Різець (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різець
Різець
Різець
Латинська назва Caelum
Род. відмінок Caeli
Скорочення Cae
Пряме піднесення 5год хв
межі від 4год 16хв до 5год хв
Схилення -40° '
межі від -49° ' до -27° 15'
Площа 125 кв.град.(81)
Зорі 0 яскравіших від 3m
4 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфа Різця 4,44m
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +41° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом січня
Існує з 17 століття. Запропоноване Лакайлем
Різець неозброєним оком.

Різе́ць (лат. Caelum) — бліде сузір'я південної півкулі неба, відкрите у 1750-х роках Ніколя-Луїсом де Лакайлем і зараховане до 88 сучасних сузір'їв. Його назва латиною означає "долото", а раніше воно було відоме як Caelum Sculptorium ("долото гравера"). Це рідкісне слово не пов'язане з поширеним латинським caelum, яке означає "небо, небеса, атмосфера". Це восьме за величиною сузір'я, яке утворює тілесний кут близько 0,038 стередіана, трохи менше, ніж у Південної Корони. Містить 21 зорю, видиму неозброєним оком. З території України не видно.

Історія[ред. | ред. код]

Нове сузір'я. Вперше опубліковане без назви Лакаєм у 1754 році, у 1756 він запропонував сузір'ю назву Інструменти гравірувальника. Згодом в 1763 році у його каталозі сузір'ю була надана латинська назва Caelum Sculptoris («Різець Скульптора»).

Об'єкти[ред. | ред. код]

Різець є тьмяним сузір'ям, яскравих об'єктів у ньому немає. Найяскравіша зоря α Різця — 4,45 m.

У телескоп можна розрізнити подвійність зорі γ Різця, яка складається з червоного гіганта 4,5 m і білого гіганта 6,34 m.

З об'єктів далекого космосу в Різці присутні галактики NGC 1571, NGC 1679, IC 2106.

Література[ред. | ред. код]

Різець // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 406. — ISBN 966-613-263-X.

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG:Різець

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Різця

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка