Винищувач шостого покоління

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Винищувач шостого покоління — перспективне покоління винищувачів, в яких передбачається, що це будуть автоматизовані безпілотні комплекси, не обмежені в маневреності і швидкості «людським фактором», включені в загальну комп'ютерну систему управління бойовими діями.[1][2]

  1. Винищувач шостого покоління буде мати «наднизький профіль» з плавними обводами фюзеляжу і крила.
  2. Всі винищувачі шостого покоління будуть мати надзвукову крейсерську швидкість. Можливо, деякі з них будуть мати гіперзвукову швидкість польоту, ці технології проходять випробування на повітряно-космічному літаку Boeing X-37. Винищувач, що розробляється компанією «Боїнг», матиме крейсерську швидкість 1,26М та плазмові стелс-технології.
  3. Буде далі розвиватися маневреність машин. Винищувач шостого покоління буде мати надманевреність на надзвукових швидкостях. США має намір використовувати технології двигунів з керованим вектором тяги ± 20 град, що дозволить літаку легко маневрувати на кутах атаки 60 град. {{нп|F/A-XX||en|F/A-XX program}] також буде володіти суперманевренністю.
  4. Можливість завдання дальнього удару. Винищувачі шостого покоління будуть мати дуже велику дальність польоту, що дозволить їм завдавати удари на «супердалеких» дистанціях. Винищувач F/A-XX буде оснащений потужною лазерною і електромагнітною зброєю, а також ракетами з гіперзвуковою швидкістю польоту.
  5. Винищувач нового покоління буде інтегрований з усіма системами бойового управління і ураження - наземними, повітряними, морськими, підводними і космічними.
  6. Літаки можуть використовуватися як в пілотованому, так і безпілотному режимах (F/A-XX).

США планують оснастити свої ВПС і ВМС винищувачами нового покоління в 2030-50 роках. З урахуванням бюджетних труднощів, міністерство оборони США планує відсунути термін прийняття на озброєння нових винищувачів до 2040 року.

Перспективні розробки[ред. | ред. код]

За деякими даними із російських військових мультфільмів, російська компанія «Сухой» розробляє винищувач шостого покоління зі зворотньою стріловидністю крила, яке повністю інтегровано у фюзеляж. Вертикальне оперення двохкілеве. Винищувач планується оснастити радіофотонною РЛС [3].

Американська компанія Boeing вже розробила літак F/A-XX без вертикального оперення за схемою «літаюче крило», що нагадує бомбардувальник B-2. Винищувач буде мати двигуни зі змінним вектором тяги та буде здатний виконувати зліт і посадку на укорочені злітно-посадкові смуги.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 美军第六代战机酷似B-2轰炸机可连续飞行50小时. Архів оригіналу за 30 квітня 2013. Процитовано 4 липня 2013.
  2. Каким будет истребитель шестого поколения?. Военный паритет. 28 жовтня 2011р. Архів оригіналу за 7 червня 2012. Процитовано 04 липня 2013.
  3. Заявленные для истребителя 6-го поколения радиофотонные РЛС создадут в РФ через пару лет [Архівовано 28 листопада 2018 у Wayback Machine.] // ТАСС, 9 июля 2018