English Electric Lightning

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lightning
Lightning F.6 RAF Binbrook, помічена під час навчань "Пріора" у 1980-х роках
Призначення Перехоплювач (первинний); винищувач загального призначення
Виробник
Перший політ
  • 4 серпеня 1954 (P.1A)
  • 4 квітня 1957[1]

English Electric Lightning — британський винищувач, який служив перехоплювачем у 1960-х, 1970-х і наприкінці 1980-х років. Він мав максимальну швидкість понад 2 Маха. Lightning був спроектований, розроблений і виготовлений компанією English Electric, яка пізніше була об'єднана в новостворену British Aircraft Corporation. Пізніше цей тип був проданий як BAC Lightning. Він експлуатувався Королівськими ВПС (RAF), ВПС Кувейту (KAF) і Королівськими ВПС Саудівської Аравії (RSAF).

Унікальною особливістю конструкції Lightning є вертикальна конфігурація в шаховому порядку двох турбореактивних двигунів Rolls-Royce Avon у фюзеляжі. «Лайтнінг» був спроектований і розроблений як перехоплювач для захисту аеродромів бомбардувальників V[2] від нападу передбачуваних майбутніх надзвукових радянських бомбардувальників з ядерним озброєнням, таких як Туполєв Ту-22, але згодом йому також знадобилося перехоплювати інші бомбардувальники, такі як Туполєв Ту-16 і Туполєв Ту-95.

Lightning має виняткову швидкість підйому, стелю та швидкість; пілоти описали політ на ньому як "осідлання в небо". Ця продуктивність і спочатку обмежений запас палива означали, що його місії значною мірою продиктовані його обмеженим радіусом дії[3]. Пізніші розробки забезпечили більшу дальність і швидкість, а також можливість повітряної розвідки та наземної атаки . Фітинги паливного бака над крилом були встановлені у варіанті F6 і пропонували розширений діапазон, але максимальна швидкість конфігурації була обмежена 1 000 миль/год (1 600 км/год)[4].

Після звільнення Королівських ВПС наприкінці 1980-х років багато літаків, що залишилися, стали музейними експонатами. До 2009 року три "Лайтнінг" літали в "Тундер Сіті " в Кейптауні, Південна Африка. У вересні 2008 року Інститут інженерів-механіків присудив Lightning свою «Нагороду за інженерну спадщину» на церемонії на території BAE Systems на аеродромі Вартон.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Winchester 2006, p. 82.
  2. Note: at the time, the V bombers carried Britain's nuclear deterrent and thus were the likely first-strike targets of a Soviet air attack on the UK. In addition to the Lightning, the last line-of-defence for the airfields was to be what became the Bristol Bloodhound guided missile.
  3. Note: the original specification called for a 150-mile radius of action from the V bomber bases the aircraft was defending. Roland Beamont later called for the Lightning's fuel capacity to be greatly increased, which it was.
  4. Williamson, Ian (2020). Lightning, The Glory Days. Oxford: ADW Publications. с. 6.