Людовик IX Святий: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м додана Категорія:Померли від чуми з допомогою HotCat
оформлення, шаблон
Рядок 23: Рядок 23:
}}
}}


'''Людо́вик IX''' або ''Людовик Святий'' (*[[25 квітня]] [[1214]] — [[25 серпня]] [[1270]]) — король [[Франція|Франції]] з [[1226]] року; очолював сьомий та восьмий [[хрестові походи]] (під час останнього він помер), що закінчились провалами; єдиний з королів Франції, зарахованих до святих [[Римо-католицька церква|римською церквою]].
'''Людо́вик IX''' або ''Людовик Святий'' ({{lang-fr|Louis IX, Saint Louis}}; [[25 квітня]] [[1214]] — [[25 серпня]] [[1270]]) — [[король]] [[Франція|Франції]] з [[1226]] року; очолював сьомий та восьмий [[хрестові походи]] (під час останнього він помер), що закінчились провалами. Єдиний з королів Франції, зарахованих до святих [[Римо-католицька церква|римською церквою]].


== Біографія ==
== Біографія ==
Рядок 32: Рядок 32:
Людовик IX почав випускати королівську монету з високим вмістом [[золото|золота]] і [[срібло|срібла]], яка поступово витіснила різні види монет, що карбували [[феодал]]и і міста в королівському домені. На цілій території було впроваджено єдину монетну систему, а в інших областях королівства королівська монета повинна була обертатися разом з місцевими і незабаром стала витісняти їх з обігу.
Людовик IX почав випускати королівську монету з високим вмістом [[золото|золота]] і [[срібло|срібла]], яка поступово витіснила різні види монет, що карбували [[феодал]]и і міста в королівському домені. На цілій території було впроваджено єдину монетну систему, а в інших областях королівства королівська монета повинна була обертатися разом з місцевими і незабаром стала витісняти їх з обігу.


Людовик IX виступив організатором 7-го і 8-го [[хрестовий похід|хрестових походів]], під час 7-го походу він потрапив в полон (в [[1250]] р.) до [[єгипет]]ського [[султан]]а, потім його звільнили за великий викуп. Людовик IX вирізнявся побожністю і справедливістю, за це він отримав титул «Святий». Людовик IX помер під час 8-го [[хрестовий похід|хрестового походу]] в [[Туніс]]і начебто від [[чума|чуми]]. Але є припущення, що це міг бути [[амебіаз]], який тоді був поширений в Північній Африці, але відсутній в Європі, через що на цю хворобу часто тяжко хворіли [[хрестоносці]].
Людовик IX виступив організатором 7-го і 8-го [[хрестовий похід|хрестових походів]], під час 7-го походу він потрапив в полон (в [[1250]] р.) до [[єгипет]]ського [[султан]]а, потім його звільнили за великий викуп. Людовик IX вирізнявся побожністю і справедливістю, за це він отримав титул «Святий». Людовик IX помер під час 8-го [[хрестовий похід|хрестового походу]] в [[Туніс]]і начебто від [[Чума|чуми]]. Але є припущення, що це міг бути [[амебіаз]], який тоді був поширений в Північній Африці, але відсутній в Європі, через що на цю хворобу часто тяжко хворіли [[хрестоносці]].


== Вшанування пам'яті ==
== Вшанування пам'яті ==
Рядок 50: Рядок 50:
| width="25%" | Наступник<br/>[[Філіп III Сміливий]]
| width="25%" | Наступник<br/>[[Філіп III Сміливий]]
|}
|}
{{Royal-stub}}

{{Королі та імператори Франції}}
{{Королі та імператори Франції}}



Версія за 19:12, 23 жовтня 2016

Людовик IX Святий
фр. Louis IX[1]
фр. Saint Louis[1]
Dei Gratia Franciae Rex
Король Франції
Правління 1226-1270
Коронація 29 листопада 1226
Попередник Людовик VIII Лев
Наступник Філіп III Сміливий
Біографічні дані
Релігія католицька церква
Народження 25 квітня 1214(1214-04-25)
Пуассі
Смерть 25 серпня 1270(1270-08-25) (56 років)
Туніс
дизентерія і цинга[2]
Поховання Абатство Сен-Дені, Париж, Франція
Дружина Маргарита Прованська
Діти Ізабелла, Людовик, Філіп, Жан Трістан, Петро, Бланка, Маргарита, Роберт, Агнеса
Династія Капетинги
Батько Людовик VIII Лев
Мати Бланка Кастильська
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Людо́вик IX або Людовик Святий (фр. Louis IX, Saint Louis; 25 квітня 1214 — 25 серпня 1270) — король Франції з 1226 року; очолював сьомий та восьмий хрестові походи (під час останнього він помер), що закінчились провалами. Єдиний з королів Франції, зарахованих до святих римською церквою.

Біографія

Людовикові було одинадцять років, коли 8 листопада 1226 року помер його батько Людовик VIII Лев. Того ж року його коронували в Реймському соборі, але до досягнення повноліття його мати, Бланка Кастильська, керувала Францією як регент. Не існувало точної дати, коли Людовик остаточно перебрав владу — він і його мати протягом певного часу керували державою спільно. Історики сходяться на думці що з 1234 року Людовик почав правити як король з його матір'ю в ролі радника, ким вона й залишалася аж до її смерті в 1252 році.

Людовик IX провів військову, грошову і судову реформи. На території королівського домена верховною судовою інстанцією став Паризький парламент. Низку кримінальних, а також політичних справ було передано у виняткове провадження королівського суду. Людовик IX прагнув замінити феодальну військову повинність найманими військами і це йому частково вдалося. Були заборонені приватні війни, встановлено правило «40 днів короля» між оголошенням війни та її початком — за цей час супротивники могли одуматися, а сеньйори, що опинилися перед загрозою військового конфлікту, могли апелювати до короля.

Людовик IX почав випускати королівську монету з високим вмістом золота і срібла, яка поступово витіснила різні види монет, що карбували феодали і міста в королівському домені. На цілій території було впроваджено єдину монетну систему, а в інших областях королівства королівська монета повинна була обертатися разом з місцевими і незабаром стала витісняти їх з обігу.

Людовик IX виступив організатором 7-го і 8-го хрестових походів, під час 7-го походу він потрапив в полон (в 1250 р.) до єгипетського султана, потім його звільнили за великий викуп. Людовик IX вирізнявся побожністю і справедливістю, за це він отримав титул «Святий». Людовик IX помер під час 8-го хрестового походу в Тунісі начебто від чуми. Але є припущення, що це міг бути амебіаз, який тоді був поширений в Північній Африці, але відсутній в Європі, через що на цю хворобу часто тяжко хворіли хрестоносці.

Вшанування пам'яті

Ім'я Людовика увічнене в численних географічних назвах у всьому світі, наприклад, у назві американського міста Сент-Луїс.

Канонізація

Канонізований католицькою церквою в 1297 році.

Посилання

Попередник
Людовик VIII Лев
Король Франції
1226-1270
Наступник
Філіп III Сміливий
  1. а б http://www.larousse.fr/encyclopedie/personnage/Louis_IX/130421
  2. https://www.pourlascience.fr/sd/archeologie/saint-louis-serait-mort-du-scorbut-17282.php