Сівалка-ВМ8

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сівалка-ВМ8 (англ. SIVALKA VM-8)
Походження Україна
Історія виробництва
Виробник Україна
Характеристики
Снаряд ракета С-8
Калібр 80 мм
Дальність вогню
Максимальна 5 км.

Сівалка-ВМ8 (англ. SIVALKA VM-8) — українська вогнеметна система, що призначена для відстрілу некерованих авіаційних ракет (НАР) С-8 із колісних транспортних засобів[1].

Опис та технічні характеристики[ред. | ред. код]

Сівалка ВМ-8 може запускати 12[1] або, за іншими даними, 16[2][3] некерованих авіаційних ракет (НАР) С-8.[4]

Блок для відстрілу НАР є з'ємним, у випадку потреби його можна зняти із пошкодженого шасі. Окрім цього, сам блок із направляючими обшитий додатковим сталевим захистом, що робить цю систему живучішою у випадку влучання уламків від снарядів[1].

Стверджується, що Сівалка ВМ-8 має високу точність стрільби, яка становить 80 % попадань у коло 100 метрів у діаметрі, а також високу мобільність[2][3].

Орієнтовно максимальна дальність стрільби Сівалка ВМ-8 становить приблизно 5 кілометрів[2][3].

Некерована ракета С-8КО, що використовується українськими військовими для стрільби з Сівалки ВМ-8, має кумулятивно-уламкову бойову частину. Заявлено, що така ракета пробиває броню завтовшки до 400 мм. Від інших НАР вона відрізняється двигуном зі зменшеним часом роботи[4].

Також, за даними ЗМІ, Сівалка ВМ-8 встановлювалась на шасі пікапів Nissan[2] та HMMWV[1].

Існує також твердження, що Сівалку ВМ-8 варто відносити не до РСЗВ, а до окремого класу реактивних мінометів[5].

Застосування[ред. | ред. код]

Сівалка ВМ-8 застосовувалася українським військовими під Бахмутом в ході Російсько-української війни[2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г "Сівалка" під С-8 чи "Град" на пікапі, або як виглядає оптимальна "мала РСЗВ" для ЗСУ | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 5 серпня 2023.
  2. а б в г д bigmir)net, Авто (28 грудня 2022). ЗСУ отримали унікальні РСЗВ на базі пікапів - фото. Авто bigmir)net (укр.). Процитовано 5 серпня 2023.
  3. а б в Ще два "бандеромобілі" з РСЗВ поїдуть бити окупантів (відео). Автоцентр.ua. 29 грудня 2022. Процитовано 5 серпня 2023.
  4. а б Українці створили мобільну РСЗВ Sivalka для реактивних снарядів С-8КО. Як вона працює: фото, відео. dev.ua (укр.). Процитовано 5 серпня 2023.
  5. https://www.facebook.com/marko.seosmart (11 травня 2023). ЗСУ відродили реактивні міномети — SUNDRIES (укр.). Процитовано 5 серпня 2023.