15-й окремий мотопіхотний батальйон «Суми»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
15-й БТрО «Суми»
Емблема 15-го батальйону територіальної оборони «Суми» Збройних сил України
На службі з червня 2014
Країна Україна Україна
Належність ЗСУ Збройні сили
Вид Сухопутні війська
Тип Підрозділ територіальної оборони України
Роль Захист державного суверенітету і незалежності України
Чисельність Батальйон
Війни/битви Антитерористична операція на сході України (2014)
Командування
Поточний
командувач
підполковник Герасімов Павло

Медіафайли на Вікісховищі
Нарукавний шеврон 15-го БТрО

15 батальйон територіальної оборони «Суми» (15-й БТрО; повна назва: 15-й батальйон територіальної оборони Сумської області «Суми» Збройних сил України) — добровольче збройне формування, створене на території та з мешканців Сумської області, офіційно підпорядковане Міністерству оборони України. Командир батальйону — підполковник Павло Герасімов.

Завдання

Відповідно до закону «Про оборону України» головними завданнями батальйону «Суми», котрий підпорядковується Міністерству оборони України, є:

  1. Захист державного суверенітету і незалежності держави;
  2. Підтримання безпеки і правопорядку;
  3. Забезпечення умов для оперативного розгортання військ у випадку необхідності;
  4. Забезпечення діяльності органів державного управління в регіонах;
  5. Охорона стратегічно важливих об'єктів і комунікацій;
  6. Боротьба з диверсійними та іншими незаконно створеними озброєними формуваннями;
  7. Допомога в охоронi державного кордону.

Створення

Створення Сумського батальйону територіальної оборони почалося 23 квітня 2014 року[1][2]. Комплектування батальйону проходило на основi Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ «Про військовий обов'язок і військову службу»[3], «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»[4], наказу Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»[5].

Військові комісаріати Сумської області наповнили батальйон особовим складом із числа патріотично налаштованих сумчан, але серед них було мало тих, хто раніше проходив строкову службу. Не вистачало кадрових офіцерів; довгий час шукали відповідну кандидатуру на посаду комбата. Пiсля завершення комплектування, розпочалися теоретичні курси та практичні заняття з правил чергування на блокпостах та охорони стратегічних об'єктів, а також — рукопашного бою; водії відпрацювали рух у складі колони; двічі були проведені стрiльби на полігоні[6].

На закупівлю військової амуніції для батальйону Сумська обласна рада виділила з обласного бюджету 3 мільйони гривень[7].

Планувалося, що батальйон буде нести службу лише в межах Сумської областi по охороні важливих об'єктів, — державних установ та більш ніж 500 км кордону з Росією[6]. Було заявлено, що рядовий солдат буде отримувати близько 2600 гривень, а офіцерський склад, — залежно від вислуги років, військового звання та посади,, — від 4000 до 6000 гривень[6].

Склад

Штатна чисельність батальйонiв територіальної оборони мирного часу була визначена в 426 військовослужбовців[8]. У Сумах спочатку планували сформувати батальйон кількістю у 300 осіб[9]. Після доукомплектування в червні за рахунок мобілізованих та добровольців із числа членів добровольчого загону територіальної оборони при Сумському міському військовому комісаріаті, — в батальйоні вже нараховувалося 463 особи[6]. Військове містечко для батальйону обладнали у казармах 27-го полку реактивної артилерії (м. Суми). Командиром батальйону був призначений колишній начальник кафедри Сумського інституту ракетних військ і артилерії підполковник Павло Герасімов.

Озброєння

При формуванні 15-й БТрО одержав штатну зброю стрілецького підрозділу: пістолети, автомати та ручні кулемети. Влітку особовому складу були видані автоматичні та одноразові гранатомети. Батальйону не була надана броньована техніка; довгий час тягнулася конфліктна сітуація пов'язана з нестачею захисної амуніції[10].

Діяльність

На початку червня керівництво батальйону відрапортувало про повну готовність особового складу до виконання будь-яких наказів командування[11]. На думку ж членів родин та окремих бійців батальйону, насправді — не було проведено достатнього бойового злагодження підрозділу[10].

12 червня Сумський батальйон територіальної оборони відбув для виконання завдань Генерального штабу на території Луганської області, яка тоді офіційно не входила до району проведення Антитерористичної операції на сході України[12]. На той час особовий склад не був забезпечений засобами пасивного захисту — шоломами і бронежилетами[13]. Дізнавшись про це, матері та дружини військовослужбовців батальйону вийшли 20 червня з плакатами «Поверніть наших чоловіків!» та «Пожалійте матерів — поверніть їм синів» під Сумську ОДА. Вони вимогали негайного забезпечення бійців батальйону касками та бронежилетами, або ж — повернення їх додому[14].

По прибуттю на місце розгортання у Луганській області батальйон був поділений на дві частини, — дві його роти розмістилися на відстані близько 100 км одна від одної поблизу із державним кордоном з Росією. На початку липня один взвод батальйону був перекинутий на північ в смт. Мілове, Луганська область, для посилення Луганського прикордонного загону. У Мілове прикордонники опинились у складних умовах несення служби, так як українське Мілове й россійське Чертково розділяє лише трьохкілометрова вулиця Дружби народів, яка є умовним державним кордоном. В нічь з 7 на 8 серпня пункт пропуску «Мілове» та місце тимчасового базування сумчан були обстріляні із мінометів та гранотометів. Сумські бійці у відповідь також відкрили вогонь — напад було відбито[15].

Восени особовий склад 15-го БТрО продовжив нести службу на сході України. Як заявив військовий комісар Сумського обласного військового комісаріату Віталій Бондаренко:

За час проведення антитерористичної операції наші бійці підтвердили, що вони – справжні чоловіки, патріоти, захисники рідної землі. Вони з честю виконують бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України[16].

Комбат Герасімов в свою чергу сказав, що «настрій у бійців бойовий. Військові вірні присязі, вірні народу, вірні Україні[16]

Шефська допомога

Місцеві органи влади Сумщини, підприємства, громадські організації, волонтери та просто звичайні сумчани з початку функціювання батальйону надають йому моральну підтримку та матеріальну допомогу[17][18].

Так, небайдужі громадяни Сумської області разом із членами «Київської регіональної організації миротворців» (КРОМ) зібрали у червні 800 тисяч гривень пожертвовань. На ці кошти на початку липня були придбані: «засоби індивідуального захисту, рації, спальні мішки, палатки та інша необхідна в умовах бойових дій амуніція.» 9 липня представники «КРОМу» відвезли цінний вантаж в Луганську область до базового табору 15-го БТрО. Як заявив заступник голови «КРОМ» Владислав Глазунов:

Добре екіпірований солдат – запорука успішного завершення бойових дій. Кожний командир вам скаже, що не ставить перед собою за мету домогтися перемоги будь-якою ціною, головне – виграти війну з мінімальними втратами. Знаючи стан справ із забезпеченням українських солдатів, ми не могли залишитися осторонь. Кожний, хто взяв участь у зборі коштів і закупівлі амуніції, радий, що вніс свою крихту у встановлення миру та спокою на території України і збереження життів українських військовослужбовців[19].

Зовнішні зображення
Малюнки та побажання учнів школи № 9 (м. Суми) бійцям 15-го БТрО

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій в Спасо-Преображенському кафедральному соборі Сум передав бійцям батальйону територіальної оборони освячені ним бронежилети[20].

Не лишилися осторонь й сумські дітлахи: вони малювали плакати та писали листи з побажаннями бійцям 15-го батальйону та з допомогою волонтерів передавати їх на передову[21].

Голова обласної спілки ветеранів Афганістану Анатолій Линник переказав місячний заробіток за вересень на потреби 15-го БТрО. Він сказав:

Ця допомога лише маленький мізер, який ми можемо зробити для «рідного» батальйону, але як говорить славнозвісна приказка «зі світу по нитці». Закликаю, усіх небайдужих надавати фінансову та моральну підтримку українським військовослужбовцям – захисникам нашої Вітчизни. Наша сила – у єдності[22].

Переформатування

10 листопада в в ефірі телеканалу «ICTV» Міністр оборони України Степан Полторак заявив:

Створені добровольчі батальйони зіграли важливу роль в АТО і тепер їхнє входження до складу постійної частин армії надасть можливість чітко спланувати діяльність. ... По батальйонам територіальної оборони відповідне рішення вже прийняте, щоб вони увійшли до складу регулярних частин[23]."

Відповідно до директиви Генерального штабу 15-й БТрО був у листопаді 2014 року переформатований у 15-й окремий мотопіхотний батальйон 92-ї механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.

Див. також

Примітки

  1. В областях для охорони кордонів створюються батальйони територіальної оборони
  2. У Сумах формується батальйон територіальної оборони, який підпорядковуватиметься Міністерству оборони України
  3. Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу»
  4. «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»
  5. Наказ Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» // Наказ Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року
  6. а б в г На Луганск!
  7. Сумському батальйону територіальної оборони виділено 3 мільйони гривень з обласного бюджету на придбання військової амуніції
  8. Добровольчі батальйони: структура, страхи, проблеми бойового застосування
  9. Суми створюють батальйон територіальної оборони
  10. а б Не жертви і не гарматне м'ясо: Родичі бійців Сумського батальйону територіальної оборони зажадали повернути їх з Луганської області
  11. Підрозділи Сумського батальйону територіальної оборони пройшли бойове злагодження
  12. Сумщина відправила свій батальйон в зону АТО
  13. Бійці з Сумської області воюють хворі, без шоломів та бронежилетів
  14. У Сумах жінки прийшли під ОДА з плакатами «Поверніть наших чоловіків!»
  15. Сумських бійців обстріляли в Міловому, що на кордоні з Росією
  16. а б Сумські військові з честю несуть службу на сході України
  17. Захистімо солдата, який захищає нас
  18. Допомога сумським військовослужбовцям
  19. Солдати батальйону "Суми" отримали амуніцію від Київської регіональної організації миротворців
  20. Бійці АТО їдуть в Донбас в освячених бронежилетах
  21. Учні комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 9 долучилися до акції «Лист пораненому». Крім листів військовим, школярі малювали плакати та малюнки з побажаннями, які були відправлені 15-му батальйону Територіальної оборони
  22. Анатолій Линник перерахував свій місячний заробіток на підтримку Сумського територіального батальйону
  23. Полторак: добровольчі батальйони в АТО увійдуть до складу постійних частин армії

Посилання

Шаблон:Батальйони територіальної оборони Шаблон:Російсько-українська війна 2014