Третя англо-афганська війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Третя англо-афганська війна
Англо-афганські війни
Дата: 3 травня8 серпня 1919 року
Місце: Афганістан і Північно-Західна прикордонна провінція Індії
Результат: Результат третьої англо-афганської війни залишається спірним. Підтвердження лінії Дюрана, незалежність Афганістану у зовнішній політиці.
Сторони
Емірат Афганістан Велика Британія Британська імперія:
Командувачі
Аманулла-хан
Надір-хан
Артур Барретт
Реджинальд Даєр
Александр Юастес
Військові сили
50 000 чоловік у 21-му кавалерійському полку та 75-ти піхотних бригадах,
280 сучасних гармат,
80 000 партизан
8 дивізій, 5 піхотних і 3 кавалерійські бригади, велика кількість літаків, броньовиків та артилерії
Втрати
Близько 1000 вбитих Загиблих: 1 251 у боях та 500 від холери

Третя англо-афганська війна 1919 року — збройна боротьба Емірату Афганістан проти Британської індійської армії на захист проголошеної незалежності країни від іноземного втручання. Спроба Великої Британії силою підкорити собі Афганістан завершилась невдачею.

Перебіг війни[ред. | ред. код]

21 лютого 1919 року на емірський престол в Афганістані посів Аманулла-хан. За підтримки армії та радикальної партії «молодоафганців» він оголосив про ліквідацію політичної залежності країни від Великої Британії. 3 травня британо-індійська армія вторглась до країни на Хайберському, Вазірістанському й Кандагарському напрямках, у відповідь Аманулла-хан оголосив їм джихад. Втім 50-тисячна афганська армія не змогла зупинити їхній наступ, і вже 5 травня була розбита. Тільки наступного дня в Кабулі отримали ноту Великої Британії з офіційним оголошенням війни. Британські літаки завдали бомбових ударів по Джелалабаду й Кабулу. Прикордонні афганські племена підбурили повстання проти британців, і у той самий час в Індії посилився національно-визвольний рух. 3 червня було укладено перемир'я між британськими та афганськими військами. 8 серпня 1919 року в Равалпінді (Британська Індія) було підписано прелімінарну мирну угоду, за якою Афганістану надавалась незалежність у зовнішній політиці.


Посилання[ред. | ред. код]