Вейшнорія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Viejšnoryja, Wajszoryja, Vaĭšnoryja
Віртуальна держава
Прапор Герб
Прапор Вейшнорії Герб Вейшнорії


Столиця м. Гродно[1]
Мова(и) білоруська, російська, польська, литовська, їдиш, українська, вейшнорська
Релігія Католицизм, Православ'я, Юдаїзм, Пастафаріанство
Площа ~ 46 103[2] км²
Населення ~ 1 488 666[3] чол.
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Вейшнорія

Вейшнорія або Вайшнорія (біл. Вейшнорыя (Viejšnoryja), рос. Вейшнория) — віртуальна держава[4][5][6], що відповідно до легенди військових навчань «Захід-2017» є умовним супротивником союзу Росії та Білорусі. З 29—30 серпня 2017 року «органи влади» Вейшнорії представлені в Інтернеті[7].

Легенда навчань «Захід-2017»[ред. | ред. код]

Мапа легенди навчань «Запад-2017»

Навчання мають статус стратегічних — моделювання повноцінної війни. 12 липня на форумі ОБСЄ у Відні заступник начальника Генерального штабу Збройних сил Білорусі генерал-майор Павло Муравейко частково розкрив сценарій проведення навчань[8].

Згідно зі сценарієм на навчаннях «Захід-2017» буде розроблена модель конфлікту між «Північними» (Білорусь і Росія) і «Західними» (коаліція трьох держав-агресорів: Вейшнорії, Весбарії та Лубенії)[8].

Згідно з картою, Лубенія збігається з так званим Сувалкським коридором, що відділяє Білорусь від Калінінградської області (напівексклаву, котрим володіє Росія)[9], тобто охоплює територію північно-східної частини Польщі та південно-західної частини Литви[10]. Умовна «Весбарія» займає територію західної Литви та центральної Латвії[10].

За сценарієм, «Західні» намагаються розколоти союз Білорусі та Росії, погіршити соціально-економічну ситуацію в першій, домогтися там зміни керівництва і, використовуючи все це, захопити частину Білорусі та створити там державу під назвою «Вейшнорія». Після чого «Західні» збираються ввести свої війська на територію всієї країни. «Північні», відповідно, мають цим планам протистояти[8].

Назва і територія[ред. | ред. код]

Результати Зенона Позняка на виборах президента 1994 року

Назва «Вейшнорія» походить від балтського імені Вейшнор (у литовців «Vaišnoras», у середньовічних прусів «Waisnor») — «той, хто охоче пригощає». В Ошмянському районі Гродненської області Білорусі є села Великі Войшнаришкі[be] та Малі Войшнаришкі[be]. На півночі ЛитвиШяуляйському та Йонішкіському повітах) є села Войшнорай (Vaišnoriai). В Інтернеті зустрічаються дві версії написання назви держави — Вейшнорія і Вайшнорія.

Вейшнорія охоплює територію більшої частини Гродненської та північно-західних частин Мінської та Вітебської областей. Кордон Вейшнорії з рештою Білорусі значною мірою збігається з кордоном між Польщею та СРСР у 1920—1939 роках, тобто до поділу Польщі Третім Рейхом та Радянським Союзом відповідно до пакту Молотова — Ріббентропа[11].

За словами відомого журналіста і блогера Дениса Казанського, раніше в Білорусі не було окремої назви для цього регіону, котрий, (як і Західна Україна), в минулому перебував у складі Польщі[12][13]:

«Не було своєї Галичини. А тепер вигадана Вейшнорія може заповнити цю прогалину».

Також територія Вейшнорії збігається з територією, де під час виборів президента Білорусі 1994 року великий відсоток виборців проголосував за прозахідного політика Зенона Позняка[7], лідера Білоруського Народного Фронту (білоруський аналог Народного руху України)[12]. Крім того, в цій частині Білорусі проживає найбільше людей, які розмовляють білоруською мовою[7][12], а також це райони Білорусі з великою часткою католицького населення[14][15].

Реакція[ред. | ред. код]

На думку історика Олександра Пашкевича, шеф-редактора журналу «Arche. Початок», назва «Вейшнорія» може закріпитися, як жартівлива, за північно-західною частиною Білорусі:

«Я-то не здивуюся, якщо за місяць навчань ця божевільна „Вейшнорія“ навіть і закріпиться для неформального жартівливого визначення регіону Білорусі з переважанням або значною часткою в структурі місцевого населення католиків. Адже раніше, здається, усуспільненої назви для його лаконічного визначення у нас і не існувало».

Письменник Вінцесь Мудров вважає, що резонанс навколо вигаданої держави розпалює сепаратистські настрої:

«Історія з „Вейшнорією“, яка заполонила інформаційну стрічку, це ніщо інше, як умисне розпалювання сепаратистських настроїв в країні. Адже серед „вейшнорців“ явно знайдуться ті, хто тримається міцно за ідею поділу зазначеної території і створення там незалежної країни, вектор розвитку якої буде спрямований на Захід».

Гродненський журналіст Андрій Пачобут пише:

«Вейшнорія — ще той анекдот, але є щось злобно-збочене в тому, з якою легкістю генерали оголосили одну частину країни ворогом іншій частині… У будь-якому випадку це мені не подобається».

Журналіст і блогер Денис Казанський[12]:

«Це виглядає так, якби Київ і Москва проводили в Україні спільні маневри проти Волині чи Галичини.»
Оригінальний текст (рос.)
«Выглядит это примерно как если бы в Украине сегодня проходили совместные с РФ военные учения против Волыни или Галичины[13]

Політолог Павло Усов зазначив:

«Білоруські воєначальники, самі того не підозрюючи, запустили інформаційну реакцію, яка швидше за все, призведе до створення віртуальної державності Вейшнорії. Людям треба ж у щось грати. А гра у Вейшнорію може стати дуже цікавою і стане політичним мемом на довгий час. Тим більше, що Вейшнорія це мрія про нормальну країну — політична сублімація. Це все те хороше, чого зараз немає в Білорусі, — це позитивне її відображення. Думаю, умільці думки, незабаром створять герб і прапор Вейшнорії, напишуть історію Вейшнорії, складуть атлас пам'яток Вейшнорії, почнуть видавати паспорти і гроші цієї країни (як Сіленд або Ужупіс), будуть сидіти і насолоджуватися „вейшнорським“, слухаючи вейшнорську музику. Гра почалася, і чим би не закінчилася вейшнорсько-білоруський конфлікт, Вейшнорія буде жити».

Представництво в Інтернеті[ред. | ред. код]

Територія та символіка уявної країни
Зовнішні відеофайли
EIZVA. Гімн Вайшнорыі / Himn Vaišnoryji
Пісня «Нямон» у виконанні групи «Стары Ольса»

29 серпня у Твіттері з'явився жартівливий акаунт «МЗС Вейшнорії»[16], в якому публікуються політичні заяви від імені держави. За даними облікового запису, гімном держави є пісня «Гімн Вайшнорыі» гурту «EIZVA». За іншими даними, гі́мном Вейшнорії стала пісня «Нямон» (англ. «Niamon») групи «Стары Ольса» («Stary Olsa»)[11][16].

Той же акаунт повідомляє, що офіційна резиденція держави знаходяться в Гродно, парламент і уряд (крім міністерства культури) — в Ліді, а культурною столицею Вейшнорії є Сморгонь.

В цей же день відкривається сайт «Генерального консульства Вейшнорії»[17], який приймає заявки на «громадянство» з виготовленням «карти вейшнорця». В жовтні 2017 року всі, хто замовили картку, отримали змогу на цьому ж ресурсі, висунувши свою програму, балотуватися до «Сойму Вейшнорії». Сформований 14.10.2017 за результатами голосування серед зареєстрованих користувачів, «Сойм [Архівовано 21 вересня 2020 у Wayback Machine.]» розпочав першу онлайнову «сесію» 5.03.2018[18], прийнявши «Конституцію Вейшнорії»[19] та низку «законів». Фактично ресурс є досить функціональною соціальною мережею[20], що дозволяє координувати різноманітні проекти, активно використовує як розрахунковий засіб білоруський криптоталер і сприяє його просуванню[4][6], а з 23 лютого 2018 року взагалі приймає його під свій «патронат»[21]. Це дає підстави розглядати Вейшнорію не лише як мем, подібно Сан Ескобару, а й як усталену кібердержаву.

Також є сайт «Національного банку» Вейшнорії, де проводять тестування нових монет номіналом в 1 талер в трьох варіантах[22][23]. Після тестування нові монети вийшли у варіантах Гродно, Ліда, Сморгонь[24]. Пізніше був випущений четвертий талер із зображенням Тадеуша Костюшка[25].

12 вересня у Facebook з'явилась сторінка «Генерального консульства» Вейшнорії в Барашах[26], а пізніше — сторінка «Посольства Вейшнорії в Україні»[27], що позиціонує себе як «офіційне представництво республіки Вейшнорія в українському сегменті Facebook».

29 жовтня 2018 року почав роботу сайт «Вейшнорський вісник», що позиціонує себе як «інформаційний портал, який створюється вейшнорцями спеціально для вейшнорців, на ньому можна ознайомити з останніми новинами молодої онлайн-республіки, залишити свої коментарі, взяти участь в опитуваннях та конкурсах».

19 серпня 2022 року Лідський районний суд Білорусі оголосив соцмережі Вейшнорії екстремістськими матеріалами. Під заборону потрапили сторінки Вейшнорії у Facebook, Instagram, ВКонтакті, Однокласники, аккаунт в TikTok, канал і чат у Telegram, канал у YouTube[28][29].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Belarus at 'war' with imaginary country of Veyshnoria (англ.). BBC. Архів оригіналу за 26 листопада 2017. Процитовано 1 September 2017. 
  2. «Дзяржаўны зямельны кадастр Рэспублікі Беларусь» [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] (па стане на 1 студзеня 2011 г.)
  3. Нацыянальны статыстычны камітэт Рэспублікі Беларусь: Гадавыя дадзеныя «Колькасць насельніцтва па абласцях і г. Мінску» http://www.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/solialnaya-sfera/demografiya_2/g/chislennost-naseleniya-po-oblastyam-i-g-minsku/ [Архівовано 2 вересня 2017 у Wayback Machine.]
  4. а б Как придуманное государство стало бизнес-проектом (рос.). Архів оригіналу за 26 квітня 2018. Процитовано 26 квітня 2018. 
  5. Что заставляет белорусов эмигрировать в Вейшнорию и «брать с собой тюрьму» (рос.). Архів оригіналу за 18 лютого 2018. Процитовано 17 лютого 2018. 
  6. а б Как бы страна. Как делается бизнес на Вейшнории. Деловая столица (рос.). Архів оригіналу за 12 липня 2018. Процитовано 12 липня 2018. 
  7. а б в Уявний ворог Білорусі завойовує популярність у соцмережах. Радіо Свобода. Архів оригіналу за 16 вересня 2017. Процитовано 16 вересня 2017. 
  8. а б в Біло-синій прапор, лелека на гербі, столиця у Гродно. Легенда навчань "Запад-2017" про існування країни Вейшнорії породила хвилю мемів. Gordon.ua. Архів оригіналу за 16 вересня 2017. Процитовано 16 вересня 2017. 
  9. Під час навчань «Захід-2017» росіяни можуть пробити «коридор» до Калінінградської області, — речник ЗСУ. Еспресо TV. Архів оригіналу за 20 вересня 2017. Процитовано 19 вересня 2017. 
  10. а б «МИ, НЕЗАЛЕЖНІ ВЕЙШНОРЦЫ…» [Архівовано 19 вересня 2017 у Wayback Machine.], 06.09.2017
  11. а б Россияне создали в Беларуси новую страну, чтобы освободить ее от сепаратистов. Лукавая история Вейшнории. Еспресо TV. Архів оригіналу за 19 вересня 2017. Процитовано 19 вересня 2017. 
  12. а б в г З Україною не вийшло? У мережі розповіли, як Білорусь розколюють на частини [Архівовано 22 вересня 2017 у Wayback Machine.], «Обозреватель», 01 вересня 2017
  13. а б Как выдуманная Вейшнория стала жить своей собственной жизнью [Архівовано 23 вересня 2017 у Wayback Machine.], Блог Дениса Казанского, Август 31, 2017
  14. «Захід-2017»: став відомий сценарій військових навчань у Білорусі [Архівовано 22 вересня 2017 у Wayback Machine.], Український інтерес, 29.08.2017
  15. «Вейшнорыя», «Весбарыя» і «Лубенія» нападаюць на Беларусь і Расію — сцэнар вучэнняў "Захад-2017 [Архівовано 22 вересня 2017 у Wayback Machine.], Наша Нива (біл. Наша Ніва), 29.08.2017
  16. а б МЗС Вейшнорыі (біл.). Архів оригіналу за 12 вересня 2017. Процитовано 1 вересня 2017. 
  17. Вейшнорыя: Краіна мары (біл.). Архів оригіналу за 17 березня 2018. Процитовано 17 березня 2018. 
  18. Сойм Вейшнорії I скликання[недоступне посилання]
  19. Проекти Конституції та інформація по голосуванню. Архів оригіналу за 17 березня 2018. Процитовано 17 березня 2018. 
  20. На початок 2018 року було зареєстровано понад 13.5 тисяч учасників.
  21. Создатели криптовалюты Талер выходят из проекта (рос.). Архів оригіналу за 27 квітня 2018. Процитовано 26 квітня 2018. 
  22. National Bank of Viejšnoryja! | Нацыянальны Банк Вейшнорыі — банк вышэйшага ўзроўню.. nbrv.by. Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 30 грудня 2017. 
  23. Представництво на «офіційному сайті Вейшнорії». Архів оригіналу за 17 березня 2018. Процитовано 17 березня 2018. 
  24. Нацыянальны банк выпускае ў абарачэнне манеты «Талеры Вейшнорыі». Архів оригіналу за 30 грудня 2017. Процитовано 30 грудня 2017. 
  25. Памятная манета «Тадэвуш Касцюшка». Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018. 
  26. Генеральне консульство Вейшнорії в Барашах
  27. Посольство Вейшнорії в Україні. Архів оригіналу за 25 квітня 2022. Процитовано 17 березня 2018. 
  28. В Беларуси объявили «экстремистскими» соцсети вымышленного государства Вейшнория. Его придумали во время военных учений Беларуси и России, Meduza (30.08.2022)
  29. Вейшнория признана экстремистской. Reform.by[be] (рос.). 30 серпня 2022. Процитовано 30 серпня 2022.