Роберт Ленглендс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Ленглендс
англ. Robert Phelan Langlands
Народився 6 жовтня 1936(1936-10-06) (87 років)
Нью-Вестмінстер, Канада
Країна Канада Канада
Діяльність математик, викладач університету, фізик
Alma mater Університет Британської Колумбії, Єльський університет
Галузь математика
Заклад Принстонський університет[1]
Єльський університет[1]
Інститут перспективних досліджень[1]
Вчителі Саломон Бохнер[2]
Аспіранти, докторанти Diana Shelstadd
Томас Гейлзd
James Arthurd
Rajat Tandond[3]
Jonathan Rogawskid[3]
Barış Kendirlid[3]
K. F. Laid[3]
Salim Ali Altugd[3]
Членство Лондонське королівське товариство
Національна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Російська академія наук
Американське математичне товариство[4][5]
Відомий завдяки: програма Ленглендса[en]
Нагороди
компаньйон ордена Канади‎

член Лондонського королівського товариства

премія Коула по теорії чиселd

стипендія Александера фон Гумбольдтаd

медаль Вілбура Кроссаd (1975)

Велика медаль Французької академії наук (2000)

почесний доктор Університету Лаваляd (2002)

Абелівська премія (2018)

премія Гумбольдта

премія Вольфа у математиці (1996)

член Королівського товариства Канади

The Shaw Prize in Mathematical Sciencesd (2007)

премія Фредеріка Ессера Неммерса з математики (2006)

Steele Prize for Seminal Contribution to Researchd (2005)

Премія Коула

премія Шао

Maryam Mirzakhani Prize in Mathematicsd (1988)

член Американського математичного товаристваd (2013)


CMNS: Роберт Ленглендс у Вікісховищі

Роберт Філін Ленглендс (англ. Robert Phelan Langlands; нар. 6 жовтня 1936, Нью-Вестмінстер, Канада) — канадський математик, найбільш відомий як засновник програми Ленглендса[en] — широкої мережі гіпотез і доведених теорем, що зв'язують теорію представлень, теорію автоморфних форм[en] і теорію груп Галуа. В даний час[коли?] — професор-емерит Інституту перспективних досліджень.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1957 році Роберт Ленглендс отримав ступінь бакалавра в Університеті Британської Колумбії, в 1958-му — магістра. Після цього він перейшов в Єльський університет і в 1960 році отримав ступінь доктора філософії До 1967 року він працював в Принстонському університеті, а в 1967—1972 роках — в Єльському університеті. У 1972 році йому було запропоновано посаду професора в Інституті перспективних досліджень, і він залишався на цій посаді до виходу у відставку у статусі професора-емерита у 2007-му[6].

Дослідження[ред. | ред. код]

Докторська дисертація Ленглендса присвячена здебільшого аналітичній теорії напівгруп, але незабаром після її захисту він почав працювати в області теорії зображень, знайшовши застосування нещодавніх результатів Харіш-Чандри[en] до теорії автоморфних форм. Потім, через кілька років, він побудував загальну аналітичну теорію рядів Ейзенштейна для редуктивних груп довільного рангу. Як додаток до цієї теорії він довів гіпотезу Вейля про числа Тамагави[en] для широкого класу однозв'язних груп Шевалле над раціональними числами.

Як другий додаток, Ленглендсу вдалося довести мероморфну функцію певного класу L-функцій, що з'являються в теорії автоморфних форм. У січні 1967 року він пише листа Андре Вейлю, в якому коротко описує те, що пізніше стали називати «гіпотезами Ленглендса». Вейль передрукував лист, і друкована версія деякий час циркулювала серед математиків, які цікавилися цими темами. Зокрема, у цьому листі вперше з'являється визначення L — групи і так званий «Принцип функторіальності». Завдяки введенню Ленглендсом цих визначень (а також завдяки усвідомленню важливості деяких уже існуючих понять) багато проблем, що здавалися до того нерозв'язними, вдалося розбити на декілька простіших частин. Наприклад, ці визначення сприяли повнішому дослідженню нескінченновимірних представлень редуктивних груп.

Функторіальность — це гіпотеза про те, що автоморфні форми різних груп пов'язані між собою за допомогою відповідних їм L — груп. У книзі, написаній Ленглендсом спільно з Ерве Жаке[en], представлена теорія автоморфних форм для загальної лінійної групи У цій книзі доводиться теорема про відповідність Ерве-Ленглендса[en], що показує, яким чином функторіальность пов'язує автоморфні форми для з автоморфними формами для алгебр над кватерніонами. Загальна гіпотеза функторіальності ще далека від доведення, проте один її окремий випадок (октаедральний випадок гіпотези Артина[en], доведений Туннеллом в 1981 році[7]) був початковою точкою для часткового доведення теореми про модулярність, проведеного Ендрю Вайлсом, після чого була доведена Велика теорема Ферма.

З середини 1980-х років Ленглендс почав більше цікавитися проблемами фізики, особливо питаннями перколяції і конформної інваріантності. В останні роки його увагу знову повернулося до теорії автоморфних форм, а саме, до теми, яку називають «ендоскопією».

У 1995 році Ленглендс вирішив опублікувати практично всі свої роботи в Інтернеті. Зокрема, було опубліковано копію його листа Вейлю.

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

Доробок[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в https://www.ias.edu/scholars/langlands
  2. а б http://www.nasonline.org/member-directory/deceased-members/20001749.html — С. 17.
  3. а б в г д Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  4. http://www.ams.org/fellows_by_year.cgi?year=2013
  5. http://www.ams.org/news?news_id=1680
  6. а б Ленглендс Роберт (Langlands Robert). «Архивы Российской академии наук». Процитовано 17 серпня 2013.
  7. Artin's conjecture for representations of octahedral type — Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.) Volume 5, Number 2 (1981), 173—175.
  8. Robert Langlands, Université Laval. Архів оригіналу за 29 червня 2016. Процитовано 1 березня 2017. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]