Користувач:Ігор Пєтков/Головна сторінка v3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оновити кеш

Вікіпедія
вільна енциклопедія, яку може редагувати кожен.
Довідка Навігація ЧаПи Політика Портали Увійти Створити
Вибрана стаття

{{Вибрана стаття/ГАМКA-рецептор }}


Добрі статті
Велика Ведмедиця
Велика Ведмедиця

Велика Ведмедиця (лат. Ursa Major, українська історична назва — Вели́кий Ві́з) — сузір'я північної небесної півкулі. Є третім за площею сузір'ям на небі й найбільшим сузір'ям у Північній півкулі. За рахунок великої площі, яку займає сузір'я на небі, в ньому розташовано три метеорні потоки, туманність Сова, багато яскравих для земного спостерігача галактик, а також окремих зір, що мають певні особливості (змінні, яскраві, одні з найближчих тощо).


Вибраний список
NGC 0272
NGC 0272

Ця стаття містить список з 49 розсіяних зоряних скупчень, які належать до Чумацького Шляху та мають пряме піднесення від 0 до 1 години. Зоряні скупчення — це гравітаційно пов'язані групи зір першого типу зоряного населення. Вік розсіяних скупчень — від десятків мільйонів до мільярда років. Найяскравішими для земного спостерігача розсіяними скупченнями є Стожари, Гіади та Ясла. Загалом в нашій Галактиці відомо кілька тисяч таких об'єктів.


У новинах
Російсько-українська війна (травень); див. також: Допомога під час війни • Війна між Ізраїлем та Хамасом • Євробачення 2024 • Нещодавно померли
Посадковий апарат Чан'е-5/6 на Місяць (задум художника)


6 травня в історії
Старшини конвою Михайла Омеляновича-Павленка, 1919
Старшини конвою Михайла Омеляновича-Павленка, 1919
Цепелін LZ 129 «Гінденбург» у вогні над Лейкхарстом, Нью-Джерсі. 6 травня 1937
Цепелін LZ 129 «Гінденбург» у вогні над Лейкхарстом, Нью-Джерсі. 6 травня 1937
Геологічний профіль тунелю під Ла-Маншем
Геологічний профіль тунелю під Ла-Маншем

Народилися

Фотографія Зигмунда Фрейда для журналу Лайф, зроблена М. Гальберштадтом близько 1921 р.
Фотографія Зигмунда Фрейда для журналу Лайф, зроблена М. Гальберштадтом близько 1921 р.
Кирило Трильовський, 1935 р.
Кирило Трильовський, 1935 р.

Померли

Борис Грінченко
Борис Грінченко


Цікавинки
Велика синагога
Велика синагога


Зобрадення дня
Пляж «Рібейру-ду-Кавало» в Природному парку Аррабіда (2023), округ Сетубал, Португалія.


 
Презентація

Вікіпедія — це універсальний колективний і багатомовний енциклопедичний проект створений в Інтернеті відповідно до принципу вікі. Покликаний забезпечити вільним багаторазовим контентом, об'єктивним та достовірним, який кожен може редагувати і покращувати.
Вікіпедія базується на п'яти основоположних принципах. Вміст доступний згідно ліцензії Creative Commons BY-SA, може бути скопійований і повторно використаний з тією самою ліцензією навіть в комерційних цілях, дотримуючись умов використання.
На цей час кількість статей української Вікіпедії становить 1 322 404 — за цим показником вона перебуває на 16-му місці серед усіх мовних розділів, на 11-му місці серед європейських вікіпедій та на 3-му місці серед вікіпедій слов'янськими мовами.


Участь

Кожен може опублікувати статю у Вікіпедії, якщо вона підлягає основним правилам, встановленими спільнотою, таким як перевіреність поданої інформації.
Серед різних сторінок довідки, Ви можете знайти ті, що пояснюють, як створити або відредагувати статтю, вставити зображення та ін. У разі сумнівів, не соромтесь запитувати.


Співтовариство

Всі редактори Вікіпедії — добровольці, вони є частиною спільноти, без лідера, де члени координують свої зусилля в рамках тематичних проектів і просторів для обговорення.
Будь-які ваші коментарі за статтями вітаються, адже сторінки обговорень служать для централізації зауважень та оцінок, що допомагає поліпшити зміст Вікіпедії.


Вікітиждень
розпочалися конкурс «Європейська весна» та Місяць географії
Поспішайте долучитися до учасників!


Інші проети

Вікіпедія існує завдяки Фонду Вікімедіа — некомерційної організації, яка управляє проєктами на декількох мовах. Інші проєкти Фонду Вікімедіа: