Мигалки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Мигалки
Країна Україна Україна
Область Київська область
Район Бучанський район
Громада Пісківська селищна громада
Основні дані
Засноване 1415
Населення 1157
Площа 14 км²
Густота населення 82,64 осіб/км²
Поштовий індекс 07822
Географічні дані
Географічні координати 50°40′36″ пн. ш. 29°33′22″ сх. д. / 50.67667° пн. ш. 29.55611° сх. д. / 50.67667; 29.55611Координати: 50°40′36″ пн. ш. 29°33′22″ сх. д. / 50.67667° пн. ш. 29.55611° сх. д. / 50.67667; 29.55611
Водойми Тетерів; Тростянка
Місцева влада
Адреса ради 07820, Київська обл., Бучанський р-н, смт Пісківка, вул. Дачна 66
Карта
Мигалки. Карта розташування: Україна
Мигалки
Мигалки
Мигалки. Карта розташування: Київська область
Мигалки
Мигалки
Мапа
Мапа

Мига́лки — село в Україні, у Пісківській селищній територіальній громаді Бучанського району Київській області. Автобусне сполучення з залізничною станцією Тетерів Південно-Західної залізниці (3 км). Автошлях М 07 (Е 373) проходить на відстані 7 км північніше села.

У селі розташовані:

  • середня школа
  • лісництво
  • територія колишнього СВК «Нове життя» с. Мигалки 07822, с. Мигалки
  • садове товариство «Лісова галявина»
  • кінно спортивний клуб «Teteriv Country» [Архівовано 28 листопада 2012 у Wayback Machine.]
  • стелла з рельєфним зображенням Т.Г. Шевченка встановлена у 1983 році. Автор - Дерев’янко Іван Онуфрійович, матеріал - гіпс, цегла, фарба.[1]
  • пам'ятник загиблим бійцям ОУН-УПА
  • крамниці

Село оточують мальовничі соснові ліси, луки у долині річки Тетерів.

Відстань до Києва 80 км. Межує з Житомирською областю.

Географія[ред. | ред. код]

Мигалки розташовані в центральній частині Східноєвропейської рівнини на Поліській низовині на правому березі річки Тетерів, яка є притокою Дніпра. В селі налічується 572 садиби, які розміщені на 10 вулицях (Партизанська, Піонерська (нова назва - Польова), Воровського (н.н. - Вишнева), Короленка, Петровського(н.н. - Покровська), Кабули (н.н.- О.Тищенка), Червонофлотська (н.н.- Лугова), Жовтнева (н.н.- Шкільна),Молодіжна та інші). Центральною вулицею села Мигалки є вулиця Леніна (н.н.-Героїв України). Паралельно з нею йде вулиця Шевченка, по якій проходить шосейна дорога Тетерів-Радомишль.

Найвищою точкою в межах села є Мигальска сопка, висота якої 145 м виділяються також інші дюни-пагорби: Лисяча, Універсальна, Куряча і т. д. Найнижчі показники висот мають урочища: Чащ, Ломи, Більове, Башатине.

Із корисних копалин, у межах села, значення має біла і руда глина, поклади яких поширені на південно-західних околицях села. Там побудований цегельний завод. Кварцовий пісок дюн використовувався для скловаріння.

Клімат села і його околиць характеризується помірною континентальністю без різких коливань температури та порівняно значною кількістю опадів. Зима на території села триває 119 днів, літо — 120 днів, осінь — 70 днів, весна — 56 днів. В середньому за рік в селі буває 63 % днів з антициклонами і 37 % — з циклонами. Значно розвинена грозова діяльність (33 дні на рік).

Село ділиться на три частини — Сидорівщина, Мантин і Канава. Канава дістала свою назву від невеликої річечки, яка ділила село навпіл. Біля теперішнього будинку церкви знаходився місток через Канаву. На річечці стояли крупорушка і млин. У долині Тетерева в околицях села знаходяться до 25 озер.

В Мигалках храмове свято 14 жовтня в день святої Покрови Пресвятої Богородиці.

Історія[ред. | ред. код]

Перша згадка про Мигалки датується 1415 роком.

Проте на території села доволі часто знаходили знаряддя кам'яної доби, (кам'яні сокири, круглі камені з просвердленими отворами) це вказує на те, що на території села існувала стоянка первісних людей. Це все логічно, близькість ресурсної бази, як то ліси - багаті на дичину, гриби, ягоди та заливні луки з річкою та озерами.

Дореволюційні Мигалки так описує М.Герасименко: «В центрі села стояла гарна церква. Крім неї, була школа і приватна крамниця. Панської землі в нас не було, тільки ліс, що нагадував парк з ідеальним порядком. Єгерів не було, а була лісова охорона. В хащях були дикі кози та кабани. Навколишні ліси належали графині Браницькій, яка жила в Києві на Подолі, а керував усім лісничий.»

Згадувана церква — це дерев'яна церква Олександра Невського, побудована 1885 року на місці давнішої приписної церкви 1820 року.

До 1923 року Мигалки — село Вишевицької волості Радомисльського повіту Київської губернії. 1900 року у власницькому селі Мигалки було 163 двори, мешкало 985 осіб. Існувала правосллавна церква, діяла церковно-парафіяльна школа, працювала кузня.

Дорога з Мигалок до Язвинки була огороджена з обох боків, і по ній гнали худобу в Київ на бойню. Село було ареною боїв під час громадянської війни, у якій брали участь і жителі села. У 1920 р. під час відступу польської армії на околиці села відбувся жорстокий бій за переправу (дерев'яний міст через Тетерів). Серед загиблих був командир Таращанського полку П. С. Кабула, який і похований на Мигалківському кладовищі.

За примусовою колективізацією прийшов голодомор. В порівнянні з іншими селами та регіонами Мигалки постраждали менше — багато людей працювало на державних підприємствах, на залізниці, лісопилці, у лісгоспі та інше. Померли в основному ті, хто був не зайнятий на виробництві та ті з розкуркулених сімей, у яких було все відібрано.

Частину жителів села після Голодомору 1932—1933 років було переселено у спорожнілі хати села Гриньки Глобинського району Полтавської області.[2]

На початку Радянсько-німецької війни Мигалки входили у східну частину Коростенського укріпрайону. Для зміцнення оборони за селом протягом декількох кілометрів був викопаний протитанковий рів шириною 6 м, глибиною 3-4 м. На його споруджені було задіяно близько 5 тис. людей з декількох районів. Все це ніяким чином не вплинуло на просування німецьких танкових колон, які в перший же місяць війни підійшли до річки Ірпінь. В липні та серпні 1941 р. бої точилися одночасно і в Коростенському укріпрайоні і .

У березні 1944 року неподалік села у нерівному бою з бійцями НКВС загинуло 12 вояків Української Повстанської Армії. Їх поховали на околиці села, а на початку 2000-х на могилі встановили хрест. На святкування Трійці і Покрови біля могили проводяться урочисті заходи, під час яких учасники виконують стрілецькі та повстанські пісні. Вшанування проводять учасники націоналістичних організацій, також місцеві жителі.Приїздять ветерани УПА.[3]

Особистості[ред. | ред. код]

В селі народилися

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Портал Шевченка. kobzar.ua. Процитовано 13 січня 2024.
  2. Гриньківська сільська рада [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] — офіційний сайт Глобинської районної ради
  3. Ірпінський вісник. № 24, 12-18 червня 2009. 3 стор. «Вшанували повстанців». Автор Анатолій Зборовський.

Посилання[ред. | ред. код]