2018[ред. код]