Широкосмуговий доступ до інтернету

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кількість передплатників широкосмугового доступу у світі станом на 2005 рік

Широкосмугови́й до́ступ до інтерне́ту, або Broadband Internet Access — Broadband доступ до Інтернету, з високою швидкістю передачі даних за кількома каналами одночасно. Зазвичай широкосмуговий доступ протиставляється комутованому доступу з використанням модему і телефонної мережі загального користування.

Якщо комутований доступ має обмеження по бітрейт порядку 56 кбіт/c і повністю займає телефонну лінію, то широкосмугові технології забезпечують швидший обмін даними і не монополізують телефонну лінію. Окрім високої швидкості, широкосмуговий доступ забезпечує безперервне підключення до інтернету (без необхідності встановлення комутованого з'єднання) і так званий «двосторонній» зв'язок, тобто можливість як приймати («завантажувати»), так і передавати («вивантажувати») інформацію на високих швидкостях. Широкосмуговий доступ не лише забезпечує багатство інформаційного наповнення («контенту») і послуг, але і перетворить весь інтернет як в плані пропонованого мережею сервісу, так і в плані її використання.

Широкосмуговий доступ в Україні[ред. | ред. код]

Станом на початок 2012 в Україні послуги ШСД надаються з використанням:

  • волоконно-оптичних ліній зв'язку — FTTx;
  • мідних ліній зв'язку — xDSL;
  • коаксіального (телевізійного) кабелю — DOCSIS[1].

За оцінками «iKS-Consulting» в Україні на 31 грудня 2009 число абонентів широкосмугового доступу (приватних і корпоративних) становило 2,3 млн, з яких майже 2 млн. — домашні користувачі. Рівень проникнення ШСД в Україні досяг 11,2 % від загального числа домашніх господарств[2].

За оцінками «Expert &Consulting» (E&C) в Україні на кінець першого півріччя 2013 року кількість абонентів широкосмугового доступу становило 7,06 млн.[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Звіт щодо діяльності НКРЗ та стану телекомунікацій в Україні. Архів оригіналу за 30 липня 2013. Процитовано 3 квітня 2012. 
  2. Около 2,3 млн украинцев используют ШПД, biz.liga.net. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 11 серпня 2013. 
  3. Рейтинг українських операторів фіксованого широкополосного доступу до мережі Інтернет за II квартал 2013 року: більше 7 млн абонентів [Архівовано 30 жовтня 2013 у Wayback Machine.] За матеріалами досліджень консалтингової групи Expert & Consulting (E&C)(рос.)

Література[ред. | ред. код]

  1. Вишневский В. М., Ляхов А. И., Портной С. Л., Шахнович И. Л., Широкополосные беспроводные сети передачи информации. М.: Техносфера, 2005