Андрій Ляшук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Ляшук
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 23 лютого 1969,
Місце народження Ковель, Волинська область, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Професія лірник, реконструктор, виконавець
Освіта Рівненський державний інститут культури
Інструменти колісна ліра
Мова українська
Жанр етно
Співпраця «Хорея Козацька», «Полікарп», «Сільська музика», «Варйон», «Баламути»
Ютуб канал Андрія Ляшука.

Андрій Ляшук (23 лютого 1969, Ковель, Волинська область, Україна) — український музикант, лірник, реконструктор, виконавець, дослідник та популяризатор традиційної інструментальної і вокальної музики Волині та Полісся, організатор культурних та просвітницьких заходів пов'язаних з традиційною культурою та фольклором, учасник етногурту «Сільська музика»[1], «Варйон»[2], збирач та колекціонер музичних етнічних інструментів, лірник та мультиінструменталіст. Підприємець у сфері реклами, поліграфії, культури та мистецтва.

Життєпис[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

У 1986 закінчив Ковельську середню школу № 11.

З 1979 по 1982 навчався в Ковельській музичній школі по класу баяна.

У 1990 поступив на факультет Культурно-освітньої роботи Рівненського державного інституту культури.

В 1994 закінчив художньо-педагогічний факультет РДІК за спеціальністю: культоролог, організатор-методист культурно-освітньої роботи з профілізацією народні звичаї, свята та обряди.

Діяльність[ред. | ред. код]

З 1994 по 1996 працює художнім керівником Ковельського Палацу культури і техніки імені Тараса Шевченка, а у 19961997 — художнім керівником Палацу культури «Текстильник» у Рівному.

З 1998 по 2001 працює менеджером у поліграфічній фірмі «Пріокс».

З 2004 по нинішній час працює як фізична особа-підприємець у галузі реклами, поліграфії та послуг у сфері культури і мистецтва.

Фольклор[ред. | ред. код]

Захоплюватись фольклором та традиційною культурою Рівненщини Андрій Ляшук починає ще бувши студентом Рівненського державного інституту культури. Навчаючись на третьому курсі інституту, вперше потрапляє до фольклорно-етнографічної експедиції селами Рівненського Полісся. Одночасно займається музичними експериментами, використовуючи традиційні етнічні духові інструменти у сучасній музиці, стаючи одним з натхненників та авторів пісень у студентському рок-гурті «Шант Мулен». З'являються такі пісні його авторства як «Синя папороть», «Сон», «Таночки». В кінці 90-х на початку 2000-х гурт часто співпрацює з музикантами та вокалістами, що практикують традиційний спів. Так народжується співпраця з молодіжним фольклорним гуртом «Веснянка» Етнокультурного центру Рівненського ПДМ. У 1997 Андрій доєднується до створеного в Етнокультурному центрі Рівненського ПДМ етногурту «Сільська музика» і стає його активним учасником.

Продовжуючи досліджувати музичну інструментальну традицію, Андрій Ляшук поповнює свою колекцію етноінструментів та вивчає манеру виконання на цих інструментах. Його часто запрошують з лекціями-концертами, як учасника фестивалів та освітніх програм. Одним з таких інструментів, що потрапив до рук Андрія стає колісна ліра. Тому дослідження та наслідування волинської лірницької традиції стають одним з ключових напрямків його творчої діяльності.

Як музиканта, що володіє етноінструментами, Андрія Ляшука часто запрошують для запису в студії та участі у концертах багатьох творчих колективів, що грають у стилі етно та world music. Він співпрацює з музичними гуртами «Полікарп», «Хорея козацька», «Баламути»[3], «Варйон»[2].

Андрій Ляшук лірникує не тільки на фестивалях і концертах, а й у традиційний спосіб на вулицях міст та містечок під час масових свят. Він часто виступає у церквах різних конфесій. Андрій Ляшук є учасником різних освітніх програм, де особисто проводить лекції, майстер-класи та гутірки для дітей, студентів і лірників-початківців.

Реконструкція лірницької традиції[ред. | ред. код]

Реконструкція лірницької традиції — один з основних напрямків дослідницької діяльності та творчості Андрія Ляшука. Його репертуар в основному складається з псалмів, кантів, дум та балад, характерних для епосу Волині та Західного Полісся.

Переспів репертуару з експедиційних записів останнього Волинського лірника Івана Власюка з с. Залюття, Старовижівського р-ну, Волинської обл., (такі пісні як «Матері Божій Почаєвській»[4], «Сирітка»[5], «Полтавський сотник»[6]), пісні записані в селах Рівненського Полісся від людей що перейняли їх від лірників («Як Пресвятий Георгій змія переміг»[7]), пісні зі збірника «Ліра та її мотиви»[8] Порфирія Демуцького та інші.

Участь у фестивалях[ред. | ред. код]

Андрій Ляшук є постійним учасником кобзарських та лірницьких фестивалів та концертів таких як: «Кобзарська Трійця»(Київ), «Лірницький Великдень»[9] (Львів), «Лірницька Покрова в Рівному»[10] та «ЛіраФест»[11] (Рівне). Як лірника його часто запрошують на міжнародні фестивалі: Festiwal Wszystkie Mazurki Świata[12] (Варшава, Польща); Jarmark Jagielloński w Lublinie[13](Люблін, Польща); Фестиваль української культури «Підляська осінь»[14][15] (Більськ-Підляський, Польща); Дні Української культури у Швейцарії (Ленцбург); Концерти для Української громади та Студентського Братства (Мюнхен, Німеччина).

Ролі у кіно[ред. | ред. код]

У 20132014 Андрій Ляшук стає одним з героїв документального фільму про сучасних кобзарів та лірників «Вільні люди» режисерки Ганни Яровенко. Також Андрій Ляшук знявся у ролі лірника в епізодах фільмів «Поводир» Олеся Саніна, «Гіркі жнива» Джорджа Менделюка (Канада), «Пекельна хоругва або Різдво козацьке» Михайла Кострова. У документальному фільмі «Весільний спадок»[16][17] він знявся у ролі батька молодого у новелі «Сарненське весілля».

Ролі Андрія Ляшука у кіно
Андрій Ляшук у фільмі «Поводир»
Андрій Ляшук у фільмі «Поводир» 
Андрій Ляшук у фільмі «Гіркі жнива»
Андрій Ляшук у фільмі «Гіркі жнива» 
Файл:Андрій Ляшук у фільмі Поводир.jpg
Андрій Ляшук у фільмі «Поводир»
Андрій Ляшук у фільмі «Поводир» 
Андрій Ляшук у фільмі «Пекельна Хоругва» (крайній праворуч, другий справа — Сашко Лірник, автор сценарію до фільму.
Андрій Ляшук у фільмі «Пекельна Хоругва» (крайній праворуч, другий справа — Сашко Лірник, автор сценарію до фільму. 
Андрій Ляшук у фільмі «Пекельна Хоругва».
Андрій Ляшук у фільмі «Пекельна Хоругва»

Волонтерство[ред. | ред. код]

Андрій Ляшук — член волонтерської організації «Руєвит»[18] та, як лірник, неодноразово виступав з концертами перед військовослужбовцями, добровольцями та волонтерами в зоні АТО: Покровське, Волноваха, Маріуполь, Покровськ, м. Костянтинівка, м. Артемівськ (2014 р.); Авдіївка, шахта Бутівка (2018) та на Рівненському полігоні.

Підприємницька діяльність[ред. | ред. код]

У 2004 Андрій Ляшук заснував приватне підприємство, одним з напрямків роботи якого є організація та підтримка культурних та освітніх ініціатив і мистецьких заходів, що пропагує традиційну культуру, а саме такі фестивалі як: «Лірницька Покрова в Рівному»[19], «ЛіраФест»[20], «Танці зі скрині»[21], «Розколяда у Рівному»[22], «Галявина мандрівних співців та майстрів на музейних гостинах», «Кобзарська сцена фестивалю Тарас Бульба» в Дубно, «Просвітницька галявина» на святі селища Клевань. Співпраця у якості співорганізатора та координатора всеукраїнських фестивалів «ШеФест» (Черкаська обл.); «Конотопська битва»[23] (Конотоп, Сумська обл.); «Карпатська Україна»[24] (Рахів, Закарпатська обл.); «Олевська Республіка»[25] (Олевськ, Житомирська обл.).

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сайт «Музика Полісся». Етногурт «Сільська музика». Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  2. а б «ВАРЙОН» - «VARYON» - Офіційна сторінка на ФБ. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  3. Баламути. Музичний гурт: народна музика, танці, ігри, забави.
  4. Про Матір Божу Почаївську.About Pochaiv Mother of God (колісна ліра) Ляшук Андрій. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  5. Лірницька Покрова в Рівному. Святковий концерт в органному залі. Ляшук Андрій. Сирітка. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  6. Лірницька Покрова в Рівному. Святковий концерт в органному залі. Ляшук Андрій. Полтавський сотник. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  7. Як Пресвятий Георгій змія переміг. Лірник Андрій Ляшук. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  8. Збірник “ЛІРА І ЇЇ МОТИВИ” – Порфирій ДЕМУЦЬКИЙ. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  9. Лірницький Великдень у Львові–2016. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  10. "Лірницьку Покрову" у Рівному вперше провели на "Оствиці". Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  11. Міжнародний етнічний фестиваль "Ліра-Фест". Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  12. Festiwal Wszystkie Mazurki Świata. PROGRAM FESTIWALU 2021. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  13. Jarmark Jagielloński w Lublinie. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  14. Союз українців Підляшшя. «Підляська осінь [Архівовано 14 березня 2022 у Wayback Machine.]»
  15. ХХХ Фестиваль української культури «Підляська осінь». Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  16. Документальний фільм «Весільний спадок» вийшов онлайн. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  17. Весільний спадок (2020) на planetakino.uа. Архів оригіналу за 16 травня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  18. Благодійна організація "Фонд РУЄВИТ"-допомога військовим. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  19. 12-15 ЖОВТНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ IV МІЖНАРОДНИЙ ЕТНІЧНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ЛІРНИЦЬКА ПОКРОВА У РІВНОМУ. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  20. Міжнародний етнічний фестиваль «ЛіраФест», який відкрився у середу, зібрав знаних лірників та бандуристів з України, Білорусі та Польщі. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  21. «Танці зі скрині»: рівнянам провели майстер-клас з автентичних танців. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  22. Розколяда у Рівному. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  23. «Конотопська битва» - Всеукраїнський патріотичний фестиваль Мінмолодьспорту. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  24. ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ «КАРПАТСЬКА УКРАЇНА – 2019» В РАХОВІ. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  25. «Олевська Республіка» - патріотичний фестиваль на Поліссі. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  26. Лауреатом премії фольклориста Павлюка став популярний лірник. Культура - Новини Рівного та області. Рівне Вечірнє (укр.). Процитовано 5 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]