Cum hoc ergo propter hoc

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cum hoc ergo propter hoc (лат. «разом із цим, отже, внаслідок цього») – логічна хиба сумнівної причинності, в якій збіг обставин або кореляція між певними ознаками приймається за доказ причиново-наслідкового зв'язку без додаткової перевірки причинності.

Опис[ред. | ред. код]

В принципі, якщо дві події неодноразово збігалися (у часі чи у просторі), це є приводом припустити, що між цими подіями існує залежність. Однак цього ще недостатньо, щоб вважати причиново-наслідковий зв'язок доведеним.

Ситуацію, в якій події A і B відбуваються разом, логічно можна віднести до однієї з таких категорій:

  1. A ⇒ B
    A спричиняє B
  2. B ⇒ A
    B спричиняє A
  3. X ⇒ A,  X ⇒ B
    Невідома подія X є безпосередньою причиною як події A, так і події B
  4. Y ⇒ X ⇒ A,  Y ⇒ X' ⇒ B
    Невідома подія Y спричиняє, з одного боку, X, з іншого — X'; своєю чергою, X спричиняє подію A, а X' спричиняє подію B
    (причому і для X, і для X' можуть діяти додаткові умови, необхідні для настання подій A або B); за таких опосередкованих залежностей схема причиново-наслідкового зв'язку може бути ще складнішою
  5. A ⇏ B,  B ⇏ A
    збіг A і B — випадковий

Неупереджений спостерігач завжди виходить з того, що в конкретному випадку може бути застосовною будь-яка з цих категорій, особливо остання з них.

Приклади[ред. | ред. код]

2015 р. вийшла книга аналітика військової розвідки Тайлера Віґена «Spurious Correlations» («Підозрілі кореляції»)[1], де наведено приклади кореляцій з високими величинами r щодо феноменів, непов'язаність яких один з одним очевидна: кореляція рівня споживання сиру з кількістю людей, які померли, заплутавшись у простирадлах; кореляція кількості людей, що втопилися, випавши з рибацького човна, з кількістю шлюбів на 1 тис. населення в американському штаті Кентуккі; та ін.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vigen, Tyler (2015). Spurious Correlations. Hachette Books. ISBN 0316339431. 
  2. Spurious Correlations. Персональний сайт Тайлера Віґена. Архів оригіналу за 15 червня 2017. Процитовано 15 червня 2017.