Когомологія груп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Когомологія групкогомологічна теорія, що широко використовується у теорії груп і застосуваннях, зокрема у алгебричній теорії чисел і алгебричній топології.

При цьому підході парі (G, A), де Gгрупа, а A — лівий G-модуль, тобто модуль над цілочисельним груповим кільцем , зіставляється послідовність абелевих груп Hn(G, А), що називаються групами когомологій групи G з коефіцієнтами в А. Число n, що пробігає всі цілі невід'ємні значення, називається розмірністю групи Hn(G, А).

Групи когомологій є важливими інваріантами, що містять інформацію як про групу G, так і про модулі A.

Означення[ред. | ред. код]

Формальне означення за допомогою похідного функтора[ред. | ред. код]

Нехай G — деяка група і A — лівий G-модуль, тобто модуль над цілочисельним груповим кільцем Нехай AG — підмодуль G-інваріантних елементів у А, тобто множина таких елементів що для всіх елементів g у групі G виконується

Усі G-модулі утворюють категорію морфізмами в якій є гомоморфізми f для яких виконуються рівності f(ga) = g(fa) для всіх і Категорія G-модулів (тобто категорія -модулів) має достатньо ін'єктивних об'єктів, як і всі категорії модулів над кільцями.

Відображення AAG є функтором із категорії G-модулів у категорію абелевих груп. Цей функтор є точним зліва але не справа, тобто для точної послідовності 0ABC0 точною є послідовність 0AGBGCG.

Тому для функтора AAG можна побудувати праві похідні функтори. Їх значеннями є абелеві групи, що позначаються Hn(G, А) і називаються n-ми когомологічними групами групи G із значеннями у A.

Означення за допомогою проєктивних резольвент[ред. | ред. код]

Окрім означення за допомогою ін'єктивних резольвент визначення можна дати за допомогою проєктивних резольвент. Для початку є ізоморфізм де розглядається як G-модуль є з тривіальною дією.

Нехай

є деякою проєктивною резольвентою тривіального G-модуля у категорії G-модулів, тобто точною послідовністю, в якій всі модулі Pi є проєктивними. Тоді Hn(G, А) є n-на група когомологій коланцюгового комплексу:

де відображення індуковані відображеннями тобто

Дане означення теж є за допомогою похідного функтора — функтора Ext. А саме

Стандартні резольвенти[ред. | ред. код]

Для обчислення груп когомологій зазвичай використовують стандартну резольвенту тривіального G-модуля , в якій

Pn є вільним, а тому і проєктивним -модулем. Його базисом є, наприклад множина елементів виду де — довільні елементи групи G.

Для можна визначити граничний оператор як:

де знак означає, що член gi є відсутнім у виразі. Коланцюги з — функції такі, що

Роблячи заміну змінних за формулами можна перейти до неоднорідних коланцюгів Дія кограничного оператора на них задається як:

Наприклад одновимірний коцикл — функція така, що для а кограниця — функція виду f(g) = ga - a для деякого Одновимірний коцикл називається також схрещеним гомоморфізмом, а одновимірна кограниця — тривіальним схрещеним гомоморфізмом. У разі, коли G діє на А тривіально, схрещені гомоморфізми збігаються зі звичайними гомоморфізмами, а всі тривіальні схрещені гомоморфізми рівні 0, тобто в цьому випадку H1(G, А) = Hom(G, А).

Аксіоматичне означення[ред. | ред. код]

Набір функторів є δ-функтором на категорії лівих G-модулів (як про це описано в статті Похідний функтор, оскільки когомології груп є похідними функторами).

Модуль виду де X — абелева група, a G діє на B за формулою

називається коіндукованим. Для ін'єктивних і коіндукованих модулів A: Hn(G, А) = 0 для n > 1. Будь-який модуль A є ізоморфним підмодулю деякого коіндукованого модуля B.

Точна когомологічна послідовність для послідовності

визначає ізоморфізми Hn(G, B/А) ~ Hn+1(G, А) і точну послідовність

Таким чином, обчислення n-1 -вимірної групи когомологій для модуля A зводиться до обчислення n-вимірної групи когомологій для модуля B/A. Цей метод називається зсувом розмірностей.

Зсув розмірностей дозволяє дати аксіоматичне означення груп когомологій, як послідовність функторів з категорії G-модулів в категорію абелевих груп, що утворюють δ-функтор і задовольняють умові Hn(G, А) = 0 при n > 1 для будь-якого коіндукованого модуля B.

Означення груп Hn(G, А) можна дати також за допомогою відношення еквівалентності на множині точних послідовностей G-модулів виду

Гомологія груп[ред. | ред. код]

Групи гомології груп визначаються за допомогою двоїстої конструкції з заміною всюди функтора функтором.

Нехай знову ж

є деякою проєктивною резольвентою тривіального G-модуля у категорії G-модулів.

Застосувавши до цієї послідовності коваріантний функтор одержується ланцюговий комплекс:

Гомологічні групи цього комплексу називаються гомологічними групами групи G із значеннями у A і позначається Hn(G, А).

Зважаючи на означення функтора Tor, коротко можна записати:

Гомологічні групи малої розмірності[ред. | ред. код]

Елементи групи H1(G, А) можна інтерпретувати як класи автоморфізмів групи F, що міститься в точній послідовності тотожні на A і на G по модулю спряжень елементами

Елементи групи H2(G, А) інтерпретуються як класи розширень групи A за допомогою G.

Група H3(G, А) допускає інтерпретацію як перешкода для розширень неабелевої групи H з центром A за допомогою G.

Властивості[ред. | ред. код]

  • Якщо Eпідгрупа групи G, то обмеження коциклів з G на H визначає для всіх n функторіальні гомоморфізми обмеження
При n = 0 гомоморфізм res збігається з вкладенням .
  • Якщо G/Eфактор-група групи G, то підняття коциклів з G/E на G індукує функторіальні гомоморфізми інфляції
  • Нехай — деякий гомоморфізм. Тоді будь-який G-модуль A можна перетворити в G' -модуль, вважаючи для що Поєднуючи відображення res і inf, одержується відображення У цьому сенсі є контраваріантним функтором по G.
  • Нехай E — підгрупа групи G скінченного індексу. Тоді відображення норми NG/H: AEAG (яке рівне за означенням ) дозволяє, за допомогою зсуву розмірностей, визначити для всіх n функторіальні гомоморфізми кообмеження cores: Hn(E, А) → Hn(G, А), що задовольняють співвідношенню cores(res) = (G:E).

Когомології скінченних груп[ред. | ред. код]

  • Для скінченної групи G відображення норми NG: AA (тобто відображення ) індукує відображення де і ідеал кільця породжений всіма елементами виду g-1 для
  • Відображення дозволяє об'єднати точні послідовності когомологій і гомологій. А саме, можна визначити модифіковані групи когомологій — (які також називаються когомологіями Тейта) для всіх цілих n:
Для цих когомологій існує точна нескінченна в обидві сторони когомологічна послідовність.
  • G-модуль A називається когомологічно тривіальним, якщо для всіх n і будь-якої підгрупи E. Модуль A є когомологічно тривіальним тоді і тільки тоді, коли існує ціле число i для якого i для будь-якої підгрупи E. Будь-який модуль A є підмодулем або фактор-модулем когомологічно тривіального модуля, що дозволяє застосовувати зсув розмірностей як для підвищення, так і для пониження розмірності. Зокрема, зсув розмірностей дозволяє визначити відображення res і cores (але не inf) для всіх цілих чисел n.
  • Групи анулюються множенням на порядок групи G, а відображення індуковані обмеженнями, де Gp — деяка p-підгрупа Силова групи G є мономорфним. Це дозволяє зводити ряд питань про когомології скінченних груп до розгляду когомологій p-груп.
  • Когомології циклічної групи мають період 2, тобто для будь-якого n для циклічної групи
  • Теорема двоїстості для -добутку стверджує, що для будь-якої подільної абелевої групи C і G-модуля A -добуток
визначає ізоморфізм між групами і
-добуток є визначеним і для нескінченної групи G за умови, що n, m > 0.

Когомології проскінченних груп[ред. | ред. код]

Багато задач призводять до необхідності розгляду когомологій топологічної групи G, що неперервно діє на топологічному модулі A. Зокрема, якщо Gпроскінченна група (випадок найбільш близький до скінченних груп) і Aдискретна абелева група, що є неперервним G-модулем, то можна розглянути когомології групи G з коефіцієнтами в A, що обчислюються в термінах неперервних коланцюгів.

Ці групи можна визначити також як межі щодо відображень інфляції, де U пробігає всі відкриті нормальні підгрупи в G.

Ці когомології володіють усіма основними властивостями когомологій скінченних груп. Якщо G — проскінченна p-група, то розмірності над першої і другої її груп когомологій з коефіцієнтами в інтерпретуються як мінімальне число твірних елементів і співвідношень (між цими твірними) групи G.

Література[ред. | ред. код]

  • Ari Babakhanian (1972), Cohomological Methods in Group Theory, Monographs and Textbooks in Pure and Applied Mathematics, т. 11, M. Dekker, ISBN 9780824710316
  • David J. Benson, Representations and cohomology. II: Cohomology of groups and modules, Cambridge studies in advanced mathematics, т. 31, Cambridge: Cambridge University Press, ISBN 0-521-63652-3
  • Brown, Kenneth S. (1972), Cohomology of Groups, Graduate Texts in Mathematics, т. 87, Springer Verlag, ISBN 978-0-387-90688-1, MR 0672956
  • Cassels, J.W.S.; Fröhlich, Albrecht, ред. (1967). Algebraic Number Theory. Academic Press. Zbl 0153.07403.
  • Evens, Leonard (1991), The Cohomology of Groups, Oxford Mathematical Monographs, Oxford University Press, ISBN 9780198535805
  • Gille, Philippe; Szamuely, Tamás (2006). Central simple algebras and Galois cohomology. Cambridge Studies in Advanced Mathematics. Т. 101. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-86103-9. Zbl 1137.12001.
  • Weibel, Charles A (1994), An introduction to homological algebra, Cambridge Studies in Advanced Mathematics, т. 38, Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-55987-4, MR 1269324
  • Edwin Weiss (1969), Cohomology of Groups, Academic Press, ISBN 9780127427508

Див. також[ред. | ред. код]