Державна пробірна служба України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державна пробірна служба України
Загальна інформація
Країна Україна
Дата створення 28.04.2000
Дата скасування 2015
Керівництво діяльністю здійснює Міністерство Фінансів України
Річний бюджет 1 411 600 ₴[1]
assay.gov.ua

Державна пробірна служба України — колишній центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовувалася і координувалася Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів України, а основними завданнями були реалізація державної політики у сфері державного пробірного контролю та внесення пропозицій щодо її формування.

Пробірний контроль — це нагляд за якістю дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, виробів з них та матеріалів, що містять дорогоцінні метали, за виконанням операцій із зазначеними цінностями[2].

Історія[ред. | ред. код]

Державна пробірна служба України була утворена у 2011 році і стала правонаступником Державної пробірної служби — урядового органу, що діяв у системі Міністерства фінансів України, який у свою чергу був правонаступником Державної пробірної палати.

У 2018 році в рамках проведення реформи державних контролюючих органів та дерегуляції господарської діяльності згідно з постановою Кабінету Міністрів України щодо оптимізації системи центральних органів виконавчої влади Державну пробірну службу України було ліквідовано, а її функції були покладені на Міністерство фінансів[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80-19
  2. Державний пробірний контроль [Архівовано 30 липня 2016 у Wayback Machine.] // Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. — К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 1998. — Т. 2 : Д — Й. — 744 с. — ISBN 966-7492-00-8.
  3. Хто контролюватиме операції з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням [Архівовано 4 березня 2021 у Wayback Machine.] // Вісник. Офіційне видання державної фіскальної служби України

Посилання[ред. | ред. код]