Портал:Франція/Архів вибраних статей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Французька музика


Музики на Монмартрі

Францу́зька му́зика — одна з найцікавіших і найвпливовіших європейських музичних культур, черпає витоки з фольклору кельтських і германських племен, які жили у давні часи на території нинішньої Франції. Зі становленням Франції в період Середньовіччя у французькій музиці злилися народні музичні традиції численних регіонів країни. Французька музикальна культура розвивалася, взаємодіючи також з музикальними культурами інших європейських народів, зокрема італійського та німецького. Починаючи з другої половини 20 століття музикальна сцена Франції збагатилася музичними традиціями вихідців з Африки. Вона не залишається осторонь світової музичної культури, увібравши в себе нові музичні тенденції і надавши особливого французького колориту джазу, року, хіп-хопу тощо.

Переглянути всі Далі...

Прапор Франції


Прапор Франції затверджено 20 травня 1794 року

Прапор Франції — національний символ Франції відповідно до 2-ої статті французької конституції 1958 року, що складається з трьох рівновеликих вертикальних смуг — синьої, білої і червоної — і має пропорції 2 до 3.

Вперше прапор Франції, розроблений Жак-Луї Давідом на прохання Конвенту, офіційно затверджений 20 травня 1794 р. Проте, його походження давніше, оскільки його барви відомі як три кольори свободи (14 липня 1789 р.), а синьо-червоно-білі кольори використовувалися трьома різними французькими королівськими династіями. Триколор є офіційним символом Франції від 1794 року, і офіційний прапор армії від 1812 року, за винятком періодів реставрації (18141815 і 18151830).

Переглянути всі Далі...

Виноробство у Франції


Французьке вино, одне із найкращих вин Старого Світу

Франція — найбільший виробник вина у світі. Щороку тут виготовляється від 40 до 50 мільйонів гектолітрів вина, або 7-8 мільярдів пляшок. Франція займає друге місце у світі за площею виноградників, поступаючись лише Іспанії. За даними 2009 року площі виноградників у Франції становлять 836 999 га у 80-ти департаментах країни, що дорівнює 1,3% сукупної території країни, та 2,8% усіх земель сільськогосподарського призначення. Щорічний прибуток від експорту вина становив станом на 2008 рік 6,7 мільярдів євро. Французьке вино становить 17,6% світового експорту вина (станом на 2005 рік).

Франція виготовляє вина різної якості, від найдорожчих всесвітньовідомих сортів до простих маловідомих, що у своїй більшості продаються лише у Франції. Галузь виноробства є важливою галуззю економіки країни, дохід від якого становить 18 мільярдів євро. У галузі в цілому задіяні 120 тисяч працівників.

Переглянути всі Далі...

Герб Лотарингії


Герб Лотарингії

Герб Лотарингії — герб регіону на північному сході Франції, що межує з Бельгією, Люксембургом і Німеччиною.

Герб Лотарингії: у золотому полі червоний перев'яз управо, що обтяжений трьома срібними алеріонами.

Легенда розповідає, що три орли, які обтяжують перев'яз герцогів Лотарингії, поміщені на герб за часів Готфріда Бульйонського, герцога Нижньої Лотарингії, який при взятті Єрусалима 1099 року однією стрілою прострелив відразу трьох орлів у польоті.

Більш науково походження орлів можна пояснити грою слів з ​​літерами «ALERION»(«Орел»), що утворюють анаграму «LOREINA» (історична назва регіону — «Lorraine»).

Згідно з іншою гіпотезою, герб Лотарингії породжений впливом більш ранніх гербів Ельзасу (герцоги Лотарингії походили з ельзаського роду).

Переглянути всі Далі...

Зимові Олімпійські ігри 1968


[[Image:‎|center|200px]]
Емблема ігор 1968 року

Зимо́ві Олімпі́йські і́гри 1968 або X Зи́мові Олімпі́йські і́гри — міжнародне спортивне змагання із зимових видів спорту, яке проходило під егідою Міжнародного олімпійського комітету у місті Гренобль (Франція) з 6 по 18 лютого 1968 року.

У цих іграх взяли участь 1158 спортсменів із 37 країн, із них чоловіків — 947, жінок — 211. Було розіграно 35 комплектів нагород у 6 видах спорту. В них вперше взяли участь представники Марокко, а спортсмени НДР і ФРН, які складали у 19561964 роках Об'єднану німецьку команду, виступали самостійними командами.

Найбільше медалей завоювали спортсмени Норвегії, які успішно виступили в змаганнях ковзанярів та лижників (гонки і стрибки з трампліна). Команда СРСР завоювала на одну (золоту) медаль менше. Краще за інших виступили італійські бобслеїсти, радянські біатлоністи і хокеїсти, шведські лижниці, французькі гірськолижники (і чоловіки, і жінки), саночники з НДР, американські фігуристи.

Офіційно X зимові Олімпійські ігри відкрив президент Франції Шарль де Голль.

Переглянути всі Далі...

Нормандська повітряно-десантна операція


Карта плану операції "Нептун"

Нормандська повітряно-десантна операція — військова операція американських і британських повітряно-десантних військ, проведена протягом 6 червня13 липня 1944 року на території окупованої німцями Франції. Складова висадки військ союзників у Нормандії. Одна з наймасштабніших повітряно-десантних операцій в історії збройних сил Великобританії та США.

Головним завданням операції було сприяння вторгненню основних сил морського десанту на флангах зони висадки. Американський компонент повітряного десанту діяв на правому фланзі в районі плацдарму «Юта», у той час, як британський десант діяв ліворуч у районі плацдарму «Сорд». 13 100 американських десантників та 8 500 британських парашутистів здійснили десантування уночі «Дня Д». Згодом союзники перекинули ще 3 937 десантників зі складу планерних частин. Загалом, повітряно-десантними військами союзників було проведено 3 парашутних та 8 посадкових місій.

Невдачі на першому етапі десантування військ у нічний час призвели до розкидання парашутистів на величезній площі та часткової втрати ефекту раптовості під час захвату об'єктів. Німецькі війська не змогли своєчасно відреагувати на промахи союзників під час висадки, щоби знищити десант. Підрозділи Вермахту тримали досить міцну оборону на об'єктах захоплення, визначених для десантників, проте протягом тижня їх було поступово розгромлено.

Застосування повітряного десанту під час Нормандської операції відіграло значну роль у ході вторгнення союзників до Західної Європи.

Переглянути всі Далі...

Прапор Ельзасу


Прапор Ельзасу складається з символів Верхнього та Нижнього Ельзасу

Прапор Ельзасу — прапор регіону Ельзас на північному сході Франції, що межує з Німеччиною і Швейцарією.

Прапор Ельзасу являє собою червоне знамено з білим мережевим конюшиноподібним перев'язом вліво, супроводжуваний з обох боків трьома жовтими коронами.

Сучасний прапор Ельзасу створений на основі герба, який містить злиті символи Верхнього Ельзасу і Нижнього Ельзасу.

Білий перев'яз прикрашений з обох сторін білим мереживом символізує північну частину регіону. Вперше символ зустрічається 1262 року на печатці графів Верді. Від початку перев'яз символізував елемент одягу шляхетного лицаря, до якого кріпилася зброя.

Шість золотих корон символізують колишні володіння Габсбургів у південному Ельзасі. Землі Верхнього Ельзасу належать дому Габсбургів від 1130 року. Вибір символів, таких як корони, який датується 1418 роком, відображає сподівання Габсбургів на королівську корону і популярністю культу трьох волхвів на Рейнських землях. 1507 року в оточенні Максиміліана Австрійського, чоловіка Марії Бургундської, згадано, що шість корон символізують шість частин стародавнього королівства Бургундії.

Переглянути всі Далі...

Французька музика

2/30 Нормандія-Неман (фр. 2/30 Normandie-Niémen) — французький винищувальний авіаційний полк, що дислокується на авіабазі BA118 Мон-де-Марсан. Веде історію від авіагрупи «Нормандія», сформованої 15 вересня 1942 року. Повторно сформований 25 серпня 2011 року. Є правонаступником легендарного французького 1-го винищувального авіаполку «Нормандія-Неман» радянської 1-ї повітряної армії, який під час Другої світової війни воював проти військ країн Осі на радянсько-німецькому фронті.

Переглянути всі Далі...

Історія французького вина


Збір винограду в середньовічній Франції

Історія французького вина охоплює період не менше 2600 років, заглиблюючись в епоху Грецької колонізації Південної Галлії і заснування фокейцями Массалії у VI столітті до нашої ери. Саме фокейці, як вважається, посадили перші лози винограду у місці заснування. Подальший розвиток виноградарства був продовжений римлянами. Із земель, які римляни називали Галлія виноградні лози розсадили в регіони, сьогодні відомі як: Бордо, Бургундія, Ельзас, Шампань, Лангедок, Долина Луари і Рони.

Протягом усієї історії галузь французького виноробства буде перебувати під впливом і керуватися комерційними інтересами прибуткового англійського, та голландського ринку. До французької революції, католицька церква була найбільшим власником виноградників у Франції, і володіла значним впливом у регіонах Шампань та Бургундія. Саме звідси пішло поняття теруар. Французька винна промисловість була по суті зачинателем виноробства в усьому світі, і заклала основи виноробства, де вона вважалась еталоном. Наприкінці XX початку XXI століття розпочалася експансія вин, так званого «Нового світу», яка дала початок жорсткій конкуренції з боку виноробів «Старого світу» (Франції, Іспанії, Італії) та «Нового світу» (Каліфорнії, Австралії та Південної Америки).

Переглянути всі Далі...