Ситхи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ситхи (англ. Sith) — вигадані персонажі з всесвіту «Зоряних війн»[1], адепти темної сторони Сили[2], непримиренні противники джедаїв. Більшість ситхів колись були джедаями, поки темна сторона Сили не захопила їх. Темний бік підживлюється негативними емоціями: гнівом, владолюбством, почуттям переваги, ненавистю, страхом. Чутливість до Сили дає певні переваги, і ситхи використовують їх, ґрунтуючись на власному егоїзмі та жадобі влади.

За історією у всесвіті — назву «ситхи» отримали від гуманоїдної раси з планети Коррібан, яку колись поневолили джедаї-відступники. Головна зброя ситхів — світловий меч, але, на відміну від мечів джедаїв, його клинок найчастіше червоного кольору. Очі ситхів під тривалим впливом темної сторони Сили набувають жовтуватого відтінку.

Кодекс ситхів[ред. | ред. код]

Як і у Ордена Джедаїв, у ситхів є свій Кодекс:[3]

(Англійська): Peace is a lie, there is only passion

Trough passion, I gain strength

Trough strength, I gain power

Trough power, I gain victory

Trough victory, my chains are broken

The Force shall free me.

Мир — брехня, існує лише пристрасть

Через пристрасть, я отримую силу.

Через силу, я отримую могутність

Через могутність, я отримую перемогу.

Через перемогу, мої кайдани зламані

Сила мене звільнить.

Історія[ред. | ред. код]

Згідно з книгами розширеного всесвіту «Зоряних війн», Орден Ситів було засновано після Великої Гіперкосмічної війни джедаями-відступниками, які вважали, що «справжньої» сили можна досягти лише через емоції, а не вдумливу медитацію, як їх вчили. Тертя в Ордені джедаїв розросталися, поки за сім тисяч років до явінської битви не перейшли до відкритого конфлікту. Цей конфлікт, названий Столітньою темрявою або другим Великим розколом, призвів до того, що темні джедаї були вигнані зі Старої Республіки. Ці знедолені влаштувалися на далекій планеті Коррібан, пустельному світі, населеному ситами, расою червоношкірих гуманоїдів, що мали тісний зв'язок з Силою. Прибулих до них темних джедаїв-вигнанців вони стали шанувати як богів, оскільки ті набагато перевершували у володінні Силою самих ситів. Протягом тисячоліть темні джедаї жили серед ситів та поступово змішалися з ними. До того часу, як сама раса практично вимерла, їхні поневолювачі, темні джедаї, стали називати себе Орденом Ситів, хоча за расою ситами вони не були.

Лідери ситів у хронологічному порядку (до правління Каана лише одна людина могла носити титул темного владики ситів, також після Дарта Бейна лише одна людина носила титул Темного владики):

Темний владика ситів[ред. | ред. код]

Темний владика ситів (Темний лорд ситів) або Темна володарка ситів (Темна леді ситів) — титул глави ордена ситів (англ. Dark Lord of the Sith/Dark Lady of the Sith).

Цей титул означає визнання його носія найсильнішим з ситів. До часів владики Каана міг одночасно існувати лише один темний владика ситів, але Каан призначив Владиками всіх керівників Братства темряви. Після знищення ситів у Руусанській битві орден було відроджено Дартом Бейном, який встановив «Правило двох», згідно з яким у всесвіті не може бути більше двох Владик ситів одночасно. Вони обидва, незважаючи на розходження в рангах (вчитель та учень, зазвичай) та силі, носили титул Темного владики ситів. У розширеному всесвіті «Зоряних війн» дане «правило двох» іноді переглядалося і часом порушувалось.

Темні владики ситів часто використовували слово Дарт (англ. Darth) як першу частину нового імені, прийнятого ним при переході на темну сторону. Вперше це слово зустрічається у первинному варіанті сценарію фільму «Зоряні війни. Епізод IV. Нова надія», який мав мало спільного з остаточним варіантом. Там «Дарт Вейдер» з'являється як імперський чиновник, якого пізніше стали звати Вілґуфф Таркін, а ім'я Дарт Вейдер перейшло до Сита у чорних обладунках (Анакін Скайвокер)[4].

Всупереч поширеній думці, слово «дарт» не має нічого спільного з голландським або німецьким словом «темний» (donker і dunkel, відповідно). Darth (Дарт) і Dark (Дарк — темний) в англійській мові співзвучні. Це проста гра слів, оскільки у сазі всі герої з цим титулом є прихильниками темної сторони, а король ситів є Темним повелителем (Dark Lord of the Sith).

Ситх Каан скасував приставку Дарт, щоб уникнути міжусобиць серед ситів, щоб всі сили були спрямовані на боротьбу з джедаями. Після загибелі Каана і всіх його учнів ситх Бейн знову взяв собі титул Дарт, повторно ввівши його в ужиток.

Другорядні владики ситів[ред. | ред. код]

Стародавня імперія ситів[ред. | ред. код]

Спадкоємці Фрідона Наддо[ред. | ред. код]

Братство ситів[ред. | ред. код]

Імперія Дарта Ревана[ред. | ред. код]

Осколки імперії Ревана[ред. | ред. код]

Братство Темряви[ред. | ред. код]

Лицарі Рен[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Sith, Expanded Universe. Starwars.com (англ.). Lucasfilm. Архів оригіналу за 15 лютого 2013. Процитовано 25 листопада 2007.
  2. The Sith. Starwars.com (англ.). Lucasfilm. Архів оригіналу за 15 лютого 2013. Процитовано 25 листопада 2007.
  3. Code of the Sith — Wookieepedia, the Star Wars Wiki
  4. Wahlberg, Bjorn. The Star Wars — Rough Draft [Архівовано 10 березня 2012 у Wayback Machine.] на starwarz.com

Посилання[ред. | ред. код]