НС-скінхеди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Німецький НС-скінхед з нашивкою «Скінхеди / білизна & гордість»

НС-скінхеди (англ. Nazi skinheads, National Socialist skinheads, neo-Nazi skinheads, racist skinheads, white power skinheads) — молодіжна ультраправа субкультура, представники якої дотримуються націонал-соціалістичної ідеології (неонацизму), один із напрямків субкультури скінхедів. Діяльність НС-скінхедів, як правило, має екстремістський характер.

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку субкультура скінхедів виникла у Великій Британії, наприкінці 60-х років XX століття. Вона мала аполітичний характер і була тісно пов'язана з англійською субкультурою цього періоду — модами, а також із чорною ямайською емігрантською молоддю та популярною в їхньому середовищі музикою того часу — реггі і, меншою мірою, ска.[1]

НС-скінхеди з'явилися в кінці 1982 року як результат політичної агітації лідера рок-гурту Skrewdriver (яка згодом стала культовою для НС-скінхедів) — Яна Стюарта Дональдсона та Британського національного фронту[1] у середовищі аполітичних скінхедів. Тоді вперше був запозичений кельтський хрест як символ їхнього руху, і сформовано образ НС-скінхедів (на образ хрестоносців) — солдатів Священної Расової Війни (англ. Racial Holy War ), які борються проти «нелюдей» — євреїв, циган, негрів та інших, тобто в ширшому сенсі всіх не «арійців», головним чином, численних іммігрантів з країн третього світу, а також гомосексуалів, наркоманів та лівої молоді.

Цей образ виявився дуже популярним у неонацистському русі, і незабаром схожі течії[2] з'явилися в Європі, США. На пострадянському просторі субкультура наці-скінхедів уперше з'явилася у Балтійських країнах наприкінці 1980-х років. Багато хто з них пишався родичами, які воювали у Ваффен-СС проти СРСР. Як відсилання до нацистської Німеччини багато хто зі скінхедів носили особливі кепки з джинсової тканини, що нагадували кашкети СС[3].

Ідеологія[ред. | ред. код]

НС-скінхед з Німеччини

Музика[ред. | ред. код]

Особливе значення щодо музики для НС-скінхедів має її ідеологічне наповнення. Як і традиційні скінхеди, з музики НС-скінхеди віддають перевагу Oi!, але в іншому їх музичні уподобання сильно відрізняються. Їм подобаються деякі напрямки металу: націонал-соціалістичний блек-метал, язичницький метал, фолк-метал та вікінг-метал. Велику популярність у їхньому середовищі набув рок проти комунізму та хейткор, також НС-скінхеди люблять слухати німецькі марші часів Третього рейху та наці-панк. НС-скінхеди з ворожістю ставляться до репу та хіп-хоп культури.[17]

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

НС-скінхед на карикатурі Карлоса Латуффа

Зовнішність НС-скінхедів має важливу роль у їхній самоідентифікації. Основні ознаки виглядають наступним чином[18]:

  • Брита наголо голова або дуже коротка стрижка;
  • Одяг торгової марки Lonsdale, Thor Steinar та Pit Bull;
  • Світло-сині джинси (Levi's, Wrangler);
  • Білі футболки, чорні або коричневі сорочки, поло та теніски (Fred Perry, Ben Sherman);
  • Короткі, чорні та темно-зелені куртки на «блискавці» без коміра – «бомбери», або з коміром – «штурмани»;
  • Військова уніформа чи її окремі елементи;
  • Нацистська символіка; татуювання, нашивки, значки;
  • Важкі високі черевики (Dr. Martens, Grinders, Steels, Camelot), у тому числі військові, найчастіше чорного кольору.
  • Особливе значення має колір шнурків: червоний, синій, коричневий або білий. Білі шнурки підкреслюють прихильність носія до ідеї «захисту білої раси», проте носити такі шнурки має право лише той, хто брав участь у побиттях «чорних» або антифашистів.

Символіка[ред. | ред. код]

  1. Кельтський хрест - рівнопроменевий хрест із колом. Є характерним символом кельтського християнства. У 80-х роках XX століття кельтський хрест став символом White Power — руху білих расистів та НС-скінхедів.
  2. Одал (ᛟ) (давн.-нім. Oþila - "спадщина", англосакс. Oeþel) — 24-а руна давньонімецького і 23-а руна англосаксонського рунічного алфавітів. Руна Одал зображена на емблемі 7-ї добровольчої гірничопіхотної дивізії СС «Принц Євген», 23-ї добровольчої моторизованої дивізії СС «Недерланд» та на прапорі хорватських фольксдойче.
  3. Арійський кулак.
  4. Залізний хрест — прусська та німецька військова нагорода. Заснований Фрідріхом Вільгельмом III 10 березня 1813 року за бойові відмінності у війні за визволення Німеччини від Наполеона.
  5. Зіг (ᛋ) — 16-а руна старшого, англосаксонського і п'ятнадцята руна молодшого футарка.
  6. Мертва голова — символ смерті і одночасно безстрашності перед її обличчям у вигляді черепа з кістками (зазвичай білого або срібного на чорному тлі). Цей символ також використовують деякі сучасні неонацистські організації, наприклад Combat 18.
Кертис Майкл Олджер[en], американський скінхед-вбивця з татуюваннями у вигляді нацистських, неонацистських та неоязичницьких символів[19]
  • Свастика
  • Чорне Сонце
  • «Sieg Heil!»
  • «Blood & Honor»
  • «Blood & Soil»
  • White Power
  • 14/88: 14 слів Девіда Лейна — «Ми повинні забезпечити існування нашого народу і майбутнє для білих дітей» і зашифроване привітання «Heil Hitler» («H» — восьма буква латинського алфавіту), за сумісництвом 88 заповідей того ж Девіда Лейна.[20]

НС-скінхеди у фільмах та відеоіграх[ред. | ред. код]

Художнє кіно:

Документальне кіно:

Відеокліпи:

  • Стоп нацизму (Antinazibund, Sportfreunde Stiller, 2008 р.)

Комп'ютерні ігри:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Александр Тарасов Наци-скины в современной России. Доклад для Московского бюро по правам человека 16 октября 2002 — 11 февраля 2004 // Скепсис
  2. С приставкой «-ASH», означающей «арийские скинхеды».
  3. Шнирельман, 2007.
  4. В Воронеже осудили двух скинхедов, избивших африканца в центре города — Новости — МОЁ! Online Воронеж
  5. В московском метро скинхеды напали на приезжего азиата — Наш Век. Архів оригіналу за 12 серпня 2018. Процитовано 4 березня 2023.
  6. В Воронеже скинхедов осудили за убийство русского парня
  7. Скинхеды устроили погром на гей-параде в Петербурге — Новости России и Мира на портале «Энергетика и ЖКХ»[недоступне посилання з Август 2019]
  8. Толпа скинхедов избила антифашиста в Череповце
  9. Pole Raus
  10. Verfassungsschutz (Federal Office for the Protection of the Constitution). Verfassungsschutz-mv.de. Архів оригіналу за 25 серпня 2011. Процитовано 3 листопада 2009.
  11. Faschismus rund um den Bodensee (German)
  12. Some surface features of ethnic hatred in Russia, chapter 18 of Imagining Russia: ethnic identity and the nationalist mind by Daniel Rancour-Laferriere, 2000
  13. «Girl killed by Russia 'racists'»BBC News. (10 February 2004). Accessed 15 February 2010.
  14. Поджигатели храмов оказались скинхедами
  15. Скинхеды избили евреев в молельном доме в Сергиевом Посаде
  16. Гудрик-Кларк, 1995.
  17. В Костроме осуждены скинхеды, избившие рэпера — Происшествия и инциденты в России и мире — МК
  18. Самойлов, 2016.
  19. Reavy, Pat (28 червня 2007). Tattoos tell a tale of intimidation. Deseret News. Архів оригіналу за 23 липня 2020. Процитовано 27 липня 2022.
  20. 14 слов и 88 заповедей Дэвида Лэйна

Література[ред. | ред. код]