Окремий батальйон спеціального призначення «Дике поле»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окремий батальйон спеціального призначення «Дике Поле»
Шеврон батальйону «Дике Поле»
На службі 1 червня 2022
Країна Україна Україна
Належність Збройні сили України
Вид Сухопутні війська
Війни/битви Російсько-українська війна (з 2014)
Командування
Визначні
командувачі
капітан Андрій Малахов

Медіафайли на Вікісховищі

Окремий батальйон спеціального призначення «Дике Поле» — добровольче формування Збройних Сил України.

Історія[ред. | ред. код]

24 лютого 2022 року ветерани російсько-української війни об'єднались, щоб тримати оборону Києва та Київської області. Після звільнення Київщини за Директивою Головнокомандуючого ЗСУ у квітні 2022 року почалось формування лінійного батальйону спеціального призначення, фундамент батальйону склали ветерани армійського спецназу, добровольчих підрозділів та силових структур. Добровольці прибували з різних куточків України й навіть повертались з-за кордону, щоб приєднатись до батальйону.

1 червня 2022 року на базі батальйону була створена військова частина — окремий батальйон спеціального призначення «Дике Поле», а вже 30 червня 2022 року бійцями батальйону спеціального призначення «Дике Поле» в результаті штурму був звільнений населений пункт півдня України[1]. Це була перша перемога з багатьох успішних операцій.

Після декількох успішних операцій на Херсонщині, батальйон спеціального призначення «Дике Поле» брав участь в Балаклійсько-Ізюмській наступальній операції зі звільнення Слобожанщини від російських окупантів[2]. Під час наступально-штурмових дій 8 вересня 2022 року командир батальйону «Туман», який командував штурмом, отримав три кульових поранення у прямому контактному бою з противником. Натомість, як і завжди, поставлене завдання було виконане. Після тривалого лікування командир батальйону разом з бійцями «Дикого Поля» продовжує участь у бойових діях.

Назва[ред. | ред. код]

Дике Поле — це батьківщина козацтва, так називали у Середні віки причорноморські та приазовські українські степи. Більшість військовослужбовців батальйону народились і виросли на території середньовічного Дикого Поля.

Шеврон[ред. | ред. код]

Шеврон виконаний у вигляді комбінованого графічного елементу і шрифтового поєднання. Графічний елемент складається з декількох символів: Сокіл — символ мужності військової доблесті, оберіг в битві асоціюється зі сміливістю і відвагою. Тризуб — український національний символ. Вектори кольорів які розходяться в сторони, світло-зелені означають горизонт над яким розміщений сам сокіл.

Командування[ред. | ред. код]

Втрати[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. “Гуляй, Дике поле”: спецпризначенці показали трофеї зі звільненої Іванівки на Херсонщині. novynarnia.com (укр.). 23 липня 2022. Процитовано 23 травня 2023.
  2. Тетяна, Федоркова (11 вересня 2022). Залужний повідомив про звільнення нових населених пунктів на Харківщині. СУСПІЛЬНЕ НОВИНИ (Українською) .
  3. Профіль у ФБ Позывной «Ронин» (рос.) Тільки на порозі катастрофи мобілізуємося й починаємо щось робити Команда Павло "Паштет" Белянський: На війні горизонт планування, як у комара – або нап'єшся крові, або тебе розмажуть РОНІН. Максим Нещерецький.