Сирецький дендрологічний парк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сирецький дендрологічний парк
план-схема парку
50°28′58″ пн. ш. 30°25′23″ сх. д. / 50.48278° пн. ш. 30.42306° сх. д. / 50.48278; 30.42306Координати: 50°28′58″ пн. ш. 30°25′23″ сх. д. / 50.48278° пн. ш. 30.42306° сх. д. / 50.48278; 30.42306
Тип природоохоронні території України
Статус науково-дослідницька природоохоронна установа
Відкрито 1875
Площа 6,5 га
Керівна установа Державна агрофірма «Квіти України»
Країна  Україна
Розташування Київ, вул. Тираспольська, 43
syrets-dendropark.kiev.ua/home
Сирецький дендрологічний парк. Карта розташування: Київ
Сирецький дендрологічний парк
Сирецький дендрологічний парк
Сирецький дендрологічний парк (Київ)
Мапа
CMNS: Сирецький дендрологічний парк у Вікісховищі

Сире́цький дендрологі́чний парк — науково-дослідницька природоохоронна установа, яка вивчає і зберігає у спеціально створених умовах різноманітні види дерев та чагарників та їх композиції з метою найбільш ефективного наукового, культурного та рекреаційного використання. Розташований в історичній частині правобережжя Києва — Сирці. Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення[1].

Історія[ред. | ред. код]

Основою сучасного Сирецького дендропарку став показовий парк декоративних культур при квітковому господарстві, закладений в кінці 19 століття власником господарства, німцем Мейером. Досі збереглися екземпляри і декоративні ландшафтні групи з участю тиса далекосхідного посадки 1875 року, туї східної — 1895 року, ялин Енгельмана і колючої — 1900 року, а також клену гостролистого, дубу звичайного, липи дрібнолистої того ж періоду посадки. Із загальної території парку 6,5 га, історична частина займає близько третини площі.

Основні роботи для значного розширення території парку, з формування ландшафтних композицій і архітектурно-художнього вигляду парку в цілому, які можна споглядати тепер, а також множення колекції декоративних рослин були проведені у 1950-1960-ті роки, під керівництвом дендролога Миколи Олександровича Птіцина. За цей період було висаджено близько 500 видів, форм, сортів, культиварів дерев, чагарників і трав'янистих рослин.

Наприкінці 1980-х років у парку проведено реконструкцію, в основному спрямовану на упорядкування території та посилення декоративності насаджень.

Насадження[ред. | ред. код]

У парку, окрім вікових, вище перерахованих дерев, росте дуже велика колекція видів туї (тільки декоративних форм туї західної в парку більше 25); берези — більше 20 таксонів, у тому числі і дуже рідкісних для України видів — паперова, Ермана (кам'яна), даурська, вишнева; єлей — понад 25 таксонів, ялин — близько 20 таксонів. Також широко представлені види роду горіх, клен, ялиця, спірея, рододендрон, барбарис, жимолость. В цей час колекція рослин дендропарку нараховує понад 1150 таксонів, у тому числі 538 таксонів деревних рослин і 625 трав’яних рослин. Ще понад 420 видів зростають у спонтанному рослинному покриві.

Переважна кількість видів декоративних рослин — інтродуценти, в тому числі і досить рідкісні для кліматичних умов України — ліріодендрон тюльпановий (тюльпанове дерево), платан західний, гінкго дволопатеве, метасеквоя, софора японська та інші.

Деякі з наявних видів рослин занесені до Червоної книги України — мікробіота перехреснопарна, сосна кедрова європейська, самшит колхідський, дзвоник карпатський, бруслина карликова та багато інших.

Рослини висаджені не в систематичному порядку, а за принципом їх декоративного використання в садово-парковому будівництві, а ландшафтні групи та композиції створювалися з дотриманням принципів ландшафтного дизайну. Тому в парку багато яскравих прикладів умілого поєднання рослин в ландшафтних групах, чудово створених архітектурно-художніх композицій і пейзажів.

Зображення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рішення виконавчого комітету Київської міської Ради депутатів трудящих від 20 березня 1972 року № 363 «Про віднесення пам’яток природи місцевого значення в м. Києві, згідно з новою класифікацією». [Архівовано з першоджерела 9 липня 2022.]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Каталог рослин Сирецького дендрологічного парку. С.А.Глухова, Л.І.Ємець, Н.М.Трофименко та ін.. – Київ: Фітосоціоцентр, 2004. – 87 с.
  • Каталог трав’янистих рослин Сирецького дендрологічного парку. Глухова С.А., Шиндер О.І., Ємець Л.І., Михайлик С.М. – Полтава: Полтавський літератор, 2016. – 82 с.
  • Каталог деревних рослин Сирецького дендрологічного парку. Глухова С.А., Шиндер О.І., Михайлик С.М. – Полтава: Полтавський літератор, 2017. – 72 с.
  • Шиндер О.І., Глухова С.А., Михайлик С.М. Спонтанна флора Сирецького дендрологічного парку загальнодержавного значення (м. Київ) // Інтродукція рослин. – 2018. № 2. – С. 54–63.
  • Офіційний сайт
  • Сирецький дендропарк
  • КВІТИ УКРАЇНИ, АГРОФІРМА, ПрАТ