Бенгальський кіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Леопардовий кіт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бенгальський кіт
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Малі кішки (Felinae)
Рід: Азійський кіт (Prionailurus)
Вид:
Бенгальський кіт (P. bengalensis)
Біноміальна назва
Prionailurus bengalensis
(Kerr, 1792)

Бенга́льський також далекосхі́дний, або леопа́рдовий кіт (Prionailurus bengalensis) — дикий кіт, поширений у Східній, Південній та Південно-Східній Азії. Його розмір відповідає розміру свійського кота, і в межах свого великого ареалу трапляються різноманітні варіанти забарвлення. 2017 року з надвиду бенгальського кота у результаті філогеографічного дослідження було виділено новий вид — Prionailurus javanensis.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Розміри тіла й забарвлення волосяного різниться з півночі на південь. На півночі особини мають більші розміри, на півдні — менші. На півдні базове забарвлення хутра жовтіше, натомість на півночі воно переважно сіро-коричневе. Хутро вкрите темними плямами, а на голові є чорні смужки. У північних популяцій плями на хутрі мають форму кругів, у південних популяцій це виразні мазки — від великих суцільних плям до розеток і до плям з темно-коричневими або червонуватими центрами. Амурські бенгальські коти з Росії, Корейського півострова і Китаю взимку дуже бліді з довгим і щільним хутром, яке линяє до темнішого літнього. Коти, які живуть в неволі, так само дуже відрізняються від своїх диких родичів.

Поширення[ред. | ред. код]

Бенгальські коти завжди живуть біля води. У тропічних лісах вони так само добре приживаються, як і у хвойних лісах і саванах або в горах. Вони уникають людських поселень і лише іноді перетинають оброблені поля.

Ареал бенгальських котів тягнеться від Приамур'я, Кореї і Китаю до Індії, Пакистану й Малайзії. Вони зустрічаються на таких островах, як Чеджудо, Цусіма, Тайвань, Хайнань.

Охорона[ред. | ред. код]

Полювання на бенгальського кота ведеться в КНР через цінне хутро. Його імпорт в Європу припинений, проте в Японію все ще експортуються великі партії. В цілому бенгальський кіт не знаходиться під загрозою зникнення, проте в деяких регіонах він вже став рідкісною твариною.

Гібрид[ред. | ред. код]

У США шляхом схрещування з домашнім котом з'явилася нова порода, що отримала назву бенгальська.

Підвиди[ред. | ред. код]

Prionailurus bengalensis bengalensis — поширений в Індії та Індокитаї;
Prionailurus bengalensis chinensis — є в Китаї й на Тайвані;
Prionailurus bengalensis horsfieldi — зустрічається на території від Кашміру до Сиккима;
Prionailurus bengalensis iriomotensis — іріомотський кіт, є на острові Іріомото, раніше виділяли в окремий вид;
Prionailurus bengalensis manchurica — маньчжурський леопардовий кіт, є в тропічних лісах;
Prionailurus bengalensis trevelyani — зустрічається на території від Північного Кашміру до Південного Балучистана, в Пакистані;
Prionailurus bengalensis euptailura — зустрічається на Далекому Сході, існує також інша назва — амурський леопардовий кіт.

Література[ред. | ред. код]