Вільям Мак-Кінлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Мак-Кінлі
William McKinley, Jr.
Вільям Мак-Кінлі
Вільям Мак-Кінлі
25-й Президент США
4 березня 1897 — 14 вересня 1901
Попередник: Гровер Клівленд
Наступник: Теодор Рузвельт
39-й Губернатор штату Огайо
11 січня 1892 — 13 січня 1896
Попередник: Джеймс Камббел
Наступник: Аса Бушнелл
 
Народження: 29 січня 1843(1843-01-29)
Найлс, Трамбалл, Огайо, США[1]
Смерть: 14 вересня 1901(1901-09-14) (58 років)
Баффало, Нью-Йорк, США[2][1]
Причина смерті: вогнепальне поранення
Поховання: Кантон, штат Огайо, США
Національність: американець
Країна: США
Релігія: Методист
Освіта: Коледж Аллегеніd, Школа права Олбані, University of Mount Uniond і Poland Seminary High Schoold
Партія: Республіканська партія США
Батько: Вільям Мак-Кінлі (старший) (William McKinley Sr.)
Мати: Ненсі Еллісон (Nancy Allison)
Шлюб: Іда Сакстон Мак-Кінлі
Діти: Кетрін (Кетті), Іда (обидві померли в дитинстві)
 
Військова служба
Роки служби: 18611865
Приналежність: Армія США
Звання: Майор
Битви: Громадянська війна у США
Автограф:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Висловлювання у Вікіцитатах

Роботи у  Вікіджерелах

Ві́льям Мак-Кі́нлі (англ. William McKinley, 29 січня 1843 — 14 вересня 1901) — американський політичний діяч і 25-й президент США (1897—1901) від Республіканської партії США. Був першим президентом ХХ століття і останнім із президентів США, які брали участь в Громадянській війні в США.

Початок кар'єри[ред. | ред. код]

Дослужився до чину майора в часи Громадянської війни, потім займався адвокатурою у рідному штаті Огайо; у 1877 році обраний у Конгрес США, де належав до республіканської партії і відстоював крайній протекціонізм.

У 1890 році запропонував так званий білль Мак-Кінлі, який складався, власне, з двох окремих біллів, які мали одну мету: McKinley Administrative Bill, який набув чинності 1 серпня 1890 року, та McKinley Tariff Bill, який набув чинності 6 жовтня того ж року. Білль Мак-Кінлі викликав сильне невдоволення в середовищі демократичної партії; його непопулярність допомогла демократам здобути блискучу перемогу у виборах в палату представників у листопаді 1890 року, а ще через два роки — провести президентом республіки свого кандидата Гровера Клівленда; в 1894 році вони добилися зниження митних зборів. Сам Мак-Кінлі набув, проте, значного авторитету в рядах своєї партії; в 1891 році обраний губернатором Огайо.

Президентство[ред. | ред. код]

Наприкінці 1896 року обраний на посаду президента; наприкінці 1900 року переобраний на наступні 4 роки. Час президентства Мак-Кінлі був епохою розквіту імперіалізму і протекціонізму.

У 1898 році США вели війну з Іспанією, яка закінчилася окупацією Куби, а незабаром Філіппін і Пуерто-Рико. Також анексовані Гаваї і проголошена відмова США від ізоляціонізму (доктрина Монро) і початок їхньої експансії у східну півкулю.

5 вересня 1901 року на панамериканській виставці у Баффало президент був поранений американським анархістом польського походження Леоном Франком Чолгошем. Перша куля вбивці, який стояв буквально за метр від президента, відскочила від ґудзика його смокінга, не завдавши йому ніякої шкоди. Однак друга куля влучила у живіт, пошкодила внутрішні органи та застрягла у спині (на розтині її не знайшли). Мак-Кінлі, бачачи, що охорона б'є спійманого на місці вбивцю, тихим голосом встиг сказати: «Легше з ним, хлопці». Незважаючи на своєчасну операцію та первинне поліпшення, президент помер 14 вересня у Баффало в особистому будинку у присутності міністрів та сенаторів від гангрени внутрішніх органів, яка виникла внаслідок вогнепальної рани. Останніми його словами були перші рядки гімну «Ближче, Господи, до Тебе».

Вбивство Мак-Кінлі

Смерть Мак-Кінлі викликала загальне обурення та скорботу американців; газети на той час сповнені порівнянь «поваленого вождя», «мученика» з Лінкольном і навіть Христом. З іншого боку, анархістка Емма Гольдман порівняла вчинок Чолгоша з тирановбивством, здійсненим Брутом.

Леон Чолгош був страчений після швидкого суду 29 жовтня 1901 року. Його останні слова:

«Я убив президента, бо він був ворогом добрих людей — добрих трудящих людей. Мені не соромно за свій злочин. Мені шкода, що мені не дали побачитися з батьком».

Наступником Мак-Кінлі став віце-президент Теодор Рузвельт.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Гора Деналі на Алясці, найвища точка Північної Америки носила назву на честь Мак-Кінлі.

Портрет президента Мак-Кінлі розмістили на 500-доларовій банкноті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Archivio Storico Ricordi — 1808.
  2. Мак-Кинли Уильям // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.

Література[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Попередник:
Гровер Клівленд
18931897

25-й Президент США

4 березня 189714 вересня 1901
Наступник:
Теодор Рузвельт
19011909