Окупація Гаїті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окупація Гаїті
United States occupation of Haiti
Бананові війни
Дата: 28 липня 1915  — 1 серпня 1934
Місце: Гаїті
Привід: Під приводом припинення постійних безладів і протиборств політичних рухів, США втрутилися у внутрішні справи Гаїті.:
Результат: Політична та військова перемога США. Окупація країни тривала 19 років. Американці узяли повний контроль над країною - розпустили збройні сили та встановили маріонетковий режим.
Територіальні зміни: Окупація США території Гаїті
Сторони
США Гаїті
Командувачі
Шарлеман Перальт
Втрати
Військові втрати:
Військові втрати:
~13 000 жителів Гаїті

Окупа́ція Гаїті (англ. United States occupation of Haiti) — збройний конфлікт, що відбувався на території Гаїті протягом 1915-1934 в період ведення Америкою політики великого кийка.

Передісторія[ред. | ред. код]

Промислова та фінансова перевага серед інших країн, що були зайняті війною дала змогу США захопили основні світові ринки збуту товарів і джерела сировини й встановити своє панування в західній півкулі. З 1913 по 1920 роки торгівля США з країнами Латинської Америки виросла майже на 400 %. Слідом за економічною експансією в 1915 р. послідувала окупація Гаїті.

Політика окупаційнної влади[ред. | ред. код]

Під натиском окупаційних військ президентом Гаїті був обраний Сюдр Дартігенав (1915—1922). Командування сил США ввело стан облоги, заснувало військові трибунали і провело масові арешти. Одні лідери повстанського руху в вересні 1915 погодилися роззброїти свої загони, інші були розбиті до листопада. У вересні 1915 був підписаний американо-гаїтянський договір строком на 10 років, відповідно до якого фінанси і ресурси Гаїті переходили під контроль США. Армія країни розпускалася; була створена гаїтянська жандармерія під командуванням американських офіцерів. У 1918 вступила в дію нова, розроблена за участю США, конституція. Вона визнавала за іноземцями право на володіння нерухомої і іншою власністю, затвердила акт американської окупації і гегемонію окупаційних властей. Згідно з підписаною угодою, будь гаїтянський законопроєкт повинен був спочатку отримати схвалення місії США. Американці взяли під контроль друк, телефонний і телеграфний зв'язок.

Виведення військ США[ред. | ред. код]

У 1922 президентом Гаїті став інший ставленик США — Ж.Луіс Борно (1922—1930). Незважаючи на репресії, активізувалася опозиційна друк. У 1929 країну охопили масові демонстрації і страйки, спрямовані проти окупаційного режиму. Комісія конгресу США визнала, що ситуація загострюється, і рекомендувала приступити до поступового виведення американської морської піхоти з острова. Новий президент Гаїті стіни Жозеф Венсан (1930—1941) приступив до переговорів з американською стороною, і в липні 1934 було підписано угоду про припинення окупації. Військові сили США виводилися з острова, відновлювалася самостійність Національного банку республіки. 21 серпня прапор США над Гаїті був спущений, а 1 жовтня морська піхота евакуювалася. Правда, американський контроль над фінансами і митницями зберігався до 1947, коли були закінчені платежі по зовнішніх боргах.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Heinl, Robert, Written in Blood: The History of the Haitian People (University Press of America: Lantham, Md., 1996.
  • Schmidt, Hans. The United States Occupation of Haiti, 1915—1934. New Jersey: Rutgers University Press, 1995.
  • Weinstein, Brian and Aaron Segal, Haiti; Political Failures. Cultural Successes, February 15, 1984, стор.175 Praeger Publishers
  • Weston, Rubin Francis. Racism in U.S. Imperialism: The Influence of Racial Assumptions on American Foreign Policy, 1893—1946. Columbia, S.C.: University of South Carolina Press. 1972
  • Луцков Н. Д. Оккупация Гаити Соединенными Штатами, 1915—1934. М., 1981. (рос.)

Примітки[ред. | ред. код]