Обговорення Вікіпедії:Проєкт:Біологія/Архів 9

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тиждень біології

Колеги, є пропозиція провести Тиждень біології. Січень - доволі сприятливий час для написання статей. Прохання подати заявку, хто має можливість. Можна було б розпочати хоч з 9 січня (або пізніше). Зараз ніяких тематичних тижнів не проводиться. Може @Mr.Rosewater: подасте? --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 09:32, 6 січня 2017 (UTC)

Згоден. Підтримую. Увечері зроблю. --Олег (обговорення) 09:46, 6 січня 2017 (UTC)
@Batsv та Maxim Gavrilyuk: та інші зацікавлені у проведенні. Я продивився плани тематичних тижнів на січень. Ситуація така:
6 — 16 січня триватиме Тиждень античної міфології (віже розпочався)
15 — 29 січня — Тиждень нумізматики
19 — 30 січня — Тиждень Дніпропетровщини — 2017
Останні два, судячи з усього, успішно відбудуться. Закінчити тиждень до 15 січня ми, мабуть, вже не встигнемо, а проводити паралельно 3 тижні не дуже б хотілось. Мені здається, якщо розпочинати, то краще вже не раніше 31 січня. Там далі поки що порожньо. Які будуть пропозиції? --Олег (обговорення) 17:22, 6 січня 2017 (UTC)
Згоден (31 січня - 28 лютого)--Batsv (обговорення) 19:57, 6 січня 2017 (UTC)
  • Вітаю всіх з Новим Роком! Ех, на 2 доби б раніше, то я б з нумізматикою би відклав. А тепер уже людей збурив та загруз. Тому прошу дати мені трохи часу на підведення підсумків нумізматів і почати хоча б з 5 лютого. А тоді вже підключусь по повній. Варто зробити гарну рекламу. Крім того, сподіваюсь, що Sergento зможе запустити бота для створення статей про білки до того часу, тому буду просити всіх учасників тижня взятися одразу за їх поліпшення. І чому тиждень, давайте одразу місячник! :-) І до того ж для більшого залучення нових людей хочеться більше веселощів та тусовки. Можна у Вікімедії попросити сувенірів, чи подумати над більш тематичними призами. І влаштувати церемонію нагородження, щоб зібратися та потеревенити. Можна для церемонії лекцію організувати з чаєм, чи щось інше.--Brunei (обговорення) 12:29, 7 січня 2017 (UTC)
    Треба не забути додати до списку статей для створення Фауна Європи.--Brunei (обговорення) 13:45, 10 січня 2017 (UTC)
  • Я теж підтримую перенесення на лютий. У січні і свята, і завал на роботі, а у лютому я зможу більше часу приділити статтям.--Стефанко1982 (обговорення) 13:00, 7 січня 2017 (UTC)
Особисто для мене січень був кращим періодом, проте перенесення на лютий дозволить мати час на агітацію. Тож, підтримую проведення з 5 лютого місячник.--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 15:37, 8 січня 2017 (UTC)
Зі святом! Підкажіть, будь ласка, де проект місячника, хотів додати відсутні статті з біології (ТОП-10000). З повагою --Batsv (обговорення) 10:30, 14 січня 2017 (UTC)
  • @Batsv, Maxim Gavrilyuk, Стефанко1982 та Brunei: створив сторінку проекту Вікіпедія:Проект:Тематичний тиждень/Пропозиції/Тиждень біології № 3, прошу додавати туди пропозиції щодо написання і поліпшення статей. Дату початку будемо вважати узгодженою — 5 лютого, дату закінчення попередньо поставив 5 березня, з огляду на те, що це неділя, у яку, напевно багатьом зручніше «підтягувати хвости», але її можна трохи скоригувати. Не дуже добре, що утворюється дірка між тижнями у 5 днів, у яку не втиснеш нічого нового, але з іншого боку у «дніпропетровців» і «нумізматів» з'виться можливість безболісно трохи подовжити термін проведення своїх тижнів. Перший «тиждень» біології проводився 12 травня—13 червня 2011, другий — 16 липня—16 серпня 2015, тому за аналогією залишив назву «тиждень», але якщо треба перейменувати на «місяць» — не заперечую. --Олег (обговорення) 06:50, 15 січня 2017 (UTC)

Синя картка «Таксобокс»

Доброго дня, підкажіть яким чином я можу впливати на колір картки? Я створюю статті про гриби, а картка коричнева як для тварин. --Sakateka (обговорення) 10:32, 1 лютого 2017 (UTC)

Колір картки має залежати від таксону, це має бути в Шаблон:Картка:Таксономія. Іншим шаблоном Шаблон:Taxobox color закріплено кольори для різних таксонів (це питання колись тут обговорювалося). Самостійно колір в картці Ви змінити не можете. Ймовірно, якась проблема з шаблоном таксономічної картки. Я запитаю у користувачів, які розбираються в шаблонах.--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 11:10, 1 лютого 2017 (UTC)
пишіть: | regnum = Гриби (Fungi) як я виправив у Mycena galopus. --Sehrg (обговорення) 11:15, 1 лютого 2017 (UTC)
Зрозумів проблему. У мене там два пробіла між грибами і Fungi | regnum = Гриби (Fungi), але картка все-рівно коричнева https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Свинуха_Зерової&action=edit --Sakateka (обговорення) 11:35, 1 лютого 2017 (UTC)

Цукрова тростина

Доброго дня! У списку статей з великою кількістю інтервікі є ru:Сахарный тростник / en:Saccharum officinarum. Як має називатися український відповідник цієї статті? У нас є перенаправлення Цукрова тростина (веде на Цукрова тростина (рід)), чи це правильна назва для цієї статті? Або ж має бути Saccharum officinarum? Або ж цієї статті взагалі не має бути (в англійській Вікіпедії пропонують перенаправити en:Saccharum officinarum на en:Sugarcane, якої в нас теж нема)? Будь ласка, розберіться, а в ідеалі було б добре, якби хтось її написав (46 інтервікі все-таки). Дякую! — NickK (обг.) 13:59, 11 лютого 2017 (UTC)

Щось не зовсім розумію проблему. Saccharum officinarum у росвікі розписаний дуже слабо. Цього окремого виду у статті, нібито про вид, по-чистому стосується лише 5 речень в середині розділу. Все решта про Ц.т. (рід). В англовікі взагалі стоїть шаблон про бажане об'єднання обох статей. У нашій українській статті вже напочатку кажеться що Ц.т. є по суті надвидовим комплексом з масою гібридів. Я не спец по культурних рослинах, може хто візьметься. Але вичитати вичитав. НМД може бути так як є. Mykola Swarnyk (обговорення) 05:47, 21 лютого 2017 (UTC)

Не хотілося би ускладнювати людям життя, але треба... Є така собі категорія Систематика, якій відповідає досить широке поняття Систематика. Сама вона (разом з кількома іншими Вікі) чомусь знаходиться в елементі Вікіданих, якому відповідає Наукова класифікація, що вже трошки не те... Але то таке. Тепер до діла. Вона окупована біологічними термінами і наразі виконує функції категорії Біологічна систематика, хоча в інших Вікі для цього існує окрема категорія d:Q7216135.
Здавалося би, все просто: взяли та й перенесли... А ні — у тих вікіданих звалені до купи поняття Біологічна систематика і Біологічна класифікація (між якими особисто я різницю погано відчуваю)... Коротш, якщо хтось захоче розібратися, буду радий ;) --Олег.Н (обговорення) 08:56, 9 березня 2017 (UTC)

Кавья свійська та ін водяного буйвілі ан України?

Bonjour à tous, je m'excuse au passage car je ne parle absolument pas l'ukrainien (et assez mal l'anglais) et c'est pourquoi je m'exprime en français (ne vous tracassez pas pour me répondre en français, j'utiliserais Google Translate ;)). Je suis le créateur de l'article fr:Liste des mammifères en Ukraine et on peut remarquer la présence du Cochon d'Inde (Cavia porcellus) et du Buffle d'eau (Bubalus bubalis) dans cette liste (d'après cet article). Ma question est simple : est-ce qu'il existe encore des populations sauvages de ces deux espèces en Ukraine ou il s'agit d'échappées de captivité éphémères ? --Ellicrum (обговорення) 23:06, 2 квітня 2017 (UTC)

Dear Ellicrum, these two species are not included in the UKRAINIAN variant of the list (see Список ссавців України). In Ukraine Cavia porcellus is a pet only (as Melopsittacus undulatus, aquarium fishes etc.). Bubalus bubalis is a domesticated cattle keeping in some places of the West Ukraine (see Водяний буйвіл in ukwiki).В. Николов (обговорення) 06:09, 3 квітня 2017 (UTC)
Bonjour В. Николов, dans ce cas au temps pour moi : s'il n'y a pas de population marronne avérée pour ces deux espèces en Ukraine, ils n'ont pas du tout leur place dans la liste des mammifères du pays. Merci pour ta réponse ! --Ellicrum (обговорення) 10:00, 3 квітня 2017 (UTC)

Шановні біологи! Прошу приєднатися до обговорення та висунути свої думки стосовно того, яка назва на позначення виду морських двостулкових молюсків роду Teredo родини Тередові Teredo navalis ближча і правильна з точки зору біології: Корабельний черв'як ([1], [2], [3], [4]), Корабельний черв'як , або деревоточець ([5]), Тередо деревоточець (Тередо корабельний) [6], Корабельний шашель ([7]), Корабельний шашіль (Корабельний шашіль-свердляк) [8], [9], [10]? Українські джерела є на всі варіанти. За якими критеріями визначати правильна/неправильна назва ми небіологи не знаємо і яким джерелам надавати пріорітет теж. Потребуємо вашої фахової допомоги. Наперед дякую за це. --Flavius1 (обговорення) 13:29, 20 травня 2017 (UTC)

Правильна, загальновизнана назва одна - наукова: Teredo navalis. Всі інші, перелічені Вами, - вживані, але побутові і жодна з них не має переваг над рештою. Суб'єктивно здається, що найчастіше вживають назву "корабельний червяк". У статті варто навести усі українські синоніми назви. За вийнятком слова шашель - його в літературній українській немає, є лише шашіль. В. Николов (обговорення) 14:58, 20 травня 2017 (UTC)
@В. Николов: Дякую за швидку відповідь. Я розумію, що загальновизнана наукова назва це Teredo navalis. Проте, наприклад, Helix pomatia теж загальновизнана наукова назва, але у нас вона перекладена дослівно. Це через те, що джерел більше? Тобто найкрашим варіантом до цього випадку буде те, що ми подамо латиницею, правильно? --Flavius1 (обговорення) 15:40, 20 травня 2017 (UTC)
@Flavius1: В принципі Ви праві: найліпший варіант у подібних випадках - побутова назва, якнайближча до наукової. Родове «Teredo» - грецька назва отієї капосної істоти, а видове «navalis» означає латиною "корабельний". Тож назва «корабльний черв'як» має вважатися основною побутовою. В. Николов (обговорення) 04:47, 21 травня 2017 (UTC)
@В. Николов: Так, корабельний черв'як дійсно найближче по своїй суті та й побутує більше в джерелах, серед яких є також і стаття науковців Інституту біології південних морів. Тож ця назва може вважатися основною серед інших і ця назва може бути у заголовку статті (доцільно перейменувати з Шашень на Корабельний черв'як), проте всі інші теж треба подати у преамбулу, як ви і зазначили. --Flavius1 (обговорення) 08:43, 21 травня 2017 (UTC)

Популярні статті з біології, яких нема

Вітаю. Побачив, що чебрець виріс не просто так, а в рамках тижня статей, яких нема. То я повибирав звідти цікаве для учасників проекту з усіляких біомедичних галузей. Може, когось зацікавить.--Brunei (обговорення) 12:22, 20 жовтня 2017 (UTC)

Тваринки

Рослинки

Медицина

Інше

Знову про вибрані

Вітаю зі святами що наступили/пройшли. Але інформація несвяткова. У нас надалі є вибрані статті, які не відповідають сучасним критеріям:

  • Щука звичайна - єдина виноска, вкрай мало інформації, не розкрито господарське значення, спортивна риболовля тощо. Автор - малоактивний Shao
  • Вилоріг - стаття була в поганому стані, її взявся дороблювати Sehrg, проте багато розділів усе ще потребують виносок з посиланнями на джерела. Автор - неактивний Яромор
  • Гідроїдні - непогана стаття, але без виносок узагалі. Автор - малоактивний Shao

Давайте візьмемося разом та допоможемо хоча б з двома останніми.--Brunei (обговорення) 17:21, 14 січня 2018 (UTC)

рід Ворона чи Крук ?

Piznajko перейменував сторінку з Ворона на Крук (рід)

Перейменував не так давно. Назва категорії при цьому залишилася, посилання не було виправлено.

Я повиправляю, але давайте спершу вирішимо, як краще назвати сторінку. Жодних обговорень з перейменування я не бачив.

Тут згадаю ніки авторів сторінок/категорій, але прошу висловитися усіх, щоб вже визначити назву раз і назавжди. @Sehrg: @Ykvach: @Sanya3: --Yakiv Glück 13:46, 23 січня 2018 (UTC)

  • Раз Фесенко та ін. подають рід Corvus як крук і типовим видом є звичайний крук, то назва крук (Corvus) виглядає логічною. --Sehrg (обговорення) 14:01, 23 січня 2018 (UTC)
  • За Фесенком, цитую дослівно: «...родина Воронові (Corvidae), але рід Крук (Corvus)...».--Стефанко1982 (обговорення) 14:14, 23 січня 2018 (UTC)
  • Наукові назви птахів України, затверджені Комісією із зоологічної термінології Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України (протокол № 5 від 03.05.2007 р.): родина Corvidae - Воронові, рід Corvus - Крук, ворон (http://www.izan.kiev.ua/term_com/aves.htm). В. Николов (обговорення) 14:56, 23 січня 2018 (UTC)
  • @Maxim Gavrilyuk: долучіться, будь ласка. --Олег (обговорення) 18:08, 23 січня 2018 (UTC)
  • Більшість джерел (вказані тут і у статті) подають «крук». На користь крука ще можу додати видання Марисова І.В., Талпош В.С. Птахи України. Польовий визначник. - К., 1984. Крім того, типовий вид роду - Corvus corax (крук).--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 18:50, 23 січня 2018 (UTC)
  • думаю, ця серія з 4 статей Фесенка буде дуже важливою для вікі: "Назви родів у вітчизняному іменуванні птахів світу" (Вісник ННПМ, 2013-2017). зокрема про корвуса тут: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vnnpm_2017_15_7. а аргумент з типовим видом роду Corvus є найважливішим (мене колись збило те, що родину називають "воронові", хоча тепер ясно, що то не від "ворОни", а від "вОрона", тобто крука. тому правильніше було би для стабілізації номенклатури писати "крукові". --ursus 00:25, 24 січня 2018 (UTC)

Легенда до мап ареалу

Доброго дня шановній спільноті

Як ви дивитесь не та щоб в таксономічній картці Додати можливість відображення легенди до мап ареалу.
Для цього потрібно додати новий параметр до шаблону. Тобто доповнити шаблон такими рядками у відповідних місцях:
<code><div style="text-align:left;margin-left: 2px;margin-right: 2px;font-size: smaller;">{{{range_map_legend|}}}</div></code>
<code><div style="text-align:left;margin-left: 2px;margin-right: 2px;font-size: smaller;">{{{range_map2_legend|}}}</div></code>
<code><div style="text-align:left;margin-left: 2px;margin-right: 2px;font-size: smaller;">{{{range_map3_legend|}}}</div></code>
<code><div style="text-align:left;margin-left: 2px;margin-right: 2px;font-size: smaller;">{{{range_map4_legend|}}}</div></code>

В результаті модифікації шаблону картка буде виглядати так. Звісно якщо це є доцільним. Адже мапа ареалу не завжди позначена одним кольором.

--З повагою Sh@k@l07 (обговорення) 21:58, 28 серпня 2017 (UTC)

Звісно, таке доопрацювання доцільне. Як можна буде змінювати підпис до легенди? Чи можна буде змінювати коьори у легенді?--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 17:58, 18 вересня 2017 (UTC)
так така, можливість буде, дана зміна буде використовувати стандартний шаблон Шаблон:Легенда, ось так буде виглядати код в шаблоні на сторінці,
<code>| range_map_legend = {{Legend|blue|Поширення в голоцені}}{{Legend|#005300|Поширення в історичний час}}{{Legend|#FF0000|Поширення в XX столітті}}</code>
потрібно тільки текст коду Шаблон:Картка:Таксономія
змінити
з:
<code>{{!}} [[Файл:{{{range_map}}}|{{{range_map_width|258px}}}|{{{range_map_caption|}}}]]<br /><small>{{{range_map_caption|}}}</small>}}</code>
на:
<code>{{!}} [[Файл:{{{range_map}}}|{{{range_map_width|258px}}}|{{{range_map_caption|}}}]]<br /><small>{{{range_map_caption|}}}</small><div style="text-align:left;margin-left: 2px;margin-right: ::2px;font-size: smaller;">{{{range_map_legend|}}}</div>}}<code>
подивитись як воно реалізовано можна глянути тут.
--Shakal07 (обговорення) 16:14, 3 лютого 2018 (UTC)

Тигуар

Вітаю. А чи бувають тигуари? Бо щось усі джерела, які я знаходжу, дуже ненадійні та схожі на чутки. Можливо, статтю варто вилучити? --Brunei (обговорення) 15:55, 27 жовтня 2018 (UTC)

English users обмежилися інформацією в статті "Гібриди великих кішок" — англ. Panthera hybrid: [11]. Там є посилання на АД. --Sehrg (обговорення) 18:23, 27 жовтня 2018 (UTC)
В тому-то й справа, що там не АД, а щось сумнівне. Як і в нашій статті описується 2-річний самець у 2009 році, а джерела - 1980-х. Оцей анонімний блог, наведений в англійській статті, припускає, що мова йде про фейк. --Brunei (обговорення) 19:18, 27 жовтня 2018 (UTC)
Дійсно, почитав про це на «Messybeast portal» (до речі цей приватний сайт належить англ. Sarah Hartwell). Думаю, варто вчинити як англ.вікі — написати про наявність неперевіреної інформації й сумніви в статті "Гібриди великих кішок", а цю вилучити. --Sehrg (обговорення) 19:46, 27 жовтня 2018 (UTC)

Хвилинка гумору

Вітаю. Дуже цікава стаття Автотрофне людство. Виявляється, Автотрофне живлення є чисто білкове живлення. Якщо ви не знали, то утворення молока [відбувається] в кишечнику корови. ) --Brunei (обговорення) 15:20, 8 листопада 2018 (UTC)

Читати весело, але спробуйте цю ахінею тепер видалити з Вікі. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 20:24, 8 листопада 2018 (UTC)
А дійсно, чого б не спробувати. Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення/9 листопада 2018#Автотрофне людство. Висловлюйтесь. --Brunei (обговорення) 09:18, 9 листопада 2018 (UTC)