Антонін Дворжак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дворжак Антонін Леопольд)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антонін Леопольд Дворжак
чеськ. Antonín Leopold Dvořák
Зображення
Зображення
А. Дворжак, бл. 1880 року
Основна інформація
Повне ім'я чеськ. Antonín Leopold Dvořák
Дата народження 8 вересня 1841(1841-09-08)[1][2][…]
Місце народження Нелагозевесd, Богемське королівство, Австрійська імперія[4][5][…]
Дата смерті 1 травня 1904(1904-05-01)[1][2][…] (62 роки)
Місце смерті Нове Мєсто, Богемське королівство, Австро-Угорщина[7]
Причина смерті інсульт
Поховання Вишеградський цвинтар[8]
Громадянство Богемське королівство і Долитавщина
Віросповідання католицтво[9]
Професія композитор, диригент, скрипаль
Освіта Празька школа органістів
Вчителі Йозеф Леопольд Звонарж і Antonín Liehmannd
Відомі учні Вітезслав Новак, Оскар Недбал, Йозеф Сук, Camille Zeckwerd, John Stepan Zamecnikd, Emil Kühneld, Rudolf Frimld, Франц Легар, Ярослав Коціан, Will Marion Cookd[10], William Arms Fisherd[11], Edwin Franko Goldmand[12] і Clara Anna Kornd
Інструменти орган, фортепіано, скрипка, альт
Жанр класична музика
Заклад Provisional Theatred, Church of Saint Adalbertd, National Conservatory of Music of Americad і Празька консерваторія
Нагороди
Батько František Dvořákd
Мати Anna Dvořákovád
Діти (9) Otilie Sukovád, Otakar Dvořákd і Magdalena Dvořákovád
Автограф
antonin-dvorak.cz
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Антонін Леопольд Дворжак (чеськ. Antonín Leopold Dvořák МФА[ˈantoɲiːn ˈlɛopolt ˈdvor̝aːk] вимова) (8 вересня 1841 — 1 травня 1904) — чеський композитор i диригент епохи романтизму, слідом за Бедржихом Сметаною розвивав національні традиції й затвердив світове значення чеської музики та чеської музичної школи. Твори Дворжака, де часто проявляються мотиви та елементи народної музики Моравії та Богемії, відрізняються мелодійністю, багатством, розмаїтістю ритму й гармонії, барвистістю інструментування, стрункістю форми. До найвідоміших творів Дворжака належать Stabat Mater (1877), «Слов'янські танці» (1878, 1886), Реквієм (1890), Симфонія № 9 «З Нового світу» (1893), «Американський» струнний квартет (1893), Концерт для віолончелі з оркестром (1895) та опера «Русалка» (1900).

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Будинок у Нелагозевсі, де народився композитор

Народився у Нелагозевсі, передмісті Праги у сім'ї Франтішека Дворжака (1814–1894) м'ясника, власника постоялого двору та Ганни Зденкової (1820–1882). Був першою дитиною у сім'ї з чотирнадцяти народжених і восьми дітей, що дожили до дорослого віку[13]. Батько майбутнього композитора добре грав на цитрі й досить рано розпізнав обдарованість сина й вирішив віддати його до місцевої музичної школи, коли тому виповнилося шість років. Азів музики та гри на скрипці навчав сільський церковний органіст та вчитель музики у школі Йозеф Шпіц[14]. Граючи на скрипці у сільському ансамблі та у церкві, проявив, на радість батькові, неабиякий талант та віртуозність[15]. У 1853 батько настояв, щоб син переїхав до свого дядька по материнській лінії Антоніна Зденька у невелике містечко Злоніце для опанування професії різника та поглибленого вивчення німецької мови. Водночас він і далі займався музикою, вивчаючи її теорію та беручи уроки гри на фортепіано, органі, скрипці й альті у місцевих учителів-канторів Йозефа Томана та Антоніна Лєманна (нім. Antonín Liehmann)[16]. У листопаді 1856 року Дворжак отримав свідоцтво про закінчення навчання, а далі, щоб відкривати власну справу, слід було пройти річну практику. Оскільки в нього з німецькою не все було гаразд, батько відправив його на практику «до німців» — у місто Ческа-Каменіце, де переважало німецькомовне населення. Він відвідував німецьку школу й завдяки турботам Лєманна займався музикою: настоятель місцевого храму, випускник празької Органної школи Франтішек Ганке вчив хлопця теорії та гри на органі. Після закінчення навчання з оцінками «дуже добре» Дворжак повернувся у Злоніци, де його чекала радісна новина: Лєманн після важких умовлянь добився згоди батька Франтішека Дворжака звільнити сина від сімейної професії і дати можливість здобути музичну освіту в Празі[17].

У 1857 році Дворжак переїхав до Праги і вступив до Школи органістів, де почав складати музику. У його перших композиціях відчувається вплив композиторів-романтиків Р. Шумана, Ф. Ліста, Р. Вагнера. Його вчителями були Й. Звонарж і Ф. Блажек.

Композитор та органіст[ред. | ред. код]

Закінчивши школу, Дворжак працював спочатку в празькому концертному ансамблі, а потім у відкритому 1862 року чеському «Тимчасовому театрі», яким керував відомий композитор Б. Сметана. До 1860-х років Дворжаком були складені ряд камерних і симфонічних творів — струнний квінтет, струнний квартет, симфонії до мінор «Злонницькі дзвони» та сі-бемоль мажор, а також і створення першої опери — «Альфред», завершеної у 1870 році.

Афіша прем'єри фортепіанного концерту Дворжака op.33

У 1871 році Дворжак залишає роботу в оркестрі і присвячує себе цілковито композиторській роботі. В цьому ж році відбулося перше публічне виконання вокальних творів Дворжака, а наступного , 1872 року — виконання щойно завершеної опери «Король і вугляр» під керуванням Б. Сметани та фортепіанного квінтету.

У 1873 році А. Дворжак одружився з А. Чермаковою, хористкою Тимчасового театру, з якою вони за 31 рік перебування у шлюбі виховали дев'ятеро дітей. Матеріальна скрута примушує Дворжака займатися приватною педагогічною діяльністю, а також працювати органістом у храмі св. Войтеха. Проте в ці роки творчість Дворжака поступово завойовує визнання — у 1874 була здійснена прем'єра симфонії сі-бемоль мажор і другої редакції опери «Король і вугляр», у 1876 — опери «Ванда».

У 1875 році завдяки сприянню Й. Брамса та музичного критика Едуарда Гансліка Дворжаку вдалося одержати державну стипендію (400 золотих в австрійській валюті на рік), яка значно поліпшила його матеріальне становище і дозволила зосередитись на творчій діяльності. Й. Брамс допоміг молодому композиторові і в публікації його творів у відомого віденського видавця Фріца Зімрока. Перша збірка «Слов'янських танців», опублікована у 1878 році, одразу ж стала популярною. У ці роки Дворжак уже був автором багатьох творів — симфоній, опер, концертів, камерних інструментальних і вокальних творів. Він брав участь у багатьох подіях громадського життя Праги, зближується з передовими діячами чеської інтелігенції.

Міжнародне визнання[ред. | ред. код]

Лист П. І. Чайковського А. Дворжаку, січень 1889

У 1880-і роки Дворжак розпочинає гастрольну діяльність як диригент-виконавець власних творів. У 1883 він здійснює поїздку до Гамбурга, де відбулася постановка його опери «Хитрий селянин». У 1884 він здійснює свою першу з дев'яти поїздок в Англію, де він виступає як піаніст і як диригент. Його симфонія № 7 була написана спеціально для британської столиці, де відбулась її прем'єра у 1885 році. Піаністкою у нього працювала видатна чеська театральна актриса Гана Квапілова.

У 1891 р. за виконання симфонії № 8 та Stabat mater у Кембриджському університеті отримав звання доктора наук.

В 1888 році в Празі відбувається знайомство Дворжака з П. І. Чайковським, що приїжджав у Прагу. Це знайомство сприяло поїздці Дворжака в Росію; в 1890 році він диригував у Москві й Петербурзі концертами зі своїх творів. З 1891 року Дворжак веде педагогічну роботу в Празькій консерваторії.

В 18921895 роках Дворжак живе в США, де очолює Національну консерваторію в Нью-Йорку. Він дає авторські концерти у Бостоні, виступає на всесвітній виставці у Чикаго. Значний успіх в США мала його 9-а симфонія — «З Нового Світу», написана протягом зими-весни 1893-го, в основу якої лягли інтонації народних негритянських й індійських мотивів. Особливу популярність серед американців ця симфонія дістала й тому, що вона стала першим зі значних симфонічних творів, в яких були використані американські народні мотиви. Влітку 1893 року гостює у чеської громади у Спіллвіллі (штат Айова). Тут, в оточенні родичів й земляків в еміграції, він створює 2 струнних квартети й сонатину для фортепіано зі скрипкою. Матеріальна невизначеність, поряд зі зростаючою популярністю в Європі й тугою за домівкою, спонукали Дворжака повернутися до Чехії.

Після повернення на батьківщину Дворжак знову викладає в Празькій консерваторії, а в 1901 році стає її директором. В останні роки життя він продовжує інтенсивну творчу роботу; пише оперу в народному дусі «Чорт і Кача» (пост. 1899, Прага), поетичну казкову оперу «Русалка» (пост. 1901, Прага), з успіхом що йдуть і на нашій сцені, 2-й віолончельний концерт, що займає почесне місце в репертуарі віолончелістів.

Помер композитор в Празі, 1 травня 1904 року від крововиливу у мозок. Похований на Вишеградському кладовищі.

Творчість[ред. | ред. код]

Статуя А. Дворжака у Празі

Разом із Бедржихом Сметаною, Антонін Дворжак вважається чільним представником чеської композиторської школи. Його творча спадщина охоплює різні жанри — симфонії (найвідоміша — мі мінор «З нового світу» op. 95, 1893), струнний квартет, опери (найвідоміша — «Русалка»), симфонічні поеми, пісні, меси, фортепіанні твори та інструментальні концерти, зокрема найвідоміший — віолончельний концерт сі мінор op.103, про який Й. Брамс писав наступне: «Якби знав, що віолончель здатна до таких речей, сам написав би цей концерт»

Дворжак широко використав жанрові й ритмоінтонаційні особливості чеського й моравського музичного фольклору. Риси національної самобутності виявилися в комічній опері «Король і вугляр», патріотичному гімні «Спадкоємці Білої Гори» для хору й оркестру й вокальних «Моравських дуетах»; особливо яскраво національний характер відчуємо в «Слов'янських танцях» (спочатку для фортепіано в 4 руки, пізніше для оркестру, й інших інструментів) і «Слов'янських рапсодіях».

Могила А. Дворжака на Вишеградському кладовищі в Празі

Ряд творів Дворжака присвячені історичному минулому Чехії й національно-визвольних устремлінь народу; серед них — ораторія «Свята Людмила», «Гуситська увертюра», музика до спектаклів драматичного театру, у тому числі до п'єси «Йозеф Каетан Тил». Опери Дворжака поряд з операми Б. Сметани становлять основу національного музично-театрального репертуару.

Найціннішим внеском у світову музичну культуру є симфонії Дворжака, що заклали фундамент національного симфонізму, концерт для віолончелі з оркестром і камерно-інструментальні твори (тріо «Думки»). Багато творів Дворжака приваблюють життєрадісністю, теплим ліризмом, м'яким гумором, відбивають картини чеської природи й побуту. Своєрідний світ чеських казок і легенд розкривається в симфонічних поемах «Водяний», «Напівзоряниця» й ін.

У Празі працюють товариство та музей його імені1932). У Нелагозевесі в будинку, де народився Дворжак, також відкритий музей. Ім'я Дворжака носить один із празьких квартетів.

Вшанування[ред. | ред. код]

У 1950-х роках у Чехословаччині було видане повне зібрання творів Дворжака (гол редактор О. Шоурек, з 1956- Ф. Бартош). У Празі існує товариство Дворжака, а також його музей, музеї Дворжака були засновані й в інших містах Чехословаччини, зокрема в Нелагозевесі у будинку, де народився композитор. Ім'я Дворжака носить один із струнних квартетів Праги. Твори А. Дворжака увійшли в репертуар багатьох музичних колективів, а 9-а симфонія стала також невід'ємною частиною навчального репертуару молодих диригентів-симфоністів.

Список творів[ред. | ред. код]

Спадщина Антоніна Дворжака досить велика і жанрово багатоманітна — вона налічує 120 опусів, значне місце займають оркестрові, вокально-інструментальні та музично-драматичні твори. Усі твори Дворжака були хронологічно каталогізовані Ярмілом Бургхаузером (чеськ. Jarmil Burghauser) у виданій у 1960-му в Празі книзі «Антонін Дворжак. Тематичний каталог. Бібліографія. Огляд життя і творчості»[18]. За прізвищем укладача скорочено каталоговий номер пишеться з латинською літерою B (нім. Burghauser; наприклад, Симфонія № 9 op. 95 — B.178). У музикознавстві, однак, поряд з цією нумерацією продовжують використовувати і опуси (авторська нумерація творів) — почасти за звичкою, а почасти для полегшення роботи зі старими виданнями. Найчастіше зустрічаються опуси в афішах та концертних програмах.

Опери[ред. | ред. код]

  • Альфред, 1870
  • Король і вугляр (Král a uhlíř), 1871, 2.verze — op. 14, 1874
  • Вперті (Tvrdé palice), op. 17, 1874
  • Ванда (Vanda), op. 25, 1875
  • Хитрий селянин (Šelma sedlák), op. 37, 1877
  • Дімітрій (Dimitrij), op. 64, 1882, 2.verze — 1894
  • Якобінець (Jakobín), op. 84, 1888, 1897 (částečně přepracováno)
  • Чорт і Кача (Čert a Káča), op. 112, 1899
  • Русалка (Rusalka), op. 114, 1900
  • Арміда (Armida), op. 115, 1903

Для симфонічного оркестру[ред. | ред. код]

Інструментальні концерти[ред. | ред. код]

Вокально-інструментальні твори[ред. | ред. код]

  • Гімн Спадкоємці Білої гори, op. 30, 1872 (редакція 1880 і 1885)
  • Stabat mater, op. 58, 1877
  • Псалом 149, op. 79, 1879 (1887 přepracováno pro smíšený sbor a orchestr)
  • Весільні сорочки, op. 69, 1884
  • Свята Людмила, op. 71, 1886
  • Меса D dur, op. 86, 1887 (verze s varhanním doprovodem), 1892 (з оркестром)
  • Реквієм b-moll, op. 89, 1890
  • Te Deum, op. 103, 1892

Камерні твори[ред. | ред. код]

  • Струнний квінтет G-dur, op. 77, 1875
  • Фортепіанний квінтет A-dur, op. 81, 1887
  • Струнний квінтет Es-dur, op. 97, 1893
  • Струнний квартет Es-dur «Слов'янський», op. 51, 1879
  • Струнний квартет F-dur «Американський», op. 96, 1893
  • Струнний квартет As-dur, op. 105, 1895

Для фортепіано[ред. | ред. код]

  • Силуети, op. 8, 1879** Мазурки, op. 56, 1880
  • Dumka a furiant, op. 12, 1884
  • Poetické nálady, op. 85, 1889
  • Сюїта A dur, op. 98, 1894 (později též orchestrální verze)
  • Гуморкески, op. 101 (nejznámější č.7 Ges dur)
  • Слов'янські танці, op. 46 — I.řada, 1878
  • Слов'янські танці, op. 72 — II. řada, 1886
  • Легенди, op. 59, 1881

Пісні і романси[ред. | ред. код]

  • Чотири пісні, op. 82, 1888 (ч.1 Kéž duch můj sám)
  • Любовні пісні, op.83, 1888 (ч.2 V tak mnohém srdci mrtvo jest)
  • Біблійні пісні, op. 99, 1894
  • Ave Maria, op. 19B, 1877
  • Ave Maris Stella, op. 19B, 1879
  • Моравські дуети, op. 20 (сопрано, тенор + фортепіано), 1875
  • Моравські дуети, op. 29, 32 (сопрано, альт + фортепіано), 1876
  • Моравські дуети, op. 38 (сопрано, альт + фортепіано), 1877
  • Чеські народні пісні, op. 41, 1877
  • Слов'янські народні пісні, op. 43, 1878
  • П'ять романсів на литовські народні тексти, op. 27, 1878
  • Чотири романси, op. 29, 1876
  • На природі, op. 63, 1882

Здійснив обробки українських народних пісень «Ой у полі вишня» і «Ой кряче, кряче та й чорненький ворон».

Видані в українському перекладі[ред. | ред. код]

  • Дворжак А. Три циганські пісні: Для голосу і ф-но /Укр. пер. Б.Тена,- К.: Мистецтво, [Б.р.].- 13 с.- Літ. текст: укр., рос.
    • Дворжак А. Дзвонистий трензель //Дворжак А. Три циганські пісні: Для голосу і ф-но /Укр. пер. Б.Тена,- К.: Мистецтво, [Б.р.].- С. 10-13.- Літ. текст: укр.,рос.
    • Дворжак А. Згадую //Дворжак А. Три циганські пісні: Для голосу і ф-но. /Укр. пер. Б.Тена. — К.: Мистецтво, [Б.р.]. С. 3-5. — Літ. текст: укр., рос.
опубліковані онлайн

Мультимедіа[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Lloyd-Jones D. M. Encyclopædia Britannica
  3. а б SNAC — 2010.
  4. Deutsche Nationalbibliothek Record #11852836X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Czech National Authority Database
  6. Studenti pražských univerzit 1882–1945
  7. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých u sv. Štěpána, sign. ŠT Z13, s. 172
  8. BillionGraves — 2011.
  9. https://www.lhoteckafarnost.cz/clanky/Antonin-Dvorak-a-zboznost-Buh-laska-vlast-Vystava-predstavuje-Antonina-Dvoraka-jako-hluboce-vericiho-cloveka.html
  10. Grove Music OnlineOUP. — ISBN 978-1-56159-263-0doi:10.1093/GMO/9781561592630.ARTICLE.A2249075
  11. Grove Music OnlineOUP. — ISBN 978-1-56159-263-0doi:10.1093/GMO/9781561592630.ARTICLE.A2284336
  12. Grove Music OnlineOUP. — ISBN 978-1-56159-263-0doi:10.1093/GMO/9781561592630.ARTICLE.11381
  13. Hughes, 1967, с. 24.
  14. Егорова В. Н., 1997, с. 12-13.
  15. Burghauser, 1960, с. 466.
  16. Егорова В. Н., 1997, с. 15.
  17. Егорова В. Н., 1997, с. 16-17.
  18. Jarmil Burghauser Antonín Dvořák — Tematicky katalog, bibliografie, prehled zivota a dila. — Prag: Editio Baerenreiter, 1960. — 735 p.
  19. Lutz D. Schmadel. Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3.

Література[ред. | ред. код]

  • Sychra, Antonín. Estetika Dvořákovy symfonické tvorby. — Praha, 1959.
  • Burghauser, Jarmil. Antonín Dvořák. — Praha : Bärenreiter Supraphon, 2006. — ISBN 80-86791-26-2.
  • Berkovec, Jiří. Antonín Dvořák. — Praha, 1969.
  • Clapham, John. Dvořák. — New York : W.W.Norton, 1979. — 238 с. — ISBN 0-393-01204-2.
  • Stanley Sadie. Dvořák, Antonín (Leopold) // New Grove Dictionary of Music and Musicians. — London : MacMilla, 1980. — Т. 5. — С. 765–792. — ISBN 0-333-23111-2.
  • Hughes, Gervase. Dvořák, His Life & Music. — London : Casell, 1967.
  • Smaczny, Jan. Dvorak: Cello Concerto. — Cambridge : Cambridge University Press, 1999. — (Cambridge Music Handbooks)
  • Šourek, Otakar. Život a dílo Antonína Dvořáka. 4 sv. — Vyd. III. — Praha, 1954-1957.
  • Белза И. Антонин Дворжак (1841—1904). — М.-Л. : Изд-во и типолитогр. Музгиза, 1949. — 140 с.
  • Егорова В. Н. Антонин Дворжак. — М. : Музыка, 1997. — 616 с. — (Классики мировой музыкальной культуры) — ISBN 5-7140-0641-0.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]