Інфібуляція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Докладніше: Жіноче обрізання
4 типи калічення вульви. Інфібуляція − тип ІІІ
Частина серії
Жіноче здоров'я
Портал Проєкт Стиль


Інфібуляція − ритуальне видалення зовнішніх жіночих геніталій (голівки клітора, малих та великих статевих губ) і зшивання решти вульви без медичних показань. На місці статевих органів після операції залишається гладка поверхня з невеликим отвором для сечовипускання й менструальних виділень[1].

Конвенцією Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами інфібуляція визнана каліченням жіночих геніталій і сторони Конвенції мають забезпечити її криміналізацію (ст.38)[2].

Операції здійснюють переважно в Північній Африці, зокрема, в Джибуті, Еритреї, Ефіопії, Сомалі, Судані, Єгипті, Малі, Сомалі.[3][4] На Землі проживають близько 200 мільйонів дівчат та жінок, яким виконана ця операція[5].

Причини[ред. | ред. код]

Інфібуляція не має жодних медичних показань. Практику її здійснення виправдовують такими причинами[5]:

Проведення та наслідки[ред. | ред. код]

Інфібуляцію в більшості випадків здійснюють у домашніх умовах без анестезії з використанням, як правило, грубих і не стерилізованих інструментів. Інструменти використовуються багато разів, тому зростає ризик захворювань, що передаються через кров, серед яких ВІЛ та СНІД. Якщо після операції настає смерть, звинувачують не того, хто проводив операцію, а «злих духів» чи «долю»[6].

Згодом дівчині проводять зворотню операцію (розсічення), щоб уможливити вагінальний секс. У деяких народів у шлюбну ніч чоловік бере ніж і розрізає ним промежину дружини. Після зачаття її знову зашивають. При пологах знову розрізають, згодом повторно зашивають[5].

У західних країнах інфібуляція створює труднощі для акушерок і лікарів при наданні передпологової і післяпологової допомоги. Для прийому пологів у жінок, яким була зроблена така операція, фахівці повинні пройти спеціальну підготовку[7].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мельник Т. М., Кобелянська Л. С. Ґендер у термінах, правових актах і практиці перетворень : словник- довідник. — Київ : Логос, 2020. — С. 91. — ISBN 978-617-7631-96-4.
  2. Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція). Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 5 вересня 2023.
  3. Виклад фактів, 2004, с. 12.
  4. Yoder, P. Stanley; Khan, Shane (March 2008). Numbers of women circumcised in Africa: The Production of a Total (PDF) (39). USAID, DHS Working Papers: 13—14.
  5. а б в Інфібуляція – нелюдська традиція, про яку мало говорять. European Times. 25 червня 2022. Процитовано 1 квітня 2023.
  6. Виклад фактів, 2004, с. 11.
  7. Виклад фактів, 2004, с. 14.

Джерела[ред. | ред. код]