Штурмовий батальйон «Скала»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
425 Окремий штурмовий батальйон «Скала»
Шеврон 425 ОШБ Скала
На службі 2022 - дотепер
Країна  Україна
Вид Сухопутні війська
У складі ОК «Схід»
Гарнізон/Штаб м.Дніпро, Україна
Гасло «XY - множимо на нуль»
Війни/битви

Російське вторгнення в Україну (2022)

Командування
Поточний
командувач
майор Юрій Гаркавий

425 ОШБ СКАЛА (раніше – Зведений добровольчий штурмовий батальйон «Скеля») — формування військ у складі Сухопутних військ Збройних Сил України чисельністю в батальйон. Входить до складу Оперативного командування «Схід».

Історія[ред. | ред. код]

Батальйон «Скала» починав свою діяльність з добровольчих мобільно-вогневих груп, які успішно знищували колони техніки та живої сили противника з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Військовослужбовці батальйону постійно тримали оборону на Сході України і забезпечували координатами ворожих цілей інші формування ЗСУ. Основні завдання підрозділу – повітряна і наземна розвідка та штурмові дії. Батальйон започаткував також навчальний проєкт – школу дронів “Скала”. В арсеналі у батальйону є зразки сучасного стрілецької та протитанкової зброї, передані партнерами України та трофейні, здобуті під час боїв з окупантами.

Восени 2023 року батальйон офіційно став 425 ОШБ "СКАЛА" у складі Оперативного командування «Схід».

Батальйон звільняв місто Ізюм. Після деокупації Харківщини батальйон передислокувався в місто Бахмут. За час повномасштабного вторгнення бійці підрозділу виконували розвідні та бойові задачі в боях за Харків, Ізюм, Соледар, Бахмут, Авдіївку, та на Запорізькому напрямку.

Структура[ред. | ред. код]

  • Група управління
  • Групи розвідки
  • Групи штурмовиків
  • Групи аеророзвідки

Традиції[ред. | ред. код]

“Батальйон – це друга сім'я", – говорять військовослужбовці підрозділу. Тож дружня взаємопідтримка та довіра – цінності команди підрозділу.

Днем заснування батальйону вважається 23 лютого, коли мобільно-вогневі групи на чолі з Командиром батальйону стали до оборони Харкова.

Символіка[ред. | ред. код]

На першій офіційній емблемі батальйону було зображено дрон та американські переносні протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) "Джевелін" як основні інструменти роботи військовослужбовців зведеного підрозділу.

Файл:Skala.png
Емблема Зведеного добровольчого штурмового батальйону «Скала»

Згодом символіка еволюціонувала, і втілилась у вигляді наступної емблеми, яку вручили Президенту Зеленському [1]:

Нарукавний знак польового зразку спецпідрозділу "Скала", 2022

Нині офіційним шевроном вважається чорно-червоний щит, на якому зображено орла та тризуб на передньому плані, скелю на тлі.

Втрати[ред. | ред. код]

Нагородження[ред. | ред. код]

Десятки військовослужбовців батальйону було удостоєно державних нагород та відзнак, у тому числі від Президента України, нагородної вогнепальної зброї від Міністра оборони України.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Шеврони Героїв: 46-та ОАЕБ, 117-та ОМБ, штурмовий батальйон «Скала» і медики (ФОТО) | Inshe.tv. inshe.tv (укр.). 18 серпня 2023. Процитовано 11 грудня 2023.
  2. 18 червня 2022р. на війні загинув захисник України КОПЧАК Юрій Михайлович.
  3. Британець зі “Скали”. Чому полеглий під Ізюмом Віктор Яцуник гідний звання Героя України. novynarnia.com (укр.). 24 листопада 2022. Процитовано 11 грудня 2023.
  4. Військові просять перейменувати вулицю у Черкасах на честь загиблого побратима.
  5. Розвідник Ярослав Бородулін загинув 6 грудня 2022 року під Бахмутом. Меморіал жертв війни (укр.). Процитовано 31 січня 2023.