Рутенберг Петро Мойсейович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Рутенберг
Пінха(у)с (Петро) Моїсейович Рутенберг
Ім'я при народженні Пінхус Мойсейович Рутенберг
Прізвисько Мартин Іванович
Народився 5 лютого 1879(1879-02-05)
Ромни, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 3 січня 1942(1942-01-03) (62 роки)
Єрусалим, Велика Британія
Поховання Єврейське кладовище на Оливковій горі
Національність Єврей
Діяльність інженер-будівельник, інженер, письменник
Alma mater Санкт-Петербурзький державний технологічний інститут
Знання мов українська
Членство Єврейський національний комітетd

Петро (Пінхас) Рутенберг (5 лютого 1879, Ромни, Полтавська губернія (тепер Сумська обл.) — 1942, Єрусалим, Ерец-Ісраель) — есер, інженер, політичний діяч, бізнесмен, учасник революційного руху. Разом із Володимиром Жаботинським організатор Американського Єврейського Конгресу (1914) і створювач Єврейського Легіону, розробник плану електрифікації Палестини, один з ініціаторів створення держави Ізраїль. Організатор та учасник убивства Георгія Гапона.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Пінхус (Петро) Мойсейович Рутенберг[1][2][3][4][5] народився 24 січня (5 лютого) 1878 року у місті Ромни (тоді Полтавська губернія Російської імперії, зараз Україна) у єврейській сім'ї.

Батько - Мойсей (Мойше) Рутенберг, купець 2-ї гільдії. Мати - Бася-Малка Рутенберг (уроджена Марголіна), дочка кременчуцького рабина Пінхаса Марголіна[6].

Крім Пінхаса, у ній були й інші діти, п'ять синів і дві дочки. Рутенберг здобув традиційну єврейську освіту, у дитинстві ходив у хедер, вивчав Тору та єврейські закони. У віці 11 років він вступив до реального училища у своєму рідному місті. Потім він приїжджає до Петербурга, де вступає до Санкт-Петербурзького практичного технологічного інституту. Тут він захоплюється ідеями тираномахії, до сіонізму ставився байдуже.

Журналіст Горелик пише, що духовними «наставниками» Рутенберга були такі особи, як Микола Кібальчич, Віра Фігнер, Софія Перовська, Андрій Желябов та інші. Серед його вчителів був Георгій Плеханов, навіть після смерті Рутенберг підтримував зв'язок з його дружиною, Розалією. Під час навчання в інституті під впливом ідей народництва формується Рутенберг-революціонер.

У 1899 році він взяв участь у студентських заворушеннях, що охопили столицю імперії, за особливо активну участь у протестах Пінхаса було відраховано з інституту та вислано до Катеринослава, де працював креслярем на металургійному заводі, а пізніше на залізниці. У Катеринославі він зблизився з соціал-демократами. Пізніше, з появою партії есерів, вступив до неї.

На початку 1900-х років Рутенберг закохався в Ольгу Миколаївну Хоменко, яка була старша за нього і належала, так само, як і сам Рутенберг, до революційної інтелігенції. Щоб одружитися з Ольгою Хоменко, Рутенберг, за законами імперії, мав вихреститися[6]. У шлюбі вони нажили трьох дітей, двох синів (Женя та Толя) та одну дочку (Валя). Син Євген (1901-1982) пізніше став відомий як учений-іхтіолог [7].

Незважаючи на те, що Рутенберг був есером-активістом і був близько знайомий з багатьма відомими терористами того часу, такими як Євно Азеф, Григорій Гершуні, Іван Каляєв та з іншими, він не брав участі в бойовій організації есерів. Партійне прізвисько «Мартин Іванович».

Революційна активність. Вбивство Гапона[ред. | ред. код]

Закінчивши інститут, Рутенберг почав працювати молодшим інженером на найбільшому в Петербурзі Путилівському заводі.

Петро Рутенберг, 1900-ті роки. Фото департаменту поліції.

9 січня 1905 року за завданням партії взяв участь в організованому священиком Георгієм Гапоном ході робітників до Зимового палацу з метою вручення царю Петиції про потреби народу. Під час розстрілу, що послідував за ходою, демонстрації солдатами Рутенберг виявив самовладання і фактично врятував Гапону життя, вивівши його з-під вогню. Зголивши йому бороду і довге волосся і переодягнувши у простий одяг, Рутенберг повів Гапона на одну з таємних квартир, після чого його вивезли за кордон [8]. Пізніше Гапон розповів начальнику петербурзького охоронного відділення А. У. Герасимову, що Рутенберг мав план застрелити царя під час виходу до народу[8]. Взимку 1905 Рутенберг поїхав за кордон, де за рішенням ЦК есерів його було призначено керівником Військової організації партії (БО).

Влітку 1905-го брав участь у невдалій спробі доставити зброю до Росії пароплавом «Джон Крафтон». До кінця 1905 Гапон і Рутенберг ховаються за кордоном, де зустрічаються з такими видними соціалістами, як Плеханов, Ленін, Кропоткін, Жорес, Клемансо. За кордоном Рутенберг став найближчим другом Гапона, і завдяки близькості до цього популярного лідера робітників перетворився на помітну фігуру в партії есерів. Потім Рутенберг, а за ним і Гапон, повертаються до Росії.

На початку 1906 Гапон зізнався Рутенбергу у своїх зв'язках з поліцією і спробував його завербувати, стверджуючи, що, будучи подвійними агентами, вони зможуть надати велику допомогу робочій справі. Рутенберг повідомив про провокацію керівникам партії — Євгену Азефу (який сам згодом виявився провокатором та подвійним агентом) та його заступнику Борису Савінкову. Азеф зажадав стратити Гапона.

26 березня Рутенберг запросив Гапона на заздалегідь зняту дачу в селищі Озерки під Петербургом, де той був повішений на гаку вішалки бойовиками партії. (Будинок, де сталося вбивство, був на розі Ольгінської (нинішня Єриванська) і Варварінської вулиць [9]) Рутенберг писав у своїх спогадах (Париж, 1909), що Гапон був засуджений до смерті товариським судом робітників, які підслуховували його розмову з Гапоном, сховавшись у сусідній кімнаті на дачі. Після того, як Гапон кілька разів повторив пропозицію "охоронки" про співпрацю, Рутенберг несподівано покликав товаришів, які чули все [Коментар 1], а сам вийшов на терасу. Коли він повернувся, Гапон був мертвий.

Керівництво партії есерів, однак, відмовилося взяти відповідальність за злочин, заявляючи, що Рутенберг діяв з власної ініціативи, виходячи з особистих мотивів.

У своєму заповіті Рутенберг писав про вбивство Гапона так: «Раз у житті з'їхав з глузду. Перейшов кордон, нам, маленьким людям, дозволений. І потім оговтатися не міг...» [10].


На еміграції[ред. | ред. код]

Есер Петро Моїсейович Рутенберг (1878-1942)

Вимушений вирушити 1906 року еміграцію до Німеччини, Рутенберг з 1907 по 1915 рік жив у Італії. Він відходить від політичної діяльності, зосереджується на інженерній роботі та освоює гідротехніку. Тоді ж він вперше звертається до специфічних єврейських проблем і робить висновок, що вони можуть бути вирішені лише шляхом національної організації єврейського народу. Він повернувся до юдаїзму, виконавши з власної ініціативи середньовічний суворий обряд покаяння відступника[10] (39 ударів батогом на порозі синагоги, шрами у Рутенберга залишилися протягом усього життя, і він ними пишався). У 1907 проживав в Англії [11].

З початком світової війни Рутенберг береться за створення єврейської бойової організації, завданням якої допомогти союзникам звільнити Палестину. Він відвідує низку європейських столиць, зустрічається з відомими політиками та керівниками сіоністського руху та вступає в контакт із Жаботинським та Трумпельдором, які також працювали над організацією «Єврейського легіону». За погодженням із Жаботинським, Рутенберг у травні 1915 року вирушає до Америки з метою агітації.[12]

У Нью-Йорку триває політична боротьба єврейських організацій навколо створення структури, здатної відстоювати вимоги сіоністів після перемоги союзників у війні. Рутенберг переважно підтримує зв'язок з лідерами лівих організацій, такими як Давид Бен-Ґуріон. Разом із Хаїмом Житловським він бере участь у створенні Американського єврейського конгресу. Тоді ж Рутенберг під псевдонімом Пінхас Бен-Амі видає на ідиші свою книгу «Національне відродження єврейського народу», написану російською в Італії. В Америці Рутенберг розробив детальний план використання гідроенергії в Палестині та іригації Палестини - втілення цього плану в життя стає його мрією.

Після Лютневої революції[ред. | ред. код]

У лютому 1917 року відбулася Лютнева революція, під час якої було повалено імперію Миколи II. Рутенберг був одним із багатьох емігрантів, які вітали революцію і бажали повернутися до Росії. У липні 1917 року він уже в Петрограді, де його зустрів соратник по партії есерів Олександр Керенський, який очолював Тимчасовий уряд. Незважаючи на те, що Рутенберг перебував на еміграції 11 років, за кілька днів його було призначено заступником губернського комісара.

До осені очолюваний Троцьким петроградська Рада робочих депутатів стала органом влади, який протистоїть рутенбергівській міській Думі. Було ясно, що Ради планують захопити владу та усунути уряд. 3 листопада Керенський оголосив про створення Вищої ради у складі трьох осіб, наділеної надзвичайними повноваженнями з метою збереження законності та порядку, та включив до неї Рутенберга. У жовтні Рутенберг стає помічником М. Кімкіна — уповноваженого уряду щодо «заволодіння порядком у Петрограді». У дні Жовтневої революції Рутенберг пропонував заарештувати і стратити Леніна та Троцького [13].

Під час штурму Зимового палацу, 7 листопада 1917 року, Рутенберг був серед захисників резиденції Тимчасового уряду. Він був заарештований разом із міністрами і шість місяців провів у Петропавлівській фортеці. Звільнений за клопотанням М. Горького та О. Коллонтай [13]. Потім працював у Москві, де зайняв пост у кооперативному русі.


В Україні[ред. | ред. код]

Паспорт, з яким Рутенберг полишив Одесу, 1919.

Після політики Червоного терору, що розпочалася, проведеної більшовиками, Рутенберг утік до Києва — столиці тоді незалежної Української Держави.

Не пізніше 1 лютого 1919 року Рутенберг приїхав до Одеси. Там він увійшов до Комітету оборони та продовольства, сформований 23 березня 1919 року командуванням французьких військ, які займали в цей час Одесу, керував постачанням у французьку військову адміністрацію[13]. За спогадами К.І. Глобачова, Рутенберг у Раді оборони грав вирішальну роль і «пригнічував інших членів Ради оборони своїм нахабством, безапеляційністю своїх рішень та авторитетом своєї партійності»[14].

У ніч із 2 на 3 квітня 1919 року Рутенберг був присутній під час зустрічі представників одеської Ради робочих депутатів із французьким командуванням, де обумовлено умови переходу влади у місті від французів до Ради, очолюваної більшовиками. Коли стало відомо про оголошену евакуацію французьких військ, Рутенберг наполягав на арешті міських "робітничих організацій", на що раніше не погоджувався. На думку Глобачова, такі дії Рутенберга мали провокаційний характер [14]. 17 березня 1919 року Рутенбергу вдалося отримати російський закордонний паспорт разом із виїзною візою. Це дозволило йому сісти на американський корабель, який вирушав з Одеси до Константинополя, контрольованого союзниками.

У Франції[ред. | ред. код]

Того ж року у Парижі разом із іншими керівниками сіоніського руху брав участь у підготовці пропозицій до Версальської мирної конференції. У цей час він повернувся до своєї ідеї електрифікації Палестини. За рекомендацією старого барона Едмонда де Ротшильда, його син, британський фінансист Джеймс Ротшильд, виділив кошти на цей проект.

Електрифікація Палестини[ред. | ред. код]

Перша дизельна "станція Рутенберга" в Тель-Авіві, архітектор Джозеф Берлін, побудована в 1923 році.

Наприкінці 1919 року сорокаоднолітній Рутенберг приїжджає до Палестини і одразу стикається з антиєврейськими виступами палестинських арабів, які незабаром переросли у погроми. Жаботинський, Рутенберг та Трумпельдор утворюють загони єврейської самооборони «Хагана» — ядро майбутньої Армії оборони Ізраїлю. У 1921 Рутенберг - командир «Хагани» під час заворушень в районі Тель-Авіва.

Рутенберг не припиняє роботи з одержання концесії та пошуку інвестицій для будівництва електростанцій. Спочатку він представив проект осушення боліт та будівництва каскаду гідроелектростанцій у Верхній Галілеї. Цей проект грав роль ключового аргументу в переговорах 1920 між Англією і Францією, в результаті яких долина Верхнього Йордану (т. зв. Галілейський виступ) була включена до складу підмандатної Палестини.

У 1923 році, подолавши численні перешкоди, за підтримки міністра колоній Уїнстона Черчилля, Рутенберг отримує концесію на виробництво електроенергії та створює Палестинську Електричну Компанію. Тоді ж з'явилася перша електростанція, і електрика прийшла спочатку до Тель-Авіва, а потім до Хайфи, Тиверіади та інших міст.

В 1930 будується порівняно велика гідроелектростанція в Нахараїмі, при впаданні річки Ярмук в Йордан. Через кілька років річка проклала в м'яких ґрунтах нове русло, обійшовши греблю, яка опинилася на йорданській території. "Старий з Нахараїма" - під таким прізвиськом став відомий Рутенберг серед єврейських колоністів. Рутенбергу вдалося залучити до ради компанії багатьох іменитих британських політиків: сера Герберта Семюела, сера Х'юго Херста, графа Редінга.

Перша йорданська гідроелектростанція, також відома як "електростанція Рутенберга" або "електростанція Нахараїм" або "електростанція Тель-Ор", була звичайною гідроелектростанцією з дамбою на річці Йордан, яка працювала між 1932 і 1948 роками. Вона була розташована в еміраті Трансйорданія (сучасна Йорданія), але побудований для забезпечення електроенергією підмандатної Палестини (сучасний Ізраїль). Завод було побудовано в районі, відомому як Джіср-ель-Маджамі, пізніше перейменованому Палестинською електричною корпорацією на Нахараїм, і після мирного договору між Ізраїлем і Йорданією сьогодні він є частиною йорданського району Бакура.

Голова Національної Ради "Ваад Леумі"[ред. | ред. код]

Пінхас Рутенберг, фото близько 1940 р.

Соціалістичне минуле Рутенберга зближало його з лівим табором у сіонізмі. Водночас він зберігав тісні зв'язки з Жаботинським та «ревізіоністським» правим перебігом. Рутенберг не належав до жодної з партій, але мав величезний авторитет і зв'язки як у Палестині, і серед європейських і американських політиків. Все це робило його людиною, здатною «наводити мости» та зближувати позиції різних груп. В 1929 відбулися арабські напади на євреїв в Єрусалимі, біля Стіни плачу. Головний рабин Палестини, рав Кук звертається до Рутенберга з проханням використати свій вплив серед англійців, щоб забезпечити безпеку у цьому святому місці. Рутенберг призначається головою Національної Ради ("Ваад Леумі", орган єврейського самоврядування). Спільно з Моше Смілянським Рутенберг намагається домовитися з арабами про взаєморозуміння і використовує при цьому своє знайомство з еміром Трансйорданії (пізніше королем Йорданії) Абдаллою, що виникла на будівництві в Нахараїмі. Ці переговори, однак, не мали успіху.

Пінхас Рутенберг – засновник Палестинської Електричної компанії, фото близько 1940 р.

У 1934 році він намагається подолати розбіжності між Бен-Ґуріоном та Жаботинським. За посередництвом Рутенберга вони дійшли згоди, яка, однак, не була затверджена правлінням Всесвітньої сіоніської організації. Британська влада використовувала Рутенберга для встановлення неформальних контактів із Муссоліні: під час однієї з численних поїздок до Європи Рутенберг зустрічався в Римі зі своїм давнім знайомим, тепер італійським диктатором. З початком Другої світової війни Рутенберг знову стає головою Національної Ради. Він намагається вжити заходів для порятунку німецьких євреїв. Однак здоров'я його погіршується, і в 1942 Рутенберг помирає в Єрусалимі. Перед смертю він звертається до єврейської молоді із закликом до єдності. Рутенберг заповів свій стан фонду молодіжної діяльності, названому його ім'ям. Будинок Рутенберга на горі Кармель у Хайфі став великим молодіжним центром. Гідроенергія стала джерелом електрики для Ізраїлю. Станція в Нахараїмі була зруйнована йорданцями під час війни у 1948 році. Проте компанія "Хеврат Хашмаль" (Електрична компанія) виявилася основою інфраструктури єврейської держави. Ім'ям Рутенберга названо велику сучасну електростанцію в районі Ашкелону.

Сім'я[ред. | ред. код]

  • Син — Євген Петрович Рутенберг (1901—1982), іхтіолог, кандидат біологічних наук [15].

Твори[ред. | ред. код]

  • «Вбивство Гапона» (рос. "Убийство Гапона") : Спомини П.М.Рутенберга. — Ленінград : Билоє, 1925. — 152 с.

У кіно[ред. | ред. код]

В серіалі "Імперія під ударом" (2000, рф) Рутенберга грає Георгій Траугот. 7-а серія: «Гапон» (Дата виходу - 23.11.2000) 1905 рік. Після «Кривавої неділі» вся поліція шукає священика Гапона (Олександр Домогаров). Медянніков з'ясовує, що його приховує есер Петро Рутенберг (Георгій Траугот). Рачковський вирішує використовувати Гапона як агента-інформатора в партії есерів.

Література[ред. | ред. код]

  • Віталій Абліцов «Галактика „Україна“. Українська діаспора: видатні постаті» — К.: КИТ, 2007. — 436 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Хронос» до статті П. Рутенберг. Не існує жодних об'єктивних даних (крім оповідань самого Рутенберга) про участь якихось «робітників» у вбивстві Гапона. Найімовірніше, це були бойовики, найняті Рутенбергом для таких брудних справ. Існують численні свідчення про те, як озброєні револьверами люди в 1905—1906 роках примушували службовців залишити робочі місця, в іншому випадку не підкорилася чекала розправа. Таких «робітників» правильніше було б називати бандитами, найнятими на «справу». У листі Б.І.Миколаївського В.М.Чернову від 15 жовтня 1931 року вказується, що одним із убивць Гапона був Дикгоф-Деренталь, Олександр Аркадійович, член ПСР і аж ніяк не робітник, але зовсім не робітник. Спогади Деренталя про вбивство Гапона було опубліковано у «Былому» під криптонімом «N. N.»

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Упоминание Пинхуса Рутенберга в повременных документах (записка директору департамента полиции). Архів оригіналу за 29 травня 2013. Процитовано 28 лютого 2012. 
  2. High Commissioner of Palestine to Issue New Proclamation (JTA, 1929): Pinchus Ruttenberg
  3. Churchill Answers an Attack on the Palestine Concessionnaire Pinchus Rutenberg (The New York Times, 1922). Архів оригіналу за 20 лютого 2014. Процитовано 29 жовтня 2017. 
  4. Пинхус Моисеевич Рутенберг в Российской Еврейской Энциклопедии. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 28 лютого 2012. 
  5. Пётр (Пинхус) Моисеевич Рутенберг в томе 11 Персоналий русских евреев [Архівовано 2012-09-02 у Wayback Machine.]
  6. а б Рутенберг Пинхас // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)
  7. http://www.bgu.ac.il/~keugene/Publications/Popular%20paper/Who%20are%20you%20mister%20Rutenberg.pdf
  8. а б Михаил Носоновский. От разрушения к созиданию. Архів оригіналу за 21 листопада 2005. Процитовано 21 вересня 2005. 
  9. Дача Звержинської в Озерках
  10. а б "Лампочка Моисеевича": Владимир Бейдер — о Пинхасе Рутенберге
  11. Новое время. 07 июня (25 мая) 1907 года. Архів оригіналу за 25 липня 2013. Процитовано 8 лютого 2010. 
  12. Pietro (Pinchus) Rutenberg в списках прибывших на Эллис Айлэнд иммигрантов (1915). Архів оригіналу за 20 червня 2013. Процитовано 28 лютого 2012. 
  13. а б в Рутенберг Пинхас Моисеевич на сайте Хронос. Архів оригіналу за 23 лютого 2020. Процитовано 2 квітня 2020. 
  14. а б Глобачев К. И. Правда о русской революции. Архів оригіналу за 9 лютого 2010. Процитовано 3 вересня 2010. 
  15. Ирина Расс, Ирма Расс. Жил-был профессор, Природа № 11, 2004.