Вовк (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вовк
Вовк
Вовк
Латинська назва Lupus
Род. відмінок Lupi
Скорочення Lup
Пряме піднесення 15год 15хв
межі від 14год 10хв до 16год 00хв
Схилення -45° '
межі від -55° ' до -29° 30'
Площа 334 кв.град.(46)
Зорі 3 яскравіших від 3m
46 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфа Вовка 2,30m
Метеорні потоки немає
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +35° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом травня
Існує з античності. Запропоноване

Вовк (лат. Lupus) — сузір'я південної півкулі неба, розташоване між Центавром і Скорпіоном. Найяскравіша зірка має зоряну величину 2,3 m. Найкращі умови видимості в травні.

Зображення сузір'я Вовка із зоряного атласа Йоганна Боде, 1778
Сузір'я Вовк неозброєним оком.

Історія[ред. | ред. код]

Сузір'я відоме з давніх часів як астеризм у сузір'ї Центавра. Вперше його виокремив Гіппарх у II столітті до н. е. під назвою «Звір» (грец. Therion), без асоціацій з якоюсь конкретною твариною. Згодом під цією назвою розміщене у зоряному каталозі Птолемея Альмагест. Перекладачі праці Птолемея на латинську мову ідентифікували тварину як вовка.

У сузір'ї Вовка знаходяться кулясті зоряні скупчення NGC 5824 і NGC 5986, розсіяні скупчення NGC 5822 і NGC 5749, темна туманність B 228, планетарна туманність з гарячою зіркою типу Вольфа-Райе IC 4406. У цьому сузір'ї спалахнула історична наднова 1006 (SN 1006).

Латинська назва сузір'я «Вовк» — лат. Lupus

Шумери називали його «чудовисько смерті», а греки — «звір». Арат говорить про цю частину неба:

"Праву руку свою Кентавр туди простягає, де в небесах затверджений точений Жертовник. Міцно стисненим правицею цією подорожує по небу якийсь Звір".

Вовк лежить на південь від Терезів, займає на небі площу в 333.7 квадратного градуса і містить 108 зірок, видимих ​​неозброєним оком.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Вовк [Архівовано 4 жовтня 2008 у Wayback Machine.]


Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Вовка


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка