Гетерохромія в котів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гетерохромія у котів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біло-блакитний кіт з гетерохромією
Кіт із повною гетерохромією (бурштинове та блакитне око) та секторальною гетерохромією в блакитному оці (частково коричневого кольору)

Гетерохромія у котів проявляється в тому, що вони мають одне блакитне око та одне зелене, жовте, бурштинове або каре око. Це котяча форма повної гетерохромії[1][2], захворювання, яке зустрічається у деяких інших тварин, включно з людей. Існує також секторальна (часткова) гетерохромія, коли два різних кольори зустрічаються в одній райдужній оболонці ока. Захворювання найчастіше вражає однотонних білих кішок, але може зустрічатися і у кішок будь-якого іншого кольору шерсті[3][4][5].

Генетика[ред. | ред. код]

Рідкісна переважно чорна кішка з гетерохромією

Гетерохромія у котів виникає, коли або епістатичний (рецесивний) ген білого або домінантний білий (який маскує будь-які інші гени забарвлення і перетворює кішку на повністю білу)[3] або ген білої плямистості (який є геном, відповідальним за двоколірність шерсті)[4] запобігає потраплянню гранул меланіну(пігменту) в одне око під час розвитку, що приводить до того, що кішка має одне блакитне та одне зелене, жовте, янтарне або каре око. Приблизно 15-40% білих кішок мають одне або два блакитних ока[3].

Захворювання непарних очей рідко зустрічається у кішок, у яких відсутній ген домінантного білого та білої плямистості[3]. Ці коти несуть домінантний ген блакитних очей, який не пов’язаний із забарвленням шерсті. Відомим прикладом такого випадку є Блакитноока кішка, яка є породою, що вимерла[3][5].

Породи кішок[ред. | ред. код]

Гетерохромія зустрічається у всіх домашніх котів і не пов’язана з певною породою. Однак коти з очима різного забарвлення популярні серед кількох порід, зокрема ван, турецький ван, турецька ангора, сфінкс, перська, орієнтальна, японський бобтейл і као-мані. У японського бобтейла різні очі найчастіше зустрічаються у кішок каліко.

Кошенята[ред. | ред. код]

Як і деякі інші новонароджені ссавці, усі коти в дитинстві блакитноокі[6] й з дорослішанням це може змінюватися. Різниця в кольорі у кошеня з гетерохромією може або бути зовсім непомітною або лише за уважного огляду. Такі кошенята мають різні відтінки блакитного кольору в кожному оці. Колір відмінного ока змінюється протягом кількох місяців, наприклад, від блакитного до зеленого та жовтого або від зеленого до блакитного та жовтого, поки воно не досягне остаточного, дорослого кольору.

Глухота у кішок з різними очима[ред. | ред. код]

Типовий приклад суцільно-білого кота з гетерохромією

Існує поширена помилкова думка, що всі кішки з гетерохромією народжуються глухими на одне вухо. Це неправда, проте повністю білі коти з одним або двома блакитними очима дійсно мають більшу частоту генетичної глухоти, причому ген білого інколи викликає дегенерацію вушної раковини, що починається через кілька днів після народження[7]. У білих кішок з гетерохромією вухо з боку блакитного ока може бути глухим, тоді як інше вухо, зі сторони ока іншого кольору, зазвичай, має нормальний слух[3].

Встановлений зв’язок між глухотою та гетерохромією виявляється у зв’язку між глухотою, блакитними очима та однотонним білим забарвленням шерсті. Існує кілька різних генів, відповідальних за блакитні (включно з очима різного кольору) та і деякі з цих генів не пов’язані з білим забарвленням шерсті або глухотою (наприклад, «сіамський» ген плямистого забарвлення, ген Блакитноокої кішки тощо). Наприклад, однотонні білі блакитноокі кішки Іноземні білі або блакитноокі не пов'язані з глухотою. Глухота залежить від генотипу кішки (генетики), а не від фенотипу (зовнішності). Тому не всі суцільно-білі кішки з одним або двома блакитними очима є глухими. Небажано продовжувати розведення від глухих білих кішок, оскільки ця риса спадково передається. BAER-тест (Реєстрація викликаних відповідей стовбура мозку на звукову стимуляцію) використовується для перевірки глухоти у котів[3][5].

За оцінками вчених, близько 10–20% не блакитнооких однотонних білих кішок народжуються глухими або стають глухими в процесі старіння, тоді як приблизно 30–40% однотонних білих котів з гетерохромією є глухими. Серед однотонних білих кішок з двома блакитними очима 60–80% глухі[3][8]. Кішок класифікують як глухих, якщо одне або два вуха уражені глухотою.

Блиск та ефект червоних очей[ред. | ред. код]

Ефект червоних очей при зйомці зі спалахом у блакитному оці, але не в жовтому оці кота

На фотографіях зі спалахом коти з гетерохромією зазвичай демонструють ефект червоних очей лише у блакитному оці. Це пов’язано з комбінованим ефектом (нормальної) присутності тапетуму в обох очах і відсутності меланіну в блакитному оці. Тапетум створює блиск обох очей, але в не блакитних очах шар меланіну, що розташований на шарі тапетуму, вибірково видаляє деякі кольори світла.

Культура та фольклор[ред. | ред. код]

Біла турецька ангора з блакитним і бурштиновим оком в зоопарку Анкари

Лісова ферма та зоопарк Ататюрка в Анкарі має програму розведення чисто білих турецьких ангорських котів[9][10]. Зоопарк особливо цінував ангор з різними очима, оскільки турецький фольклор свідчить, що «очі повинні бути зеленими, як озеро і блакитними, як небо»[11].

Домашня улюблениця пророка Мухаммеда, ангора Муезза, вважалася кішкою з гетерохромією[10].

Талісманом чемпіонату світу з баскетболу 2010 року, який приймала Туреччина, був антропоморфний ван, з очима різного кольору, на прізвисько Баскат[12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Foster, Race and Smith, Marty, (DVMs), Heterochromia [Архівовано 2007-02-17 у Wayback Machine.], A-Z Health Library, Purina-One. Retrieved February 2007.
  2. Foster, Race and Smith, Marty (DVMs), [http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=1&cat=://www.peteducation.com/article.cfm?cls=1&cat=1344&articleid=294 |date=2008-09-26 }}, Peteducation.com. Retrieved February 2007.
  3. а б в г д е ж и Hartwell, Sarah (2017). White Cats, Eye Colours and Deafness. messybeast.com. Процитовано 11 вересня 2023.
  4. а б Hartwell, Sarah. BICOLOURS - TUXEDO AND MAGPIE CATS. messybeast.com. Процитовано 11 вересня 2023.
  5. а б в Hartwell, Sarah (2023). BLUE-EYED BREEDS / DOMINANT BLUE EYE (DBE). messybeast.com. Процитовано 11 вересня 2023.
  6. Hints for Determining Cat Color [Архівовано 2007-01-25 у Wayback Machine.], The Cat Fanciers Association, . Retrieved February 2007.
  7. Starbuck, Orca; Thomas, David (n.d.). Cat Color FAQ: Cat Color Genetics. fanciers.com. Cat Fanciers. Архів оригіналу за 24 грудня 2007. Процитовано 1 лютого 2007.
  8. Richards J (1999). ASPCA Complete Guide to Cats: Everything You Need to Know About Choosing and Caring for Your Pet. Chronicle Books. с. 71. ISBN 9780811819299.
  9. Turkish Angora [Архівовано 2016-03-08 у Wayback Machine.], Cats United International. Retrieved February 2007.
  10. а б History. CFA Turkish Angora Breed Council (англ.). Процитовано 11 вересня 2023.
  11. Hartwell, Sarah. Cat Breeds, Types, Variants and Hybrids. messybeast.com. Процитовано 11 вересня 2023.
  12. 2010 FIBA World Championship Event Guide: Mascot. FIBA. Архів оригіналу за 14 вересня 2010. Процитовано 12 вересня 2010.