Оперення (авіація)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оперення літака

Опе́рення (літального апарата, ракети) — аеродинамічні поверхні, які забезпечують стійкість, керування і балансування літака в польоті. Зазвичай складається з горизонтального (відповідає за тангаж), вертикального (відповідає за рискання) оперення та елеронів/елевонів і спойлерів (відповідають за крен)[1][2][3].

Конфігурація оперення[ред. | ред. код]

Горизонтальне оперення[ред. | ред. код]

Ан-72 з T-подібним хвостом

Залежно від аеродинамічної схеми, горизонтальне оперення може розміщуватись у хвостовій частині (класична схема), перед основними крилами (схема «качка»), перед і за крилами (схема з переднім і хвостовим горизонтальним оперенням[en]), або ж бути відсутнім взагалі (схема «безхвістка», також зазвичай відсутні в літаючого крила)[1].

Основні способи кріплення хвостового горизонтального оперення[1][2]:

" "
Звичайний
" "
Хрестоподібний
" "
T-подібний

Вертикальне оперення[ред. | ред. код]

Подвійний хвіст F-35

Одинарний кіль зазвичай встановлюється на верхню частину фюзеляжа, але існують літаки з підфюзеляжним кріпленням кіля, як North American X-15 та Dornier Do 335. У разі, коли літак має багатокільове оперення, можливі такі варіанти їх установлення[1][2]:

" "
На фюзеляжі
" "
На балках
" "
На крилах
" "
Зовнішній
B-2 Spirit не має ні вертикального, ні горизонтального оперення

Існують і більш специфічні варіанти вертикального оперення, наприклад три кілі, як у Caproni Ca.5[en], Lockheed Constellation[en] та OV-1 Mohawk, або навіть чотири, як у E-2 Hawkeye.

Також є рідкісним компонування без вертикального оперення взагалі. Найвідомішими прикладами є B-2 Spirit та RQ-170 Sentinel[en], але також існували та існують деякі дослідні зразки, як Northrop YB-35, McDonnell Douglas X-36, Boeing X-45 та інші.

Діагональне оперення[ред. | ред. код]

Альтернативою класичному компонуванню з вертикальним і горизонтальним оперенням є діагональні[уточнити термін] аеродинамічні поверхні, що виконують роль обох[5]. До них належать:

" "
V-подібний
" "
Обернений V-подібний
" "
X-подібний

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Scholz, Dieter (2015). Aircraft Design. Lecture Notes. 9 - Empennage General Design (англійською) . Hamburg University of Applied Sciences.
  2. а б в г Aircraft Horizontal and Vertical Tail Design. AeroToolbox (англ.). 8 серпня 2017. Процитовано 14 жовтня 2023.
  3. Kidane, Bereket Sitotaw (2016). Design and Analysis of Light GA Aircraft for Agricultural Purpose (англійською) . University of Bologna.
  4. Surette, Justin (26 травня 2023). Why Some Fighter Jets Have Twin-Tail Designs. Simple Flying (англ.). Процитовано 13 жовтня 2023.
  5. Ruddervator, V-tail // Crane, Dale (2012). Dictionary of aeronautical terms (англійська) (вид. 5). Newcastle, Washington: Aviation Supplies & Academics. с. 553, 708. ISBN 978-1-56027-864-1.