М'якініно (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°49′29″ пн. ш. 37°23′04″ сх. д. / 55.82472° пн. ш. 37.38444° сх. д. / 55.82472; 37.38444

М'якініно
Арбатсько-Покровська лінія
Загальні дані
Тип наземна крита
Глибина закладення 0 м
Кількість 1
Тип Острівна
Форма Пряма
Довжина 162 м
Ширина 6 м
Дата відкриття 26 грудня 2009 року
Архітектор(и) М. І. Шумаков, Г. С. Мун, Я. В. Мун, Е. В. Ильина (рос.)
Інженер(и)-конструктор(и) Н. М. Кудрявцева, М. В. Чернова
Виходи до 65-66 км МКАД
Час відкриття 5:35
Час закриття 1:00
Мапа
Арбатсько-Покровська лінія
Щолковська
Первомайська
Ізмайловська
ТЧ-3 «Ізмайлово»
Партизанська
Семеновська
Електрозаводська
Бауманська
Курська 
     
Площа Революції
Арбатська
Смоленська
Київська
Парк Перемоги
Слов'янський бульвар
Кунцевська
Молодіжна
Крилатське
Строгіно
М'якініно
Волоколамська
Митино
ТЧ-16 «Митино»

«М'які́ніно» (рос. Мякинино) — 178-ма станція Московського метрополітену, розташована на Арбатсько-Покровській лінії між станціями «Строгіно» і «Волоколамська». Перша станція Московського метрополітену, побудована за адміністративними межами Москви, і перша в практиці російського метробудування, у фінансуванні будівництва якої брав участь приватний капітал.

Відкрита 26 грудня 2009 року[1] у складі ділянки «Строгіно» — «Митино».

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Станція «М'якініно» наземна крита, з береговими платформами. Споруджена з монолітного залізобетону. Попри те, що між коліями розташовано ряд колон, по конструкції станція є однопрогінною. Прямокутний у плані закритий об'єм станційного комплексу перекритий потужною залізобетонною плитою, яка спирається на бічні фахверкові стіни з монолітного залізобетону. Сталеві колони всередині перонного залу не є несучими для конструкцій станції, а проходять крізь плиту покриття станційного комплексу і служать опорами, що підтримують перекриття розташованої над станцією дев'ятиповерхової парковки. Така конструкція дозволяє ізолювати станцію метро від паркінгу, забезпечити протипожежну безпеку та автономну роботу конструкцій станції і паркінгу.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Станція без колійного розвитку.

Архітектура та оздоблення[ред. | ред. код]

Станція побудована в стилі хай-тек і за своїм суто функціональному архітектурному рішенню різко виділяється на тлі інших станцій Московського метрополітену. Вже в ході будівництва для здешевлення оздоблювальних робіт за рішенням приватного інвестора оздоблення стін склом і мармуром, передбачену авторами архітектурного проекту, замінили на граніт і штукатурку. Також з економічних міркувань відмовилися від планованої основної архітектурної теми перонного залу — ряду витончених світильників у вигляді хмарок-відбивачів. Освітлення виконано у вигляді світлових ліній, що доповнюються невеликими світильниками на колонах. Через великий об'єм станції і відмови від використання відбивачів освітленість перонного залу виявилася досить низькою. Підлога оздоблена сірим гранітом. Круглі в перетині колони вже після відкриття станції були оброблені нержавіючої сталлю. Проте підвісна стеля з шумопоглинаючих панелей була збережена і реалізовано. Завдяки такій конструкції, а також використанню дерев'яних шпал на щебеневому баласті і великому об'єму, станція «М'якініно» стала однією з найтихіших станцій в московському метро.

Вестибюлі і пересадки[ред. | ред. код]

Станція «М'якініно» безпересадочна, з двома вестибюлями, один з яких був введений в експлуатацію лише в грудні 2013 через порушення технології ведення арматурних робіт. Він веде в 3 сектор Крокус-Сіті, в якому поки що немає об'єктів, здатних привернути увагу пасажирів. Формально кажучи, північний вестибюль веде практично в «нікуди», і пасажирів там майже немає. Інший діючий вестибюль розташований у південному торці. Перехід з однієї платформи на іншу можливий як через вестибюль, так і по перехідному містку в центральній частині платформового залу. Вихід і перехід між платформами здійснюється по сходах, ескалаторами і ліфтами станція не обладнана.

Фінансування[ред. | ред. код]

«М'якініно» — перша станція метро в Росії, побудована на умовах приватно-державного партнерства. Проектування і будівництво фінансувалися з бюджетів Москви і Московської області та за рахунок приватних інвестицій комерційної компанії Crocus Group. За інформацією журналу «Forbes», власник Crocus Group Арас Агаларов став єдиним в Росії приватним співінвестором будівництва метро[2]. Після оформлення станційного комплексу у власність компанії Crocus Group приватний інвестор передав його в експлуатацію ГУП «Московський метрополітен»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Арбатсько-Покровській лінії московського метро відкриють нові станції. Архів оригіналу за 1 лютого 2014. Процитовано 23 січня 2014.
  2. Арас Агаларов | Forbes.ru. Архів оригіналу за 2 лютого 2014. Процитовано 23 січня 2014.
  3. «Огонёк», 14.12.2009. Архів оригіналу за 19 грудня 2009. Процитовано 23 січня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

Попередня станція Лінія Наступна станція
Строгіно   Арбатсько-Покровська лінія   Волоколамська