Дюна (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дюна
Назва англ. The Dune
Формат творчої роботи оповідання
Жанр література жахів
Автор Стівен Кінг
Мова твору або назви американська англійська
Дата публікації 2011
Опубліковано в Ярмарок кошмарів
Офіційний сайт

Дюна — коротке оповідання жахів Стівена Кінга, вперше опубліковане в осінньому випуску Granta за 2011 рік, а пізніше зібране в його збірці оповідань 2015 року «Ярмарок нічних жахіть».

Сюжет[ред. | ред. код]

У Флориді суддя Верховного суду Флориди у відставці, на ім’я Харві Бічер все життя був одержимий таємничою піщаною дюною на безіменному острові, неподалік від узбережжя, де знаходиться власність його сім’ї. Він вже був дуже старий і ледь міг подолати шлях до Дюни на човні. Коли він ще був дитиною і вперше наважився вирушити на острів у пошуках закопаних скарбів, він побачив написані на піску імена людей, які померли протягом місяця. Все життя він знову і знову повертався на острів що б дізнатись нові імена людей, і всі вони помирали не пізніші ніж за місяць. Адвокат Бічера, Ентоні Вейленд, приїжджає, щоб допомогти Бічеру завершити його останню волю. Складаючи документ, Бічер розповідає про свій останній візит до дюни та похмурий спогад про свій життєвий досвід з нею. Ім’я, яке Бічер знайшов написаним у дюні, є причиною, через яку він тепер хоче, щоб його заповіт було завершено якнайшвидше. Вейленд припускає, що Бічер бачив своє власне ім'я на піску, але пізніше випливає, що ім'я було ім'ям Вейленда.

Рецепція[ред. | ред. код]

Станом на листопад 2015 читачі веб-сайту Goodreads.com зареєстрували 139 оцінок історії із середнім балом 3,77 із 5 зірок.[1]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. The Dune by Stephen King. goodreads.com. Архів оригіналу за 23 October 2015. Процитовано 8 листопада 2015.